Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://www.onalert.gr/ «Γιατί η Τουρκία δεν αντέδρασε στην αγορά του ισραηλινού Iron Dome από την Κύπρο;»

 
  https://www.onalert.gr/         

Αίσθηση αλλά και απορίες προκαλεί στην Τουρκία η είδηση πως το Ισραήλ δέχθηκε να πουλήσει στην Κύπρο το σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας Iron Dome.

Υπενθυμίζεται πως πριν από 6 μέρες, στις 20/08/2022, η εφημερίδα «Καθημερινή της Κύπρου» και ο δημοσιογράφος Απόστολος Τομαράς, ανέφεραν μάλιστα πως μπήκαν οι σχετικές υπογραφές για την ισραηλινή «ασπίδα».

Ενδεικτικό είναι το άρθρο γνώμης ενός ανθρώπου που υπογράφει ως Fatih Yurtsever στο «Turkish Minute», που όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό site είναι «πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας».

Το άρθρο του είναι το ακόλουθο:

«Η Τουρκία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις στις 17 Αυγούστου 2022. Δύο ημέρες μετά τη δήλωση αυτή, αναφέρθηκε ότι η Κύπρος θα προμηθευτεί το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας Iron Dome. Η Τουρκία αντέδρασε αρνητικά το 1997 στην ανακοίνωση της Κύπρου ότι θα αγόραζε το σύστημα αεράμυνας S-300 από τη Ρωσία. Γιατί η Τουρκία σιωπά στην είδηση ​​ότι η Κύπρος θα αγοράσει το Iron Dome ενώ διακινδύνευσε τον πόλεμο για να αποτρέψει την ανάπτυξη του συστήματος S-300 στη Νότια Κύπρο;

Κρίση συστήματος αεράμυνας S-300

Η κρίση των S-300 στην Κύπρο ήταν μια τεταμένη και ταχέως κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας μεταξύ των αρχών του 1997 και του τέλους του 1998. Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από τα κυπριακά σχέδια να εγκαταστήσουν δύο ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας S-300 στο έδαφός της, ωθώντας την Τουρκία να απειλήσει με επίθεση ή ακόμα και έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εάν οι πύραυλοι δεν επέστρεφαν στη Ρωσία. Η συμφωνία για τους πυραύλους με τη Ρωσία ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να οικοδομήσει ένα αξιόπιστο σύστημα αεράμυνας μετά από χρόνια υπεροχής της Τουρκίας στον αέρα.

Στις 5 Ιανουαρίου 1997 ο ​​Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε στα διεθνή ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση είχε αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας S-300 και τα σχετικά ραντάρ από τη Ρωσία. Την ίδια ημέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης εξέδωσε δήλωση σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε νόμιμο δικαίωμα να βελτιώσει τις «αμυντικές της ικανότητες» και ότι η αγορά όπλων ήταν «ανάλογη» με την τουρκική στρατιωτική συσσώρευση στα βόρεια του νησιού. Την ίδια στιγμή, ο τότε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Τουρχάν Ταγιάν είπε ότι η ενέργεια θα «υπονόμευε την ειρήνη στην περιοχή».

Η Τουρκία έστειλε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην περιοχή Negev του Ισραήλ για να εκπαιδευτούν πώς να αποφύγουν τους πυραύλους S-300. Τον Σεπτέμβριο του 1997 το τουρκικό ναυτικό και η ακτοφυλακή άρχισαν να επιβιβάζονται και να ερευνούν πλοία που κατευθύνονταν προς την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων πλοίων με ρωσική σημαία σε διεθνή ύδατα, για να διαπιστώσουν εάν μετέφεραν S-300. Η κατάσταση ανησύχησε όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους στρατηγικούς στρατιωτικούς και οικονομικούς εταίρους τους σε Αθήνα και Μόσχα, όπως αποδεικνύεται από επίσημες δηλώσεις τον Οκτώβριο του 1997 που υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα και η Ρωσία θα ξεκινούσαν πόλεμο με την Τουρκία εάν η Κύπρος δεχόταν επίθεση ή αποκλεισμό. Τον Νοέμβριο του 1997 οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτική άσκηση στη βόρεια Κύπρο, καταστρέφοντας μακέτες S-300 στο πλαίσιο προετοιμασίας για επιχειρήσεις εναντίον πραγματικών πυραύλων S-300 στη νότια Κύπρο.

Η κρίση των S-300 έληξε πριν γίνει μια καυτή σύγκρουση, τον Δεκέμβριο του 1998, με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μεταφέρει τους S-300 στο ελληνικό νησί της Κρήτης, χάρη στη σοφή χρήση της καταναγκαστικής διπλωματίας από την Τουρκία και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η Ελλάδα διατήρησε τους πυραύλους στην αποθήκη για 14 χρόνια, χρησιμοποιώντας τους μόνο για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση το 2013.

Το Ισραήλ έδειξε την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της κρίσης των S-300 παρέχοντας τεχνικές και τακτικές γνώσεις σχετικά με το σύστημα αεράμυνας S-300.

