Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr/ Τίγρης και Ευφράτης όπως Αιγαίο και Αν. Μεσόγειος: Η σύγκρουση της Τουρκίας με Συρία – Ιράκ για το νερό

https://infognomonpolitics.gr/                 

Τίγρης και Ευφράτης όπως Αιγαίο και Αν. Μεσόγειος: Η σύγκρουση της Τουρκίας με Συρία – Ιράκ για το νερό

Ο Ευφράτης και ο Τίγρης πηγάζουν από το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και ρέουν στη λεκάνη Shatt Al-Arab στο Νότιο Ιράκ

Το Ιράκ ζήτησε το Σάββατο από την Τουρκία να αυξήσει τη ροή του νερού κατά μήκος των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν ξηρασίες και εντάσεις σχετικά με τη διαχείριση των πόρων, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Βαγδάτη παραπονιέται τακτικά ότι τα φράγματα που κατασκευάζονται σε γειτονικές χώρες επηρεάζουν τη στάθμη των ποταμών της.

Ο υπουργός Υδάτων Μεχντί αλ-Χαμντανί και ο ειδικός εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου για το Ιράκ, Βεϊσέλ Ερόγλου, συζήτησαν σχετικά με “ποσότητες νερού που φτάνουν στο Ιράκ μέσω του Τίγρη και του Ευφράτη” από την Τουρκία, ανέφερε ιρακινή δήλωση. Ο Χαμντανί ζήτησε από την Τουρκία μέσω τηλεδιάσκεψης “να επανεξετάσει τις ποσότητες νερού που απελευθερώνονται, προκειμένου να επιτρέψει στο Ιράκ να ξεπεράσει την τρέχουσα έλλειψη νερού”, πρόσθεσε. Ο Ερόγλου είπε ότι θα διαβιβάσει το αίτημα στις αρχές ύδρευσης στην Άγκυρα για “αύξηση των ποσοτήτων νερού που απελευθερώνεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποθέματα (της Τουρκίας)”, σύμφωνα με την ιρακινή δήλωση.

Ο Ευφράτης και ο Τίγρης πηγάζουν από την Τουρκία και ρέουν στη λεκάνη Shatt Al-Arab στο Νότιο Ιράκ. Ενώ ο ποταμός Ευφράτης διασχίζει τη Συρία και το Ιράκ, ο Τίγρης ρέει από την Τουρκία στο Ιράκ. Η Τουρκία συμβάλλει κατά 90% στον Ευφράτη, ενώ η Συρία συμβάλλει κατά 10% στη ροή του νερού. Όσον αφορά τον Τίγρη, η Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν συνεισφέρουν 40%, 51% και 9% αντίστοιχα. Αν και το Ιράν συμβάλλει επίσης στη ροή του Τίγρη, οι μελετητές δεν θεωρούν ότι η χώρα είναι η κύρια παραποτάμια περιοχή στη λεκάνη των Τίγρη – Ευφράτη (Τίγρη – Ευφράτη).

Στη δεκαετία του 1960, μετά από χιλιάδες χρόνια κοινής χρήσης των υδάτων της λεκάνης Τίγρη – Ευφράτη, άρχισαν να ξεσπούν διαφωνίες μεταξύ των παράκτιων κρατών σχετικά με τη ροή του νερού που φτάνει στην επικράτειά τους. Μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1990, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις στενής συνεργασίας, αλλά άλλα γεγονότα έφεραν τις χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Αν και η συνεργασία μεταξύ των παραποτάμιων χωρών ξεκίνησε εκ νέου τη δεκαετία του 2000, αρκετοί παράγοντες έθεσαν τέλος σε αυτή τη συνεργασία. Η πρόβλεψη του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η ροή του Ευφράτη και του Τίγρη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% και 60% αντίστοιχα έως το τέλος του αιώνα, δείχνει ότι η ποσότητα του νερού που ρέει μέσω της Συρίας και του Ιράκ είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο σπάνια. . Επομένως, μια συμφωνία για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων της λεκάνης των Τίγρη – Ευφράτη είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μεταξύ συνεργασίας και σύγκρουσης

Οι σχέσεις μεταξύ των τριών κύριων παραποτάμιων κρατών έχουν στιγματιστεί από άκρως συνεργατικά καθώς και άκρως συγκρουσιακά γεγονότα. Μέχρι το 1960, καθώς το νερό που χρησιμοποιούσαν οι παραποτάμιοι ήταν λίγο, οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών θεωρούνταν “αρμονικές”. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αρκετοί παράγοντες οδήγησαν σε εντάσεις μεταξύ των κρατών και έτσι ανέστειλαν τη συνεργασία για τη διαχείριση των υδάτων της λεκάνης Τίγρη – Ευφράτη.

Τα μονομερή έργα ανάπτυξης νερού οδηγούν σε εντάσεις

Εκείνη την εποχή, τα παραποτάμια κράτη ξεκίνησαν μονομερώς έργα ανάπτυξης νερού μεγάλης κλίμακας με ασυντόνιστο τρόπο, επηρεάζοντας έτσι τη ροή των ποταμών. Καθώς η πληθυσμιακή αύξηση στην περιοχή οδήγησε σε υψηλότερες απαιτήσεις σε νερό, ο αρχικός σκοπός αυτών των έργων ήταν να ρυθμίσουν τη ροή του ποταμού και να αποτρέψουν τις πλημμύρες. Ωστόσο, γρήγορα έγινε ένα σχέδιο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέψει στην Τουρκία να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο για ενέργεια. Επιπλέον, περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδείνωσαν τις εντάσεις μεταξύ των παραποτάμιων. Για παράδειγμα, το 1975 η Τουρκία και η Συρία άρχισαν ταυτόχρονα να χρησιμοποιούν τα φράγματα Keban (Τουρκία) και Taqba (Συρία) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξηρασίας. Αυτή η διαμάχη, που επιλύθηκε χάρη στη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, παραλίγο να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση. Επιπλέον, η διακύμανση των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των εποχών σε συνδυασμό με τα πολύ αναποτελεσματικά συστήματα άρδευσης και την ανάπτυξη καλλιεργειών εμ υψηλή ανάγκη νερού στην περιοχή ενέτειναν τη διαμάχη για το νερό.

Εξωτερικοί παράγοντες εντείνουν τη διαμάχη

Εκτός από αυτές τις περιβαλλοντικές πτυχές, άλλοι παράγοντες που δεν σχετίζονται με το νερό έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Πρώτον, ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος ενέτεινε τις εντάσεις για το νερό, η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ ενώ η Συρία και το Ιράκ διατηρούσαν στενούς δεσμούς με την ΕΣΣΔ. Δεύτερον, το ζήτημα με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αποτελούσε βασικό μήλο έριδος μεταξύ των δύο χωρών μέχρι τη δεκαετία του 2000. Τέλος, η εδαφική διαμάχη για την επαρχία Χατάι (την προσάρτησε ο Μουσταφά Κεμάλ τη δεκαετία του ’30 με δημοψήφισμα “μαϊμού”, φέρνοντας πρώτα καραβιές Τούρκων στην περιοχή) αποτελούσε σημαντική πηγή έντασης μεταξύ των χωρών μέχρι το 2005.

Δεκαετίες 1980-1990: Αποκορύφωμα της σύγκρουσης

Οι εντάσεις έφεραν τη διαμάχη σε άλλο επίπεδο στις δεκαετίες 1980-1990, καθώς η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί το νερό ως μέσο για να ασκήσει πίεση στα άλλα παραποτάμια κράτη και το συνέδεσε με ζητήματα που δεν σχετίζονται με το νερό. Για παράδειγμα, το 1987 η Τουρκία και η Συρία έφτασαν σε μια συμφωνία, στην οποία η Τουρκία δεσμεύτηκε να απελευθερώσει 500 κυβικά μέτρα νερό ανά δευτερόλεπτο στη Συρία, ενώ η τελευταία δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην υποστήριξή της στο PKK.

Επιπλέον, το 1990, η Τουρκία διέκοψε τη ροή του Ευφράτη όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990. Σε αυτή την περίοδο, η συνεργασία φαινόταν να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το νερό του 1997, ως μία από τις τρεις μόνο χώρες που την καταψήφισαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε εμπόδια σε αυτό το αδιέξοδο. Η Τουρκία, η άνω παραποτάμια περιοχή, έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι δεν ένιωθε υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις αρχές που επιδίωξε να κωδικοποιήσει η σύμβαση, ιδίως τις υποχρεώσεις να μην προκαλούν σημαντική ζημιά στα παραποτάμια κράτη και να μοιράζονται τον ποταμό δίκαια.

