Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://www.newsit.gr/ Αργεντινή: Που οφείλεται η αντίφαση μεταξύ της οικονομικής κρίσης και της χρηματιστηριακής «έκρηξης» – Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

Αργεντινή: Που οφείλεται η αντίφαση μεταξύ της οικονομικής κρίσης και της χρηματιστηριακής «έκρηξης» – Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

Αργεντινή: Που οφείλεται η αντίφαση μεταξύ της οικονομικής κρίσης και της χρηματιστηριακής «έκρηξης» – Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

Η Αργεντινή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου του υπερπληθωρισμού, της βαθιάς ύφεσης και της κοινωνικής αναταραχής – αλλά το χρηματιστήριο ευημερεί όπως δεν έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Σημείο καμπής για την πορεία της Αργεντινής είναι η 10η Ιανουαρίου 2024, οπότε πρέπει να πληρωθεί μία δικαστική απόφαση ύψους 16 δις. ευρώ που απορρέει από την εθνικοποίηση της κρατικής ενεργειακής εταιρείας YPF, μέσω μίας πιθανής έκδοσης ενός «αέναου» ομολόγου (σ.σ. perpetual bond, ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης, για το οποίο οι εκδότες πληρώνουν κουπόνια για πάντα και δεν χρειάζεται να εξοφλήσουν το κεφάλαιο) σύμφωνα με το Bloomberg. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου Merval στο Μπουένος Άιρες έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, καθώς ο δείκτης έχει πενταπλασιάσει την αξία του.

Αν αφαιρέσει κανείς το ποσοστό πληθωρισμού 160% μέσα σε δώδεκα μήνες, αυτό εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή αύξηση της αξίας. Σε όρους δολαρίου, αυτό οδηγεί σε ετήσια αύξηση σχεδόν 90 τοις εκατό.

Υπάρχουν τρεις λόγοι που εξηγούν την αντίφαση μεταξύ μιας χρηματιστηριακής έκρηξης και μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης:

1. Πρώτον, η χρηματιστηριακή αγορά επωφελείται από το γεγονός ότι οι επενδυτές θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους από τον υψηλό πληθωρισμό επενδύοντας σε μετοχές, ακίνητα και υλικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα ξένα νομίσματα, όπως το δολάριο, ως επένδυση δεν αποτελούν εναλλακτική λύση, καθώς το κράτος έχει μειώσει στο ελάχιστο την πώληση δολαρίων. Διατίθενται σχεδόν μόνο στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς. Οι εταιρείες δεν επιτρέπεται επίσης να μεταφέρουν κέρδη ή πληρωμές στους προμηθευτές τους ή στις μητρικές τους εταιρείες. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση ελέγχει όλες τις διεθνείς κινήσεις κεφαλαίων.

2. Δεύτερον, οι πιθανότητες πολιτικών μεταρρυθμίσεων έχουν βελτιωθεί. Η αυξανόμενη επιτυχία του υποψήφιου και νυν προέδρου Χαβιέρ Μιλέι έχει καταστήσει τους τελευταίους μήνες τις φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις όλο και πιο αποδεκτές στην πολιτική της Αργεντινής, η οποία κυβερνάται από την Αριστερά τα περισσότερα από τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν είναι περίεργο που το αμοιβαίο κεφάλαιο Global X MSCI Argentina ETF έχει διπλασιάσει την αξία του από τις προεκλογικές εκλογές του Ιουνίου. Το αμοιβαίο κεφάλαιο συγκεντρώνει τις δέκα μετοχές της Αργεντινής με τις περισσότερες συναλλαγές. Την επομένη των εκλογών, το αμοιβαίο κεφάλαιο του δείκτη κατέγραψε τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών στην ιστορία του.

3. Ο τρίτος λόγος για την επιτυχία του αργεντίνικου χρηματιστηρίου είναι οι καλά διοικούμενες, κερδοφόρες εταιρείες, οι μετοχές των οποίων είναι επίσης εισηγμένες.

Έτσι θα μπορούσαν να επωφεληθούν δυσανάλογα από σταθερότερες συνθήκες πλαισίου, για παράδειγμα εάν μπορούν και πάλι να πληρώνουν τις εισαγωγές σε δολάρια ή εάν η κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις τιμές που μπορούν να χρεώνουν.

Η Αλεχάντρα Αντράντε (Alejandra Andrade) από την JP Morgan λέει πως «οι περισσότεροι επενδυτές συμφωνούν ότι οι εταιρείες έχουν σταθερές επιχειρήσεις και έχουν επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας», λέει η ειδικός σε θέματα Λατινικής Αμερικής.

Ενόψει της σοβαρής κρίσης, παραβλέπεται το γεγονός ότι οι προοπτικές της οικονομίας της Αργεντινής στο σύνολό της είναι καλές: Οι αλλαγές στη γεωπολιτική, η αυξανόμενη ζήτηση για γεωργικά προϊόντα καθώς και για μέταλλα για την ενεργειακή μετάβαση, οι σταθερές τιμές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – όλοι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι προοπτικές για τις εταιρείες της Αργεντινής είναι σήμερα λαμπρές.

Οι μετοχές ενεργειακών εταιρειών όπως η Pampa Energia (PAM) και η Transportadora de Gas del Sur (TGS) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό. Μόλις εγκαινιάστηκε το πρώτο τμήμα 500 χιλιομέτρων του αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα πετρελαίου και σχιστολιθικού αερίου Vaca Muerta. Η Αργεντινή οδεύει προς το να γίνει εξαγωγέας ορυκτών καυσίμων.

Η τιμή της μετοχής της πετρελαϊκής εταιρείας YPF αυξήθηκε κατά 40% κατά περιόδους την επομένη των προεδρικών εκλογών. Η κυβέρνηση Μίλεϊ θέλει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.

