Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr/ Μάικλ Ρούμπιν: Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους

https://infognomonpolitics.gr/         

Μάικλ Ρούμπιν: Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους

Είναι λοιπόν καιρός να τελειώσει το στίγμα περί εξαναγκασμού της Ρωσίας και της Τουρκίας να πληρώσουν αποζημιώσεις, ενδεχομένως μέσω χρηματικών αποζημιώσεων, και πιο σίγουρα με την επικράτεια (έδαφος).

Tην απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία και την Τουρκία, τις οποίες χαρακτηρίζει ως δύο από τις πιο αλυτρωτικές και επιθετικές χώρες, τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν, στο άρθρο με τίτλο: “Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους”, στον ιστότοπο «19FortyFive» .

Επισημαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να τιμωρηθεί για την αυξανόμενη επιθετικότητά του προς τα ελληνικά νησιά και ότι η από μέρους του απόρριψη των συνόρων που θέτει η Συνθήκη της Λωζάνης ανοίγει την πόρτα για εδαφικές προσαρμογές προς την άλλη κατεύθυνση, μέχρι και την κυριαρχία στη Σμύρνη.

Επίσης, τονίζεται ότι η Ευρώπη και η Δύση πρέπει να τερματίσουν την αντίληψη ότι η κυπριακή ενότητα είναι διαπραγματεύσιμη και να επιμείνουν ότι η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα για την κατάχρηση της κυπριακής κυριαρχίας.

Ο συντάκτης ξεκινάει με το παράδειγμα της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τη διέλυσε και ότι οι νικήτριες δυνάμεις κατηγόρησαν τη Γερμανία αποκλειστικά για τον πόλεμο.

Στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, ζήτησαν αποζημιώσεις, που με τους σημερινούς όρους θα ξεπερνούσαν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις τις μείωσαν αργότερα και βοήθησαν τη Γερμανία να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, το κόστος παρέμεινε επαχθές και συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Η ταπείνωση της Γερμανίας και η δυσαρέσκεια τροφοδότησαν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και τη φιλοδοξία του να αντιστρέψει τις τύχες της Γερμανίας.

Στο σημείο αυτό ο συντάκτης θέτει το ερώτημα: Θα έπρεπε αυτό το μάθημα να κλείσει την πόρτα στις συζητήσεις για επανορθώσεις για άλλες χώρες; Με άλλα λόγια – παρά την ιστορία – μπορούν οι αποζημιώσεις να εξυπηρετήσουν κάποιο θετικό σκοπό;

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία πλήρωσε αποζημιώσεις. Η συναίνεση της Γερμανίας στις επανορθώσεις σηματοδότησε την αποδοχή της ότι η παλιά τάξη πραγμάτων ήταν κακή και την επιθυμία της για μια νέα αρχή.

Ούτε η Γερμανία ήταν η μόνη που αγκάλιασε τις αποζημιώσεις ως τρόπο για να στραφεί οριστικά ενάντια στο παρελθόν. Η Ιαπωνία πλήρωσε αποζημιώσεις, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές από τις ασιατικές χώρες και νησιωτικά έθνη που είχε αποικίσει.

  • Σήμερα, η απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία και την Τουρκία, δύο από τις πιο αλυτρωτικές και επιθετικές χώρες σήμερα, σημαίνει ότι καμία χώρα δεν έχει κίνητρο να αποδεχθεί το παρελθόν της.
  • Ίσως αυτός είναι ο λόγος που όχι μόνο οι δικτατορικοί ηγέτες κάθε χώρας, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, συνεχίζουν να ασπάζονται ρατσιστικές αφηγήσεις και να δικαιολογούν την επιθετικότητα κατά των γειτόνων και των εγχώριων μειονοτήτων.

Στο αριστούργημα του 2015 Winter is Coming, ο Garry Kasparov αντέδρασε στην αντίληψη ότι η Δύση κακομεταχειρίστηκε τη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. «Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες παρείχαν τις απολύτως απαραίτητες εγγυήσεις δανείων και άλλη βοήθεια προς τη Ρωσία… Η Ρωσία πληρώθηκε ακόμη και για την επιστροφή των στρατευμάτων της από τη Γερμανία».

Η Δύση ενθάρρυνε τον αλυτρωτισμό του Πούτιν με την ενθάρρυνση της αίσθησης του δικαιώματος που βρίσκεται στην καρδιά του ρωσικού εθνικισμού. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν αρχικά στη Γεωργία το 2008 και αργότερα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει προκαλέσει τώρα ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στη φυσική υποδομή της Ουκρανίας. Είναι άμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Ο Πούτιν δεν είναι ιδιαίτερος. Δεν είναι ο πρώτος ηγέτης του Κρεμλίνου που εμπλέκεται σε τέτοια συμπεριφορά. Χαρακτηρίζεται ανοιχτά ως πρότυπο του Ιωσήφ Στάλιν, ενός ανθρώπου που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους Ουκρανών. Η πρόσφατη αποκατάσταση της εικόνας του Στάλιν ενισχύει την απουσία θεμελιωδών αλλαγών στη ρωσική κουλτούρα.

Η παράκαμψη των αποζημιώσεων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για τη ζημιά που έκαναν οι Σοβιετικοί στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο δεν έφερε ειρήνη ούτε ενθάρρυνε τον φιλελευθερισμό. Αντίθετα, επέτρεψε σε μια γενιά Ρώσων να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ιστορικές καταγραφές.

  • Το πρόβλημα με την Τουρκία

Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας πάνω στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αντί να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ατατούρκ και οι κορυφαίοι υπολοχαγοί του, πολλοί από τους οποίους ήταν συνένοχοι σε αυτή την πράξη, την αρνήθηκαν και ποινικοποίησαν τη συζήτησή της.

Προσπάθησαν επίσης να διαγράψουν την κουρδική πολιτιστική ταυτότητα και κατέστρεψαν ή έκλεισαν συστηματικά τις κάποτε ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι επιδίδονταν σε ρητορικές ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι η εκδίωξη των Τούρκων από τα Βαλκάνια αντιστάθμισε τη σφαγή των Ελλήνων.

Αυτός ο εκτοπισμός ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν ούτε ισοδύναμος ούτε δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και των ελληνικών κοινοτήτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Είτε υπό τις κεμαλικές κυβερνήσεις είτε υπό την ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση κατηχεί τους μαθητές σε μια ιδεολογία εθνικής υπεροχής.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτή την ιδεολογία και τις ψευδείς ιστορικές αφηγήσεις, για να δικαιολογήσει την τρέχουσα επιθετικότητα. Πιο πρόσφατα, αυτό εκδηλώθηκε στην τουρκική δικαιολογία για επίθεση από τα στρατεύματά της κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Πράγματι, όσο περισσότερο η Δύση ενδίδει στην Τουρκία και αγνοεί τον ρατσισμό που ενυπάρχει στις ενέργειες του Ερντογάν, τόσο πιο απερίσκεπτη γίνεται η συμπεριφορά της Τουρκίας – είτε στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ιράκ, τη Συρία, είτε με την υποστήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος.

Αυτός είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε παροχή F-16 ή άλλου βαρέως οπλισμού στην Τουρκία είναι τόσο επικίνδυνη.

  • Πώς πρέπει να είναι οι αποζημιώσεις;

Με την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία διέβη τον Ρουβίκωνα. Ο πόλεμος των δύο εβδομάδων είναι τώρα μια παγωμένη σύγκρουση, που στοίχισε ακριβά στη Ρωσία. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν θα παραδοθεί ποτέ, ούτε θα διαπραγματευτεί. Κανένα από τα δύο δεν είναι συνεπές με την ιδεολογία του, ούτε ευνοεί την επιβίωσή του.

Η Ρωσία παραδοσιακά δεν προχωρά σε πολέμους φθοράς. Πιστεύει ότι ο χρόνος θα είναι με το μέρος της σε οποιαδήποτε παγωμένη σύγκρουση. Οπότε ο Πούτιν θα κυνηγήσει την ανοησία του μέχρι να πεθάνει. Τότε είναι που η Δύση όχι μόνο θα πρέπει να απαιτήσει το «ποτέ ξανά», αλλά θα πρέπει να γονατίσει την ικανότητα της Ρωσίας να κυνηγήσει τα αλυτρωτικά της όνειρα.

Οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να αποτύχουν, όπως συνέβη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά υπάρχει χρησιμότητα στις εδαφικές προσαρμογές. Αυτό μπορεί να σημαίνει επέκταση των ορίων της Ουκρανίας για να πληρώσουν σε γη ό,τι οι Ρώσοι δεν μπορούν να πληρώσουν σε μετρητά. Η αποτροπή περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας μπορεί επίσης να σημαίνει διάσπαση της Ρωσίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις αποζημιώσεις από την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει ξεφύγει από τη δολοφονία για πάρα πολύ καιρό. Ένα αίσθημα ατιμωρησίας τροφοδοτεί τώρα την επιθετικότητά της.

Η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων και η επιθετικότητά της προς τους Αρμένιους, υποδηλώνουν ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσέγγισης.

Όχι μόνο το όρος Αραράτ, αλλά και οι ιστορικές πρωτεύουσες της Αρμενίας στα δυτικά θα μπορούσαν να επανέλθουν στον έλεγχο των Αρμενίων. Ένα στίγμα περιβάλλει σήμερα τη συζήτηση για τέτοιες αποζημιώσεις, αλλά εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας αξίζει τουλάχιστον να ξεκινήσει η συζήτηση. Οι Τούρκοι πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες της τρέχουσας πορείας δράσης τους.

Η στόχευση της Τουρκίας κατά των Ελλήνων δεν διαφέρει και η επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Πύλα θα πρέπει να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

  • Η Ευρώπη και η Δύση πρέπει να τερματίσουν την αντίληψη ότι η κυπριακή ενότητα είναι διαπραγματεύσιμη και να επιμείνουν ότι η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα για την κατάχρηση της κυπριακής κυριαρχίας. Με οποιονδήποτε υπολογισμό, η Τουρκία σήμερα χρωστάει στην Κύπρο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ούτε ο Ερντογάν πρέπει να ξεφύγει από την αυξανόμενη επιθετικότητά του προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η από μέρους του απόρριψη των συνόρων που θέτει η Συνθήκη της Λωζάνης ανοίγει την πόρτα για εδαφικές προσαρμογές προς την άλλη κατεύθυνση, μέχρι και την κυριαρχία στη Σμύρνη.

Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει μεταφορά πληθυσμού, αλλά στην παλιά πόλη θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο της de facto κυριαρχίας της Ιορδανίας στο Όρος του Ναού παρά τον έλεγχο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Κούρδοι, επίσης, αξίζουν αποζημίωση. Κάποτε, οι Κούρδοι μπορεί να είχαν συμφωνήσει να παραμείνουν εντός της Τουρκίας ή ως μέλη μιας χαλαρής συνομοσπονδίας. Πράγματι, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έριξε τον αυτονομισμό του πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Ο ρατσισμός του Ερντογάν, ωστόσο, έχει πείσει τους νέους Κούρδους ότι δεν έχουν μέλλον στην Τουρκία.

Ρώσοι και Τούρκοι μπορεί να παραπονεθούν πικρά. Κάποιοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ριζοσπαστικοί. Αλλά έως ότου αυτά τα κράτη αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρήνη. Δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε σοφό να αγνοούμε τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία.

Όσο η Ρωσία και η Τουρκία παραμένουν απρόθυμες να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους, με τον τρόπο που έχουν κάνει η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι συγκρούσεις και ο πόλεμος θα παραμείνουν ο κανόνας. Ίσως μπορεί να υπάρξει ένα επιχείρημα για την ελαχιστοποίηση ή ακόμη και την άρση των αποζημιώσεων, όταν οι χώρες και οι πληθυσμοί είναι ειλικρινείς για μια νέα αρχή, αλλά η Ρωσία και η Τουρκία δεν πληρούν αυτό το όριο.

Είναι λοιπόν καιρός να τελειώσει το στίγμα περί εξαναγκασμού της Ρωσίας και της Τουρκίας να πληρώσουν αποζημιώσεις, ενδεχομένως μέσω χρηματικών αποζημιώσεων, και πιο σίγουρα με την επικράτεια (έδαφος).

*Ο Δρ. Michael Rubin είναι συνεργάτης στο American Enterprise Institute (AEI). Επίσης, είναι συγγραφέας και εκδότης πολλών βιβλίων με αντικείμενο τη διπλωματία, την ιρανική ιστορία, τον αραβικό πολιτισμό, το κουρδικό ζήτημα και την σιιτική πολιτική.

ΠΗΓΗ: «19FortyFive»Michael Rubin – Russia and Turkey Should Pay Reparations for their Crimes


See     more         https://infognomonpolitics.gr/          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...