Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr/ Ένα Έθνος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εμπιστοσύνη στον ηγέτη του


https://infognomonpolitics.gr/             

Ένα Έθνος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εμπιστοσύνη στον ηγέτη του

Τα αναστήματα De Gaulle και Lee Kuan Yew και οι δικοί μας σπιθαμιαίοι πολιτικάντηδες

Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης

Ο De Gaulle και ο Lee επέδειξαν εκσυγχρονιστικό πνεύμα, πολιτικές ικανότητες και διπλωματικά τάλαντα. Συγκρίνετε τους δύο ηγέτες με τους δικούς μας. Θα απελπιστείτε! Εδώ έχουμε σπιθαμιαίους πολιτικάντηδες, των οποίων η πρώτη έγνοια είναι το «κόμμαν τζιαι τα μμάθκια» τους και όχι η προκοπή και σωτηρία της πατρίδας. Και η διαβουκόληση των πολιτών με συνθήματα, φούμαρα και λείρους ενώ ο τόπος απειλείται με τουρκοποίηση. Η Κύπρος δεν γεννά πια πολιτικά αναστήματα…

Ο Τσεκούνγκ ρώτησε για την κυβέρνηση και ο Κομφούκιος (551-479 π.Χ., Κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος), απάντησε: «Ο λαός πρέπει να έχει αρκετά τρόφιμα για να φάει. Πρέπει να έχει ισχυρό στρατό. Και πρέπει ο λαός να εμπιστεύεται τον ηγέτη». «Αν υποχρεωθείς να θυσιάσεις ένα από τα τρία αντικείμενα, ποιο θα θυσίαζες πρώτο;», ρώτησε ο Τσεκούνγκ. Ο Κομφούκιος απάντησε: «Μάλλον θα έμενα χωρίς στρατό». «Και αν υποχρεωνόσουν να θυσιάσεις ένα από τα δύο εναπομείναντα, ποιο θα θυσίαζες;», ρώτησε ξανά ο Τσεκούνγκ. «Μάλλον θα έμενα χωρίς ικανοποιητικό φαγητό για τον λαό […] Ένα Έθνος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εμπιστοσύνη στον ηγέτη του» (The Wisdom of China and India by Lin Yutang).

Σε λίγες ημέρες το 2022 μας αποχαιρετά. Το 2023 θα ανατείλει με νέον Αρχιεπίσκοπο στην Εκκλησία της Κύπρου και τον Φεβρουάριο με νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο μορφές που, κατά την άποψή μας, πρέπει να είναι ηγετικές, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η Εκκλησία και η πολιτική ηγεσία κρίνονται αυστηρά από τους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν ηγέτες και στους δύο θεσμούς και όχι θλιβερούς ικέτες ή, χειρότερα, γελοίους επαίτες. Δεύτερον, με ολέθριες αποφάσεις και ηγετών μας, το Κυπριακό έχει οδηγηθεί στο παρά ένα της τουρκοποίησης. Η Εκκλησία ως θρησκευτικός και πνευματικός θεσμός και η Προεδρία της Δημοκρατίας, ως πολιτικός, καλούνται να ενώσουν δυνάμεις, ώστε να διασφαλιστεί η βιολογική, πνευματική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Είμεθα εξ εκείνων που σταθερά υποστηρίζουμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου, υπό τους φοβερούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τόπος, έχει και λόγο και ρόλο στην πνευματική, θρησκευτική, ηθική και εθνική στερέωση και αξιακή θωράκιση των Ελλήνων της νήσου. Η Εκκλησία στήριξε τον Ελληνισμό στους σκοτεινούς, βαρβαρικούς αιώνες της τουρκικής κατοχής και όχι μόνο. Δεν ασκεί πολιτική, επειδή ο λόγος και ο ρόλος της είναι αγαπητικός, συνενωτικός, ειρηνοποιός και μακρόθυμος. Από την άλλη, οι πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, απαξιώνουν τους πολιτικούς και την πολιτική. Χωρίς να παραγνωρίζονται και δικές τους ευθύνες και πελατειακές συναλλαγές επειδή ως αμνοερίφια εθελούσια αυτοεγκλωβίζονται στις κομματικές στάνες.

Τον περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο του Χένρι Κίσινγκερ με τίτλο: «Leadership: Six Lessons in World Strategy». Ο Κίσινγκερ εξετάζει αρκετές περιπτώσεις πολιτικών προσωπικοτήτων που διακρίθηκαν πρωτοποριακά στην άσκηση των καθηκόντων τους. Διακρίνει δύο είδη ηγετών, τον «πολιτικό» και τον «προφήτη». Ο πολιτικός είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται ρεαλιστικά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τις ελέγχει και δεν επιτρέπει να τον υπερκαλύψουν. Ο προφήτης είναι εκείνος που αντιμετωπίζει τους κυρίαρχους θεσμούς λιγότερο στην προοπτική του δυνατού και περισσότερο ως προσπάθεια να αλλάξει αυτό που είναι δυνατό.

Οι δύο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, που αναδεικνύονται μέσα από το βιβλίο του Κίσινγκερ, είναι ο Charles De Gaulle και ο Lee Kuan Yew. Ο στρατηγός Ντε Γκωλλ, κατά τον Κίσινγκερ, είναι ο «υπαρξιστής του γαλλικού έθνους» (l’ existentialist de la Nation), όπως ακριβώς τον προσδιόρισε ο υπαρξιστής Γάλλος φιλόσοφος, Jean-Paul Sartre. Ο Ντε Γκωλλ, με ισχυρή θέληση και τη δύναμη της προσωπικότητάς του, προσδιόρισε το μέλλον της Γαλλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ βρισκόταν σε εξορία στη Βρετανία χωρίς στρατεύματα και μόνο με λίγους maquisards, αυτοανακηρύχθηκε αρχηγός των ελεύθερων Γάλλων.

Τις τελευταίες μέρες του πολέμου και ενώ σκληρές μάχες διεξάγονταν με τους Γερμανούς κατακτητές, κατέβηκε νικηφόρος στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού, διαζωγραφίζοντας έτσι τη μεγαλοσύνη της Γαλλίας και αρνούμενος να υποταχθεί στη ναζιστική κατοχή. Ήταν τότε που εξέφρασε με ορμή και αποφασιστικότητα «μια συγκεκριμένη ιδέα της Γαλλίας» («une certain eidée de la France»). Αυτή μεταφράστηκε σε εμπιστοσύνη στον ηγέτη και καλλιέργησε ένα αίσθημα μεγαλοσύνης, που είχε χαθεί και θαφτεί μέσα στην εθνική ψυχή της Γαλλίας, εξαιτίας της ταπείνωσης που προκλήθηκε από την υποταγή στη γερμανική κατοχή.

Ο στρατηγός Ντε Γκωλλ με την αήττητη επιμονή του υπέδειξε στους Γάλλους ότι μπορούσαν να διορθώσουν την τύχη τους και να ξαναγίνουν οι οικοδόμοι του μέλλοντός τους, ώστε να οδηγήσει στην αναγέννηση του εθνικού πνεύματος. Ο Régis Debray, φιλόσοφος και παλιός σύντροφος του Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, κατάλαβε περισσότερο απ’ όλους το αφήγημα που χρησιμοποιήθηκε από τον Ντε Γκωλλ: «Ο μύθος», είπε, «δημιουργεί τον λαό, όχι ο λαός τον μύθο».

Ο Lee Kuan Yew είναι ο δεύτερος μεγάλος ηγέτης που αναδεικνύεται μέσα από το βιβλίο του Κίσινγκερ. Το 1963, για να διασώσει την ανεξαρτησία της Σιγκαπούρης έναντι της Βρετανίας, πρότεινε μια ομοσπονδία με τη Μαλαισία. Ενώ η οικονομία, η γεωγραφία και συγγενικοί δεσμοί επέβαλαν, λογικά, αυτήν την ένωση, δύο χρόνια αργότερα η ομοσπονδία διαλύθηκε. Έτσι η Σιγκαπούρη έπρεπε να επιβιώσει, «μια καρδιά χωρίς σώμα», με ελάχιστους πόρους και χωρίς εδαφικό βάθος.

Τι έκανε ο Lee; Αποφάσισε να μετασχηματίσει τη Σιγκαπούρη στο πρώτο παγκόσμιο κράτος. Άσκησε ανοικτή πολιτική επενδύσεων, η οποία διαβεβαίωνε διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς για το κράτος δικαίου, χωρίς διαφθορά, με αξιοκρατία και χωρίς κομματοκρατία. Μείωσε τις εθνικές αντιπαραθέσεις με εγγύηση των δικαιωμάτων των Κινέζων και των Μαλαισίων, πράγμα που τσιμέντωσε την ένταξη των πολιτών στο νέο σύστημα και στο νέο κράτος.

Ο Lee ήταν ένας επίμονος πραγματιστής. Κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του αναζητούσε τι κάνουν άλλοι λαοί σε διάφορους τομείς για να τους προσαρμόσει, ως καλύτερη πρακτική, στη Σιγκαπούρη. Ως εξαίρετος πολιτικός, επιδίωξε μια ισορροπία μεταξύ της αμερικανικής επιρροής στον Ειρηνικό και της αναδυόμενης Κίνας. Υποδεχόταν τον αμερικανικό στόλο στα λιμάνια της Σιγκαπούρης αλλά συμβούλευε ταυτόχρονα τον Κινέζο ηγέτη, Deng Xiaoping, πώς να ανοιχτεί στη Δύση. O Lee ήταν ο απαραίτητος, σοβαρός, αξιόπιστος συνομιλητής των Δυτικών και των Κινέζων (Δες και Noema, 22/7/2022).

Ο De Gaulle και ο Lee επέδειξαν εκσυγχρονιστικό πνεύμα, πολιτικές ικανότητες και διπλωματικά τάλαντα, που εκτίναξαν τους λαούς και τις χώρες τους προς τα εμπρός. Συγκρίνετε τους δύο ηγέτες με τους δικούς μας. Θα απελπιστείτε! Εδώ έχουμε σπιθαμιαίους πολιτικάντηδες, των οποίων η πρώτη έγνοια είναι το «κόμμαν τζιαι τα μμάθκια» τους και όχι η προκοπή και σωτηρία της πατρίδας. Και η διαβουκόληση των πολιτών με συνθήματα, φούμαρα και λείρους, ενώ ο τόπος απειλείται με τουρκοποίηση. Η Κύπρος δεν γεννά πια πολιτικά αναστήματα…

ΠΗΓΗ: Σημερινή




See      more       https://infognomonpolitics.gr/             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...