Ο γεωργικός τομέας της Αργεντινής βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με μια συγκομιδή ρεκόρ σόγιας, αραβοσίτου και σιταριού – μετά τη φετινή καταστροφική ξηρασία.

Το 20% της οικονομικής παραγωγής της Αργεντινής παράγεται στη γεωργία. Οι εισηγμένες γεωργικές εταιρείες Adecoagro (AGRO) και Cresud (CRESY) έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά κέρδη φέτος.

Ο ζωηρός τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας ενδιαφέρει επίσης τους επενδυτές μετοχών: η διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών Mercado Libre αξίζει περισσότερο από τέσσερις φορές περισσότερο από το αντίστοιχο γερμανικό Ebay, με κεφαλαιοποίηση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Telecom Argentina (TEO), θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από το τέλος της κρατικής υπαγόρευσης των τιμών.

Το δυναμικό των τιμών των μετοχών των μεγάλων τραπεζών της χώρας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί: Η Banco Galicia (GGAL) και η Banco Macro (BAM) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ομαλοποίηση των δανειοδοτήσεων. Αλλά πρώτα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα των συσσωρευμένων κρατικών ομολόγων τους μαζί με την κεντρική τράπεζα.

Τα κυβερνητικά σχέδια είναι επικίνδυνα

«Για πρώτη φορά υπάρχει ελπίδα στην Αργεντινή ότι μια κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει τις μεγάλες ανισορροπίες στη χώρα», λέει ο Αλμπέρτο Ράμος, επί σειρά ετών επικεφαλής οικονομολόγος για τη Λατινική Αμερική στην Goldman Sachs.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι τεράστια, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κογκρέσο και δύσκολα μπορεί να περάσει τις προθέσεις της ως νομοθεσία.

Έχει περιθώριο ελιγμών μόνο εφόσον αξιοποιήσει την υψηλή δημοτικότητά της μέχρι σήμερα. Εν ολίγοις: οι ιδέες είναι διαθέσιμες, αλλά η εφαρμογή τους θα είναι δύσκολη.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μίλεϊ στις 10 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τα πιο επείγοντα προβλήματα της χώρας. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μίλεϊ παρουσίασε τώρα περαιτέρω διατάγματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης να ιδιωτικοποιήσει σχεδόν όλες τις κρατικές εταιρείες.

Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση υποτίμησε το επίσημο πέσο κατά περίπου 50%. Η δολαριοποίηση, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν περιλαμβάνεται πλέον στο άμεσο πρόγραμμα του Μίλεϊ. Σε περίπτωση δολαριοποίησης, το πέσο θα αντικατασταθεί από το δολάριο. Επομένως, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα παραμείνουν προς το παρόν κρατικά ρυθμιζόμενες.

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το έλλειμμα του εθνικού προϋπολογισμού κατά 5%. Συγκεκριμένα, το 3% θα προέλθει μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και το 2% μέσω αυξήσεων των φόρων.

Το κρατικό έλλειμμα είναι το θεμελιώδες κακό της οικονομίας της χώρας: Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αντικατέστησαν πρώτα την έλλειψη εσόδων με δάνεια από το εξωτερικό. Τώρα που κανείς δεν δανείζει την Αργεντινή εδώ και αρκετά χρόνια, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το τυπογραφείο για να τυπώσει τα χρήματα που λείπουν. Το αποτέλεσμα είναι ο πληθωρισμός που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο υπερπληθωρισμό.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι χαμηλή

«Αλλά για να συνεχιστεί το ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα, πρέπει να υπάρξει μια πειστική προοπτική για την έξοδο από την κρίση», λέει ο πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cohen.

Ο Ράμος από την Goldman Sachs επισημαίνει επίσης ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Αργεντινή είναι χαμηλή: έχουν επιβληθεί έλεγχοι κεφαλαίων, η κυβέρνηση υπαγορεύει τις τιμές, τα μερίσματα ή τα κέρδη δεν μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό και οι εταιρείες έχουν κρατικοποιηθεί βίαια.

Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες του Cohen στο Μπουένος Άιρες επαινούν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την οικονομική ομάδα του Μίλεϊ: ο υπουργός Οικονομίας, ο Καπούτο (Caputo), είναι ένας γνωστός επενδυτικός τραπεζίτης που ήταν ήδη υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας υπό τον φιλελεύθερο-συντηρητικό πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι (Mauricio) Macri. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Σαντιάγκο Μπαουσίλι (Santiago Bausili), συνόδευσε τον  Καπούτο στην καριέρα του στην JP Morgan και την Deutsche Bank και έχει επίσης εμπειρία ως υπουργός Εξωτερικών.

Συμπέρασμα: Προσοχή στις επενδύσεις

Οι προοπτικές ότι η χρηματιστηριακή άνθηση θα συνεχιστεί και οι μετοχές θα αυξηθούν είναι καλές, αλλά οι κίνδυνοι ότι η κυβέρνηση Μίλεϊ θα αποτύχει είναι τεράστιοι. Ο Augusto Darget, επενδυτικός τραπεζίτης από το Μπουένος Άιρες, είναι θετικός για τις προοπτικές του χρηματιστηρίου στο Μπουένος Άιρες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Σε ένα χρόνο, οι μετοχές θα είναι πιθανότατα σημαντικά πιο ακριβές από ό,τι είναι τώρα.

Παρ’ όλα αυτά, συνιστά προσοχή στις επενδύσεις και συνιστά να περιμένουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί η πορεία της κυβέρνησης. Σε ένα podcast του Bloomberg, δήλωσε: «Προτιμώ να πληρώσω 30% περισσότερο για μια μετοχή, αν είναι σαφές πού πηγαίνει η τάση».


See      more          https://www.newsit.gr/      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...