Ο μεγάλος αριθμός παραγόντων που παίζουν ρόλο στην έκρηξη της σύγκρουσης δείχνει ότι τα παράπονα για τη διαχείριση των υδάτων δεν είναι οι μόνες πηγές σύγκρουσης στη λεκάνη Τίγρη – Ευφράτη. Αυτό δείχνει επίσης πώς η Τουρκία, ως κράτος άνω ροής, θα μπορούσε να εργαλειοποιήσει το νερό για να ασκήσει πίεσης σε κράτη που δέχονται την καθοδική ροή και συνεπώς εξαρτώνται από αυτή. Μετά από μια περίοδο οξέων εντάσεων μεταξύ των παραποτάμιων χωρών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, στα τέλη της δεκαετίας του 1990-αρχές της δεκαετίας του 2000 σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των παραποτάμιων κρατών και επέτρεψε την εκ νέου ενεργοποίηση της συνεργασίας για τη διαχείριση του νερού.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Τέλη δεκαετίας 1990-αρχές 2000: βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παραποτάμων

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των παραποτάμιων κρατών. Οι πολιτικοί στο υψηλότερο επίπεδο λήψης αποφάσεων επέτρεψαν την εξέλιξη των πολιτικών για το νερό από εχθρικές σε συνεργατικές. Το 1998, η Συρία εξέφρασε τη βούληση να ξαναρχίσουν τις συνεδριάσεις της Κοινής Τεχνικής Επιτροπής, κάτι που είχε  αποτύχει το 1983. Η απέλαση του ηγέτη του PKK από τη Συρία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων. 

Υπογραφή συμφωνιών διαχείρισης νερού

Επιπλέον, το 2001, ένα Κοινό Ανακοινωθέν μεταξύ Συρίας και Τουρκίας – το οποίο υποστήριζε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων και υδάτινων πόρων της περιοχής μέσω κοινών έργων και ανταλλαγής γνώσεων – αποτέλεσε σημείο καμπής στις σχέσεις των παραποτάμιων κρατών. Αν και αυτό το ανακοινωθέν δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, λειτούργησε ως πλαίσιο για συμφωνίες που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών, οι πιο σημαντικές είναι τα Μνημόνια Συνεννόησης (MoU) για τη διαχείριση των υδάτων που υπεγράφη μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας και Συρίας και Τουρκίας το 2009. Σε μια πρόσθετη ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, και οι δύο παραποτάμιοι συμφώνησαν, το 2009, να κατασκευάσουν από κοινού ένα φράγμα στον κοινόχρηστο ποταμό Ορόντη στην επαρχία Χατάι, που παλαιότερα αποτελούσε μήλο της έριδος μεταξύ των γειτόνων.

Παράγοντες που εξηγούν την αυξημένη συνεργασία

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να εξηγήσει αυτή την αυξημένη συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων. Αυτά μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: εσωτερικές αλλαγές, εξωτερικούς παράγοντες επιρροής και αλλαγές στο περιφερειακό πλαίσιο.

Η πρώτη σειρά παραγόντων αντιστοιχεί στις εσωτερικές αλλαγές στην Τουρκία. Χρόνια διαπραγματευτικών διαδικασιών στη λεκάνη των Τίγρη – Ευφράτη –αν και απέτυχαν– και η αυξανόμενη συμμετοχή της Τουρκίας σε παγκόσμια φόρουμ για το νερό έχουν εκθέσει την Τουρκία στην ιδέα του “διαμοιρασμού των οφελών” που βασίζεται στην αποδοτικότητα χρήσης του νερού, την προστασία της ρύπανσης και τη συνεργασία. Οι τουρκικές αρχές έχουν συνειδητοποιήσει την αυξανόμενη πίεση των μεγάλων αρδευτικών έργων στην περιοχή στον Ευφράτη και τη μη βιωσιμότητα τέτοιων έργων. Επιπλέον, η διαδικασία λήψης αποφάσεων της νομοθεσίας για το νερό της Τουρκίας έγινε πιο περιεκτική και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συναντήθηκαν με ενδιαφερόμενα μέρη, ΜΚΟ, πανεπιστήμια και χρήστες νερού. Η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων για την επεξεργασία της νομοθεσίας για τα ύδατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραποτάμιων χωρών.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με την επίδραση που επέφερε η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πολιτική υδάτων της Τουρκίας.