Μηχανισμός συνεργασίας 3+1

Από το 2010, η Τουρκία έχει υποστεί μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική με γνώμονα το πολιτικό Ισλάμ, φέρνοντας την Τουρκία αντιμέτωπη με το Ισραήλ πρόσωπο με πρόσωπο. Με την επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, το Ισραήλ άρχισε να πλησιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο λόγω της κρίσης στις σχέσεις με την Τουρκία. Στρατιωτικές ασκήσεις άρχισαν να διεξάγονται από τις τρεις χώρες. Οι ΗΠΑ στήριξαν επίσης τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στην ανατολική Μεσόγειο και με την υποστήριξη των ΗΠΑ ξεκίνησε ο μηχανισμός 3+1. Το 2019 οι ΗΠΑ ψήφισαν τον Νόμο Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος παρέχει βοήθεια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία στις τρεις χώρες. Τον Σεπτέμβριο του 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν εν μέρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 1987. Η μερική άρση του εμπάργκο ήταν κάτι περισσότερο από μια συμβολική χειρονομία, καθώς επέτρεπε στην Κύπρο μόνο να αγοράσει «μη θανατηφόρο» στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Το Ισραήλ θα πουλήσει το Iron Dome

Σε μια τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020 Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στην αμυντική βιομηχανία.

Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε στις 19 Αυγούστου 2022, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της διπλωματικής ομαλοποίησης της Τουρκίας και του Ισραήλ, ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome επρόκειτο να αγοραστεί για την κυπριακή Εθνική Φρουρά μετά από έγκριση του υπουργείου Άμυνας. Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, μετά την υπογραφή συμβάσεων από τις αρχές του 2021, το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει να «εφαρμόζει την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει» τεχνολογία Iron Dome.

Το Iron Dome είναι ένα καινοτόμο σύστημα αεράμυνας που προστατεύει το Ισραήλ από πυραυλικές επιθέσεις. Αν και η απαίτηση για ένα αμυντικό σύστημα  βρισκόταν πάντα στο τραπέζι, μια μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ το 2006 – που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 50 θανάτους και 2.000 τραυματισμούς – έδωσε την ώθηση για την ανάπτυξη ενός αντίμετρου ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις. Η ισραηλινή εταιρεία Rafael ξεκίνησε την ανάπτυξη σε πλήρη κλίμακα στα τέλη του 2007 και το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Το Iron Dome είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας παντός καιρού, ικανό να ανιχνεύει και να αναχαιτίζει εισερχόμενους πυραύλους, ρουκέτες και βλήματα με βεληνεκές μεταξύ 4 και 70 χιλιομέτρων. Κάθε συστοιχία του συστήματος αποτελείται από τρία εξαρτήματα: ένα ραντάρ (ELM -2084 3D AESA) για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση απειλών που πλησιάζουν, ένα κέντρο διαχείρισης μάχης και ελέγχου πυρός και τρεις μονάδες εκτόξευσης πυραύλων με 20 Tamir η καθεμία. Η μονάδα μπορεί να παρακολουθεί έως και 1.100 στόχους εναέριας επιτήρησης. Το Iron Dome δεν στοχεύει όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται από την πηγή, αλλά αξιολογεί την απειλή και δεσμεύει μόνο αυτούς που αποτελούν απειλή.

Το Iron Dome θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ανεπαρκή κυπριακή αεράμυνα, η οποία αποτελείται από τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας 9K330 Tor και 9K37 Buk και τους γαλλικούς πυραύλους Mistral. Ενώ το Iron Dome είναι γνωστό για τη μαχητική του χρήση στο Ισραήλ ενάντια σε μικρούς πυραύλους από τη Γάζα, είναι επίσης ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά των drones. Η Κύπρος επέλεξε το Iron Dome για να αμυνθεί έναντι πιθανών τουρκικών απειλών από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) TB-2. Από τον Δεκέμβριο του 2019 η Τουρκία είχε αναπτύξει το TB-2 στη βόρεια Κύπρο. Στη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Ουκρανία, τα TB-2 έχουν επανειλημμένα επιδείξει την ικανότητά τους να καταστρέφουν συστήματα αεράμυνας ρωσικής κατασκευής.

Η Τουρκία δεν έχει εκφράσει άμεση αντίρρηση για την πώληση του Iron Dome για την Κύπρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ επέμεινε ότι η επέκταση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις περιφερειακές του σχέσεις, ειδικά αυτές με την Κύπρο και την Ελλάδα. Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Τουρκία εξαρτάται πλέον περισσότερο από το Ισραήλ, παρά το Ισραήλ από την Τουρκία. Το Ισραήλ δεν είναι πλέον ένα απομονωμένο κράτος στη Μέση Ανατολή και δεν εξαρτάται τόσο από την Τουρκία όσο τη δεκαετία του 1990. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει στην πώληση του Iron Dome από το Ισραήλ στην Κύπρο και προτιμά να παραμείνει σιωπηλή».

Πηγή: turkishminute.com




See     more            https://www.onalert.gr/          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...