Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr/ Η επιστροφή των ΗΠΑ στην Αφρική και η ενίσχυση του ρόλου του Καΐρου

https://infognomonpolitics.gr/             

Η επιστροφή των ΗΠΑ στην Αφρική και η ενίσχυση του ρόλου του Καΐρου

Ο νέος ρόλος της Αιγύπτου αναδείχθηκε στη σημαντική Διάσκεψη ΗΠΑ – Αφρικής που έγινε 15-17 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον

Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και «πατήματα» στον πρόεδρο Σίσι για να ασκήσει μια πιο εξωστρεφή πολιτική και με μεγαλύτερη αυτονομία.

Η χρονική συγκυρία μάλιστα του εντοπισμού νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και των μεγάλων συμφωνιών για την παραγωγή υδρογόνου ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της Αιγύπτου η οποία ως η μεγαλύτερη αραβική χώρα και με τον μεγαλύτερο Στρατό στην περιοχή, έχει αναδειχθεί και σε πάροχο ασφάλειας τον οποίο προφανώς δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι που ο κ. Σίσι επέλεξε να κάνει τη μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη και σύμφωνα με πληροφορίες η Αίγυπτος ετοιμάζεται άμεσα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της σε αυτή την περιοχή. Σύμφωνα με Αιγυπτιακές πηγές που επικαλούνται αιγυπτιακά ΜΜΕ σύντομα θα αρχίσουν έρευνες στην περιοχή.

Επίσης, η Αίγυπτος είναι σαφές ότι με αναβαθμισμένο τον ρόλο της θα συνεχίσει την πολιτική ανάσχεσης της Τουρκίας η οποία από την εποχή της Αραβικής Άνοιξης επιχείρησε να ελέγξει όλη την Ανατολική Μεσόγειο μέσω των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών σε Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Τυνησία ακόμη και στην Αλγερία.

Ένα σχέδιο που ατύχησε σε ό,τι αφορά στην Αίγυπτο με την εκπαραθύρωση του Προέδρου Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων από τον πρόεδρο Σίσι, αλλά που έχει προσφέρει σοβαρά προγεφυρώματα στην Άγκυρα κυρίως στη Λιβύη αλλά και στη Γάζα και στην Τυνησία…

Ο νέος ρόλος της Αιγύπτου αναδείχθηκε στη σημαντική Διάσκεψη ΗΠΑ – Αφρικής που έγινε 15-17 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον, με την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καλύψουν το στρατηγικό κενό που είχαν αφήσει στην Αφρικανική Ήπειρο το οποίο έχουν σπεύσει να καλύψουν η Κίνα και η Ρωσία.

Η Διάσκεψη αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ σε μια περιοχή, την οποία παραμέλησαν στρατηγικά επικεντρώνοντας την πολιτική τους στο Αφγανιστάν και στη Μ. Ανατολή και σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα αναζητούν αξιόπιστους συμμάχους και βλέπουν στην Αίγυπτο του Προέδρου Σίσι, έναν από αυτούς.

Η Κίνα πραγματοποιεί σε τακτική βάση ανά τριετία Διάσκεψη με Αφρικανούς ηγέτες, έχοντας επιτύχει σημαντική διείσδυση σε κρίσιμες υποδομές σε Αφρικανικές χώρες με μεγάλες επενδύσεις και ανάπτυξη στενών εμπορικών δεσμών, ενώ η Ρωσία έχει υποχωρήσει μεν από την επιρροή την οποία ασκούσε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου συνεχίζει όμως να έχει υποστηρικτές και στρατιωτική παρουσία σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξένησε τους ηγέτες 49 Αφρικανικών χωρών προκειμένου να δηλώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για ενίσχυση των σχέσεων με την Αφρικανική Ήπειρο και να εξαγγείλει ένα γενναίο πακέτο επενδύσεων που αφορούν κυρίως την ενέργεια και τη διατροφική αλυσίδα, ζητήματα τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αφρικανικές χώρες.

Ήταν η δεύτερη Αμερικανο – Αφρικανική Διάσκεψη με την πρώτη να έχει συγκληθεί το 2014. Ο πρόεδρος Μπάιντεν απευθυνόμενος στους Αφρικανούς ηγέτες δήλωσε ότι η Αφρική «ανήκει στο τραπέζι σε κάθε αίθουσα, όπου συζητούνται παγκόσμιες προκλήσεις και σε κάθε θεσμικό όργανο όπου διεξάγονται συζητήσεις» προτείνοντας συγχρόνως την πρόσκληση της Αφρικανικής Ένωσης στους G20.

Στη Διάσκεψη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προγράμματα ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια που περιλαμβάνουν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια την εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού, εκσυγχρονισμό των δικτύων Ίντερνετ και ενίσχυση σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής για την εξασφάλιση λιπασμάτων για μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ξεχωριστές «τιμές» επεφύλαξε η αμερικανική κυβέρνηση στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι που έγινε δεκτός από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ. Μπλίνκεν και ΄Οστιν.

Οι συναντήσεις αυτές και οι ιδιαίτερα θετικές δηλώσεις για τη συνεργασία των δυο χωρών ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο που έχει αποκτά πλέον η Αμερικανοαιγυπτιακή συνεργασία.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επαίνεσε το παράδειγμα της Αιγύπτου ως της πρώτης αραβικής χώρας που εξομάλυνε τους δεσμούς με το Ισραήλ, επαινώντας την «υπεύθυνη διαχείριση της Διώρυγας του Σουέζ» από το Κάϊρο και «τη ζωτική βοήθεια που παρείχε η Αίγυπτος για την εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ και τη Γάζα τον περασμένο Αύγουστο».

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Αίγυπτος έχει τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τον λαό της και το έδαφός της», δήλωσε ο Όστιν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Αίγυπτο και τους γείτονές σας για να ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητα, την ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα και τη θαλάσσια ασφάλεια».

Η θερμή υποδοχή του Σίσι σε όλο το Πότομακ ήρθε μόλις δύο ημέρες αφότου το Αιγυπτιακό Ναυτικό ανέλαβε τη διοίκηση μιας νέας ναυτικής δύναμης κρούσης που συστάθηκε από τον Πέμπτο Στόλο των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Οι ΗΠΑ συγκρότησαν την Task Force 153 υπό τις Combined Maritime Forces (CMF) για να περιπολούν την Ερυθρά Θάλασσα και τα ύδατα στα ανοικτά της Υεμένης, καθώς το Αμερικανικό Ναυτικό συνεχίζει να διατηρεί την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των αντιπάλων των ΗΠΑ και να επιτηρεί την απαγόρευση διακίνησης όπλων και ναρκωτικών.

Το αιγυπτιακό Ναυτικό – το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή – εντάχθηκε στο CMF πέρυσι, παρά τις επιφυλάξεις της αιγυπτιακής ηγεσίας ώστε να μη θεωρηθεί μέρος ενός περιφερειακού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Οι ανάγκες του αναπροσανατολισμού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής οδήγησαν και σε σημαντικές «εκπτώσεις» στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στην Αίγυπτο.

Παρόλ’ αυτά το Κάϊρο, συνεχίζει να κρατά σε εκκρεμότητα την κρίσιμη συμφωνία για παράδοση των δυο νησίδων Τιράν και Σαναφίρ της Ερυθράς Θάλασσας στην είσοδο του Κόλπου της Άκαμπα, στη Σαουδική Αραβία, μια Συμφωνία που προέκυψε μετά από συνεννόηση ΗΠΑ – Αιγύπτου – Σ.Αραβίας και Ισραήλ και θεωρείται κρίσιμη για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σ.Αραβίας.

Και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Κάϊρο θέλει να εξασφαλίσει από τους Αμερικανούς οριστική «απαλλαγή» από τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους περιορισμούς στη δωρεάν στρατιωτική βοήθεια που δίνεται στη χώρα, λόγω ακριβώς των επιδόσεων στο κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: liberal.gr



See     more       https://infognomonpolitics.gr/             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...