Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr/ Πώς τα καμένα δάση θα αναγεννηθούν – Τι λένε δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι


 https://infognomonpolitics.gr/               

Πώς τα καμένα δάση θα αναγεννηθούν – Τι λένε δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι

Δασολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι μιλούν στο protothema.gr επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι: «Να αφήσουμε τη φύση να δράσει από μόνη της»

Οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, σε περιοχές που έπληξε ο πύρινος όλεθρος στην Βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία και σε  άλλα μέρη έχουν ήδη αποτυπώσει τις καμένες εκτάσεις. Τα δορυφορικά στοιχεία και οι αεροφωτογραφίες, δίνουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και πως το καμένο δάσος θα ξαναγίνει δάσος.

Αυτό που κρίνεται αναγκαίο στην παρούσα φάση, είναι η δρομολόγηση άμεσων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων προτού ξεκινήσουν οι μεγάλες βροχές του επόμενου χειμώνα και απομακρύνουν το χώμα από τις καμένες εκτάσεις.

Πολλοί ζητούν άμεσες δενδροφυτεύσεις και αντικατάσταση του πεύκου, με είδη πιο ανθεκτικά στη φωτιά. Δασολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι δίνουν απαντήσεις και διευκρινήσεις στο protothema.gr, επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι: «Να αφήσουμε τη φύση να δράσει από μόνη της».

Τεχνητή αναδάσωση μόνο εάν…

To τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση, κυρίως στα social media, εάν απαιτούνται άμεσες δενδροφυτεύσεις στις καμένες εκτάσεις και εάν θα πρέπει στη θέση των πεύκων να φυτευτούν άλλα είδη δέντρων πιο ανθεκτικά στη φωτιά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ανθρώπινη παρέμβαση επιβάλλεται μόνο εάν δεν υπάρξει φυσική αντίδραση, ενώ εξηγούν τους λόγους που εκ των πραγμάτων το πεύκο δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί με άλλα είδη.

«Η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους θ’ αρχίσει να φαίνεται του χρόνουν την άνοιξη. Τότε θα κριθεί εάν υπάρχει ανάγκη τεχνητής αναδάσωσης. Τα δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης που έχουν καεί είναι αυτοφυή ενδημικά και όχι αποτέλεσμα αναδασώσεων. Υπάρχουν χιλιάδες χρόνια στη χώρα μας. Είναι είδη που έχουν προσαρμοστεί στο ξηρό και θερμικό περιβάλλον της Ελλάδας και σε φτωχά εδάφη» λέει στο protothema.gr ο Δρ. Χρήστος Γαλλής, Δασολόγος -Περιβάλλοντολογος και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά από μία καταστροφή, αφήνουμε το οικοσύστημα να επανέλθει. Τα μεσογειακά πεύκα, έχουν μηχανισμούς επιβίωσης μετά την πυρκαγιά γιατί αναπτύσσονται σε τέτοια περιβάλλοντα, όπου «περιμένουν» και είναι προσαρμοσμένα να δεχτούν μια φυσική καταστροφή. Έχουν ώριμα σπόρια που μετά τη φωτιά οι κώνοι ανοίγουν, πέφτουν στο έδαφος και με τις πρώτες βροχές έχουμε αναγέννηση και τα πρώτα φυτά αρχίζουν να εμφανίζονται» επισημαίνει η πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ καθηγήτρια κυρία Θέκλα Τσιτσώνη, συμπληρώνοντας: «Ας αφήσουμε τη φύση ν’ αναγεννηθεί και όπου έχουμε μεγάλες κλίσεις η αραιές συστάδες που δεν υπάρχουν ώριμα σπόρια, εκεί θα χρειαστεί αναδάσωση. Οπότε πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός. Φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης».

