https://infognomonpolitics.gr/ BRICS: Με τη διεύρυνση έχουν υπό τον έλεγχό τους πετρέλαιο-φ. αέριο και σπάνια μέταλλα
https://infognomonpolitics.gr/

Και εγένοντο 11: Οι πέντε BRICS αποφάσισαν στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ, να ενταχθούν στην ομάδα τους από την 1η Ιανουαρίου του 2024 , άλλες έξι χώρες: Αργεντινή, Αίγυπτος, Ιράν, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .
«Λάβαμε μια σημαντική απόφαση για την επέκταση των BRICS. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις πεποιθήσεις πολλών χωρών σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. «Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε νέο δυναμισμό στους BRICS συνεργαζόμενοι με τις νέες χώρες μέλη του ομίλου. Η Ινδία είχε πολύ βαθιές και ιστορικές σχέσεις με όλες αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.
Η συζήτηση για τη διεύρυνση του μπλοκ των BRICS, που μέχρι τώρα περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ήταν στην κορυφή της ατζέντας στην τριήμερη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.
«Οι Brics πρέπει να εργαστούν υπέρ της πολυμέρειας και όχι να δημιουργούν μικρά μπλοκ. Πρέπει να ενσωματώσουμε περισσότερες χώρες στην οικογένεια των Brics», εξήγησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα πρόσθεσε μάλιστα ότι το διευρυμένο μπλοκ των BRICS θα αντιπροσωπεύει το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 37% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. «Ένα τέτοιο άνοιγμα θα μπορούσε να επιτρέψει στην ομάδα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ειδικό της βάρος σε μια ολοένα και πιο πολωμένη διεθνή σκηνή, με το Πεκίνο και τη Μόσχα να επιδιώκουν να σχηματίσουν ένα αντίβαρο ενάντια στη Δύση», γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Η απάντηση του Λευκού Οίκου δεν άργησε να έλθει: Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα υποστηρίξει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. τον «εκσυγχρονισμό των πολυμερών αναπτυξιακών θεσμών , όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ για να ανταγωνιστούν τα «δεσμευτικά και μη βιώσιμα δάνεια που χορηγεί η Κίνα μέσω του νέου Δρόμου του Μεταξιού».
Κατακερματισμός της παγκοσμιοποίησης
Η απάντηση του Λευκού Οίκου δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα ενταθεί. «Ο κατακερματισμός της παγκοσμιοποίησης, που ξεκίνησε ήδη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, εντάθηκε με την πανδημία του Covid-19 , αλλά κυρίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», γράφει η γαλλική La Tribune . «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις χώρες της G7 στη Ρωσία έδειξαν σε πολλές αναδυόμενες χώρες την ανάγκη για γεωπολιτική προστασία σε έναν κόσμο που σήμερα ανασυγκροτείται και πάλι σε δύο μπλοκ», τονίζει η γαλλική ιστοσελίδα.
Εκτός από τη συμφωνία για τη διεύρυνση των BRICS, στη Σύνοδο που ολοκληρώθηκε χθες ,συζητήθηκε επίσης και η δημιουργία κοινού νομίσματος. «Ο στόχος ενός τέτοιου νομίσματος είναι πάντως να διευκολύνει το εμπόριο και τη χρηματοδότηση υποδομών μεταξύ των μελλοντικών χωρών-μελών ,παρά να εκθρονίσει το δολάριο, το οποίο κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στο παγκόσμιο εμπόριο», εξηγεί ο οικονομολόγος της εταιρείας χρηματοπιστωτικών συμβουλών, Asteres, Σιλβέν Μπερσινγκέρ. «Μπορεί επίσης να μπουν στο παιχνίδι και πολιτικοί προβληματισμοί. Για παράδειγμα, ελέγχοντας το δολάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πιο εύκολα να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις, μπλοκάροντας τη χρήση του νομίσματός τους σε σχέση με την Κούβα, το Ιράν ή τη Ρωσία, ενώ είναι και μια πιθανή απειλή που η Κίνα μπορεί να θέλει να αποφύγει», σημειώνει ο Γάλλος οικονομολόγος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου