Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr/ Γιαλλουρίδης: Στόχος του Ερντογάν η δημιορυγία τεχνητής κρίσης με την Ελλάδα

  

  https://infognomonpolitics.gr/                 

Γιαλλουρίδης: Στόχος του Ερντογάν η δημιορυγία τεχνητής κρίσης με την Ελλάδα

«Είναι οξύμωρο η Τουρκία, η χώρα που πραγματοποίησε την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, να εμφανίζεται ως τιμητής και να κατηγορεί την Ελλάδα ότι ευθύνεται για τους θανάτους μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο». Αυτό τονίζει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece, με φόντο την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Γιαλλουρίδης εκτιμά πως ο Ερντογάν επιδιώκει πλέον σε κάθε δυνατή ευκαιρία να δυσφημίσει την Ελλάδα, έχοντας ως τελικό στόχο τη δημιουργία ακόμη μίας τεχνητής κρίσης στα ελληνοτουρκικά.

Η κρίση αυτή, κατά τον διαπρεπή ακαδημαϊκό, θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως όπλο για τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να προκαταλάβει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του, προκαλώντας ακόμη και τη ματαίωση των τουρκικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023.

Παράλληλα, εξαίρει την «σοβαρή και συγκροτημένη», όπως επισημαίνει, «στάση και απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», υπογραμμίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κερδίσει διεθνώς τη διπλωματική μάχη έναντι της Τουρκίας» .

O κ. Γιαλλουρίδης υπογραμμίζει την «αλλαγή στάσης που επιδεικνύει η ΕΕ έναντι της Άγκυρας», γεγονός που αντικατοπτρίζεται τόσο από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όσο και από τα πρόσφατα αυστηρά μηνύματα του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη στο CNN Greece

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης:

Κύριε Γιαλλουρίδη πώς κρίνετε τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως μετά τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά σοβαρός και συγκροτημένος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Δεν προχωράει ουδέποτε με φωνασκίες. Αντίθετα, έχει επιχειρήματα και θέσεις κι επίσης κάνει και τις συμμαχίες του.

Το ότι έχουμε ως χώρα το δίκαιο με το μέρος μας δεν φτάνει. Πρέπει να είμαστε σε θέση να πείσουμε για το δίκαιο που έχουμε. Ο πρωθυπουργός διαθέτει και την ικανότητα και την πειθώ ότι αυτά που λέει, τα εννοεί απόλυτα κι ότι είναι έντιμος και ειλικρινής σε ό,τι αφορά τη στάση του στα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό, δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας ακόμη και με χώρες που είχαν παραδοσιακά καλές σχέσεις με την τη Τουρκία, όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία.

Και αυτή ακριβώς η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού οδηγεί, μοιραία, τέτοιες χώρες να ανασκευάσουν παλαιότερες εσφαλμένες αντιλήψεις και στάσεις ως προς τα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει διεθνώς τη διπλωματική μάχη ως προς αυτό. Μάλιστα, το πέτυχε χωρίς να χρησιμοποιήσει μεγάλα μέσα, αλλά με την πειθώ και με λόγο στηριγμένο στη βάσανο της λογικής και του επιχειρήματος, παρουσιάζοντας απλά το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

Ήδη, είδαμε και από τις τοποθετήσεις του Μαργαρίτη Σχοινά και τα όσα είπε για το ζήτημα της τελωνειακής σχέσης ΕΕ – Τουρκίας, ότι η Ευρώπη αρχίζει πλέον να εγκαταλείπει την «ποντιοπιλατική» (sic) τακτική και νοοτροπία έναντι της Άγκυρας.

Το «τέλος της αθωότητας», στο οποίο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι ακριβώς αυτό, ότι η ΕΕ δεν θα «νίπτει τας χείρας της» στο εξής προκειμένου να μη διαταράξει τη σχέση της με μια χώρα που δρα αποσταθεροποιητικά έναντι των συνόρων της και αμφισβητώντας εδαφική ακεραιότητα. Η Ευρώπη παίρνει θέση και μάλιστα με προεξάρχουσα με τη Γερμανία, κάτι που είναι πρωτοφανές. Η Τουρκία, στον αντίποδα, απομονώνεται, αρκούμενη στη σχέση της με την Ρωσία του Πούτιν.

Κύριε καθηγητά, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε, για πολλοστή φορά, σκληρή γλώσσα εναντίον της Ελλάδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε τι ακριβώς αποσκοπεί με τη στάση αυτή κατά τη γνώμη σας;

Ο Ερντογάν επιδιώκει σε κάθε δυνατή ευκαιρία να δυσφημίσει την Ελλάδα και να την παρουσιάσει ως χώρα γενοκτόνο. Σας λέω, λοιπόν, ότι είναι οξύμωρο η Τουρκία, η χώρα που πραγματοποίησε την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, να εμφανίζεται ως τιμητής και να κατηγορεί την Ελλάδα ότι ευθύνεται για τους θανάτους μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο.

Είναι πλέον φανερό ότι ο Τούρκος πρόεδρος πασχίζει να διασύρει τη χώρα μας. Ο στόχος του είναι απροκάλυπτος. Αν και ποτέ η Τουρκία δεν είχε τις καλύτερες προθέσεις έναντι της Ελλάδας – ήταν πάντοτε μια χώρα ανταγωνιστική ως προς εμάς, που επεδίωκε από πάντα να θέσει την Ελλάδα υπό τον έλεγχό της όπως συνέβαινε και κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έκρυβε πάντα μια αντιζηλία απέναντί μας.

Ο τουρκικός ανταγωνισμός, υπό την έννοια της κακοπιστίας και της επιθετικότητα, υπήρχε πάντοτε. Εκείνο που σταματά την Τουρκία και δεν επιχειρεί οποιαδήποτε επιθετική κίνηση σε βάρος της χώρας μας, είναι ο φόβος για την οποιαδήποτε μικρή ήττα, η οποία θα σήμαινε άμεσα πολύ σοβαρές συνέπειες και εσωτερικές ανακατατάξεις. Το τουρκικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει ήττες.

Κρατώ τη φράση σας για τις «εσωτερικές ανακατατάξεις», κύριε καθηγητά, και δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω εάν, τελικά, όλη αυτή η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στοχεύει στην καλλιέργεια μιας τεχνητής κρίσης, ώστε ο Ερντογάν να ενεργοποιήσει το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος*, το οποίο οδηγεί σε ματαίωση των επόμενων βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα;

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας είναι δεδομένος κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πρωτίστως. Δεν είναι κάτι απλό, πόσο δε μάλλον συμβολικό. Το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να θέσει την Ελλάδα υπό τον έλεγχό της, είναι αναμφισβήτητο. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το «timing» που επιλέγει ο Ερντογάν σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, ενδεχομένως να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα, για να αναβάλει τελικά τις εκλογές. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η κρίση με την Ελλάδα και η αντιπαράθεση είναι ένα υπαρκτό εσωτερικό ζήτημα της Άγκυρας. Δηλαδή, το γεγονός της διεκδίκησης του ελληνικού χώρου είναι κάτι που «αγκαλιάζει» όλη την τουρκική κοινωνία και το κομματικό σύστημα της γείτονος. Η εικόνα του «εχθρού» – και στη θέση αυτή προβάλλεται η Ελλάδα – υπάρχει παντού: από τα σχολεία και το εκπαιδευτικό σύστημα εν γένει, μέχρι τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Τουρκία επιδιώκει την φινλανδοποίηση της Ελλάδας, να δημιουργήσει μια ουδέτερη περιοχή που θα τη βόλευε να υπάρχει σε ρόλο προτεκτοράτου. Εξ’ ου και η εισβολή στην Κύπρο το ’74 έγινε ως απόπειρα για ελεγχθεί ο ελλαδικός χώρος, δεν ήταν η Κύπρος αυτή καθαυτή η υπόθεση και οι Τούρκοι το υποστήριζαν από τότε αυτό. Η τουρκική στόχευση ήταν πάντοτε ο έλεγχος του ελληνισμού στο σύνολό του.

Ας δούμε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Δυτική Θράκη, όπου εκεί έχουμε αποθέωση του τουρκικού θράσους. Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης, που ήταν πολυπληθέστατος και είχε και καθεστώς αυτονομίας βάσει Συνθηκών, εξοντώθηκε. Η μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης, στον αντίποδα, αυξάνεται και καλλιεργούνται, δυστυχώς, τάσεις αυτονόμησής της.

Η Τουρκία επιμένει εμμονικά ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν ισχύει για την ίδια, γεγονός που επίσης το βλέπουμε να συμβαίνει σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα. Στέκονται μόνο στο γεγονός της γεωγραφικής εγγύτητας και υπ’ αυτή την έννοια έχουμε αυτές τις ατάκες του τύπου «θα έρθουμε νύχτα απέναντι» και απειλούν την Ελλάδα. Όμως τα Δωδεκάνησα είναι ελληνικός τόπος κι αυτό δεν αλλάζει.

* Το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας να ματαιώσει τις εκλογές εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες συνθήκες: «Πόλεμος, ανάδυση μιας κατάστασης που αναγκάζει σε πόλεμο, επιστράτευση, εξέγερση, ισχυρές στασιαστικές πράξεις εις βάρος της μητέρας πατρίδας και της Δημοκρατίας, ανοιχτές πράξεις βίας εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης που απειλούν το αδιαίρετο της χώρας και του έθνους, ανάδυση ανοιχτών πράξεων βίας που στοχεύουν στην καταστροφή της συνταγματικής τάξης ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σοβαρή επιδείνωση της δημόσιας τάξης λόγω πράξεων βίας, φυσικές καταστροφές, ξέσπασμα επικίνδυνων πανδημικών ασθενειών ή κάποια σοβαρή οικονομική κρίση».

ΠΗΓΗ: cnn.gr





See     more          https://infognomonpolitics.gr/                  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...