kammena__1_

Αντίθετος με τις άμεσες τεχνητές δεντροφυτεύσεις στις καμένες εκτάσεις, δηλώνει και ο διευθυντής ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, κ.Γαβριήλ Ξανθόπουλος, τονίζοντας πως προκαλούν ζημιά στο οικοσύστημα και φέρνοντας ως παράδειγμα τα δάση της Βόρειας Εύβοιας που είχαν καεί και πάλι το 1977 αλλά επανήλθαν έως τη σημερινή καταστροφή. «Οι εκτάσεις που κάηκαν είναι τεράστιες. Οι τεχνητές αναδασώσεις εκτός από ζημιά στο οικοσύστημα θα έχουν και τεράστιο κόστος. Είναι επιστημονικά ενδεδειγμένο, ν’ αφήσουμε τη φύση να αναγεννήσει τα δάση αυτά. Οι συνθήκες πχ στην Εύβοια και στην Ηλεία, είναι ιδανικές, λόγω υγρασίας, για την αναγέννηση του δάσους. Υπενθυμίζω πως μεγάλο κομμάτι του δάσους που κάηκε στην Εύβοια, είχε καεί και πάλι στη μεγάλη πυρκαγιά του 1977 που αποτέφρωσε 110.000 στρέμματα. Η φύση δούλεψε τότε και χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις το δάσος αναγεννήθηκε. Το ίδιο θα ισχύσει και πάλι αν προστατευτούν οι περιοχές από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και αν υπάρξει σωστή διαχείριση όταν φυτρώσουν οι συστάδες» λέει ο κ.Ξανθόπουλος.

Πεύκο ή πλατύφυλλα;

Και σ΄ αυτές τις πυρκαγιές, το πεύκο έχει «δαιμονοποιηθεί», με πολλούς να ζητούν να φυτευτούν στη θέση τους άλλα είδη, όπως πλατύφυλλα, που θεωρούνται πως μπορούν ν’ αποτρέψουν την πύρινη λαίλαπα. Τέτοια είδη είναι ο Σχίνος, η Αγριελιά, το Φιλλύκι, ο Ράμνος, η Κουμαριά κ.α., ενώ σε υγρότερες περιοχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν η Δάφνη του Απόλλωνα, το αειθαλές Σφενδάμι, η Χαρουπιά κ.α. Οι Δασολόγοι ωστόσο τονίζουν πως: «όλα τα δέντρα καίγονται» και αυτό που επιβάλλεται είναι η πρόληψη και η σωστή διαχείριση των δασών.

«Τα φυσικά οικοσυστήματα δεν είναι αγρός ν αλλάζουμε καλλιέργεια κάθε χρόνο εάν δεν μας ταιριάζει. Μια ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να ανατρέψει όλους τους οικολογικούς παράγοντες» επισημαίνει ο κ.Γαλλής, υποστηρίζοντας πως: «Το πεύκο έχει δαιμονοποιηθεί για να καλύψουμε τις ελλείψεις μας, τις παραλείψεις μας και τις αδυναμίες μας. Για τα πεύκα που καίγεται φταίμε εμείς που δεν κάνουμε σωστή διαχείριση. Το δάσος στην Εύβοια ήταν μια ζούγκλα, ένα παρθένο δάσος, με συσσωρευμένη βιομάζα δεκαετιών, μια πυριτιδαποθήκη ουσιαστικά που ένας κεραυνός αρκούσε για να την μετατρέψει σε κόλαση. Δεν μπορούμε να κάνουμε στην άκρη το πεύκο, γιατί είναι ενδημικό είδος. Όχι ξενικό σε κάποια σημεία θα μπορούσαν να φυτευτούν δρυς» λέει.

kammena__3_

«Στα εδάφη που υπάρχουν πεύκα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία για να επανέλθουν και να γίνουν δάσος, χρειάζονται 80 και πλέον έτη, σε σχέση με τα 25-30 της χαλεπίου και τραχείας πεύκης. Ωστόσο σε σημεία που υπάρχει κατάλληλο έδαφος, μπορούν να φυτευτούν κάποια είδη πλατύφυλλων, ώστε να γίνει το δάσος μεικτό» λέει η κυρία Τσιτσώνη, επισημαίνοντας : «Το δάσος θα το ξαναδούμε σε 25-30 χρόνια. Για τον άνθρωπο είναι μεγάλη περίοδος αλλά για το δάσος θεωρείται μικρή».