Ο τελευταίος παράγοντας που εξηγεί την αυξημένη συνεργασία είναι η γενική βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ των χωρών εκείνη την εποχή, και η συνεργασία σε ζητήματα που δεν αφορούν το νερό για να επιτευχθούν καταστάσεις αμοιβαίων κερδών. Το 2003, η Συρία και η Τουρκία υπέγραψαν Εμπορική Συμφωνία και οι δύο χώρες ενώθηκαν για να πολεμήσουν από κοινού κατά του PKK στο Βόρειο Ιράκ. Η εκ νέου ενεργοποίηση της συνεργασίας έγινε επίσης δυνατή επειδή οι χώρες ανέπτυξαν συμπληρωματικούς στόχους. Για παράδειγμα, το Ιράκ και η Συρία ήθελαν να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους, ενώ η Τουρκία επιθυμούσε να αυξήσει το εμπόριο με τους γείτονές της.

Διακοπή συνεργασίας

Παρά τα γεγονότα συνεργασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​συνεργασία στη λεκάνη Τίγρη – Ευφράτη έχει σταματήσει. Ενώ επιχειρήθηκαν προσπάθειες συνεργασίας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, και τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν μπορούσαν να επικυρωθούν καθώς δεν πληρούσαν τις νομικές απαιτήσεις στο κοινοβούλιο και ως εκ τούτου απορρίφθηκαν τόσο από το συριακό όσο και από το ιρακινό κοινοβούλιο. Η δυσαρέσκεια και η δυσπιστία του πληθυσμού του Ιράκ προς την Τουρκία σχετικά με τη χρήση της ροής του Ευφράτη αποτέλεσαν επίσης λόγο για την απόρριψη του Μνημονίου Συνεννόησης από το ιρακινό Κοινοβούλιο.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από έλλειψη συνεργασίας για τη διαχείριση των υδάτων

Εν τω μεταξύ, η απουσία τριμερούς συμφωνίας καθιστά προβληματική τη συλλογική αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων στη λεκάνη. Οι μελετητές έχουν επισημάνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σχεδίων άρδευσης – που οδήγησαν σε αλατότητα και ρύπανση μέσω χημικών ουσιών – είναι πιθανό να έχουν “μεγαλύτερες και πιο άμεσες” επιπτώσεις στον πληθυσμό της λεκάνης από τη μείωση της ποσότητας νερού. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της γεωργίας για την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, αυτή η υποβάθμιση των εδαφών και των υδάτων θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στους τοπικούς πληθυσμούς. Εκτός από αυτές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο ΟΗΕ προβλέπει σημαντικές αυξήσεις της θερμοκρασίας στην Τουρκία – 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου – μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της ροής του Ευφράτη κατά 30% και της ροής του Τίγρη κατά 60% μέχρι τότε.

Εν κατακλείδι, μολονότι οι σχέσεις μεταξύ των παραποτάμιων είχαν γίνει πιο συνεργατικές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​συνεργασία για τη διαχείριση της λεκάνης απορροής Τίγρη – Ευφράτη έχει πλέον σταματήσει. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προβλέπονται από τον ΟΗΕ και την αυξανόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση στη λεκάνη, είναι κρίσιμο να βρεθούν λύσεις για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων σε μια περιοχή όπου τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία.

Μια τριμερής συμφωνία είναι επιτακτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν συλλογικά οι σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις της λεκάνης, ειδικά καθώς προβλέπονται μεγάλες αυξήσεις της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα. Η υποβάθμιση των εδαφών και των υδάτων στην περιοχή θα συνεχίσει να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους τοπικούς πληθυσμούς.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr


See     more           https://infognomonpolitics.gr/                 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...