«Τα πεύκα είναι ολιγαρκές είδος και η φύση κάνει τις δικές της επιλογές. Δεν μπορεί να φύγει το πεύκο από τη μεσογειακή ζώνη. Αυτό που επιβάλλεται είναι η διαχείριση της βιομάζας μ’ επιλεκτικές υλοτομίες που βοηθούν το δάσος ν’ αναγεννηθεί και να είναι υγιές. Όση λιγότερη βιομάζα υπάρχει, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σκεφτείτε πως στα πυκνά δάση, το νερό που ρίχνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι άχρηστο και γι’ αυτό απαιτείται αραίωση. Σημαντική επίσης είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών» σημειώνει ο κ.Ξανθόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ως εάν στη «μεσογειακή ζώνη» τα πεύκα διαθέτουν μηχανισμό επιβίωσης και αναγέννησης, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα είδη σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως μαύρη πεύκη και η ελάτη, που μετά την καταστροφή -σ’ αυτό ευνοεί και η κλιματική αλλαγή- κρίνεται αναγκαία μόνο τεχνητή φύτευση, με δενδρύλλια άνω των 2 ετών.

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη

Η αποψίλωση της Δασικής Υπηρεσίας μετά το 1997, από αρμοδιότητες, μέσα, προσωπικό και πόρους, φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει σοβαρές επιπτώσεις στις δασικές πυρκαγιές και στη διαχείριση των δασών. Σήμερα την ευθύνη πρόληψης έχουν οι δήμοι, που πρόσφατα έλαβαν συνολικά ενίσχυση 17 εκ. ευρώ, και της καταστολής το Πυροσβεστικό Σώμα με τη Δασική Υπηρεσία … απλό κομπάρσο.

«Εμείς έχουμε καταφέρει κάτι πρωτοφανές. Τα έχουμε φορτώσει όλα στη Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη και στο Πυροσβεστικό Σώμα, που ουσιαστικά έχουν γίνει ένα, με τη Δασική Υπηρεσία να είναι εκτός. Απαιτείται αναδιοργάνωση και συνεργασία φορέων. Δεν περισσεύει κανένας και βέβαια να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική ώστε ν’ αυτοβελτιωνόμαστε», λέει ο κ.Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων.

kammena__2_

«Δυστυχώς η Δασική Υπηρεσία αποδυναμώθηκε. Το σημαντικότερο που είχε καταφέρει ήταν η φύλαξη των δασών με δασοφύλακες και οργανωμένα πυροφυλάκια που καταργήθηκαν. Η πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά το ενδεχόμενο επανίδρυση της Δασοφυλακής, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους, σύγχρονα μέσα και νέα αποτελεσματική νοοτροπία. Τα δάση θέλουν φύλαξη» τονίζει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, Δρ. Χρήστος Γαλλής.

«Σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία. Ούτε αποκλειστικότητα στη Δασική Υπηρεσία, ούτε στην Πυροσβεστική. Το Πυροσβεστικό Σώμα προσφέρει τα μέγιστα, αλλά το δάσος το γνωρίζει καλύτερα η Δασική Υπηρεσία. Όταν ανέλαβε την κατάσβεση η πυροσβεστική αποκλείστηκαν εντελώς οι δασάρχες. Επιβάλλεται σύμπνοια, με τη δασική υπηρεσία να έχει τον πρώτο λόγο επειδή απλά γνωρίζει το δάσος. Τονίζω πως το κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη. Η καταστολή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η φωτιά προλαμβάνεται εν τη γένεση της. Αν σου ξεφύγει δεν μπορείς να την ελέγξεις για διάφορους παράγοντες. Άρα η φύλαξη και τα αναγκαία μέσα, δρόμοι, δεξαμενές κλπ είναι αναγκαία. Θα έλεγα πως το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι τα 3 «Π». Δηλαδή : ‘‘Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη’’» καταλήγει η κυρία Θέκλα Τσιτσώνη, πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

See    morte      https://infognomonpolitics.gr/               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...