Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr/ Όσο υπάρχουν τέτοιες Ελληνίδες: Ο Αττίλας ΙΙ και η στάση της Ελλάδας


https://infognomonpolitics.gr/
Όσο υπάρχουν τέτοιες Ελληνίδες: Ο Αττίλας ΙΙ και η στάση της Ελλάδας
skal
Επιστολή της κυρίας Φρίντα Δημουλή προς την εφημερίδα Καθημερινή, με αφορμή το άρθρο του κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου με τίτλο: «Ο Αττίλας ΙΙ και η στάση της Ελλάδας»

Αγ. Παρασκευή 31 Μαρ. 2020
Κύριε Διευθυντά,
Διατρέχοντας στο laptop μου με μία ματιά το άρθρο της εφημερίδας σας με τίτλο «Ο Αττίλας ΙΙ και η στάση της Ελλάδας» (10-3-2020), είχα την αίσθηση ότι ο συντάκτης του επρόκειτο να είναι κάποιος στρατιωτικός. Ίσως να παρασύρθηκα και από τις μεγάλες φωτογραφίες που παρεμβάλλονται σ’ αυτό.
Διαπίστωσα όμως ότι επρόκειτο για καθηγητή ιστορίας του ΕΚΠΑ και με πολλούς άλλους πολύ αξιόλογους και τιμητικούς θεσμικούς ρόλους στη χώρα μας.

Διαβάζοντάς το στη συνέχεια προσεκτικά και με πολύ ενδιαφέρον, τολμώ να πω ότι δεν κατάφερα να ξεκαθαρίσω περισσότερο το θέμα και επιπλέον μου γεννήθηκαν πρόσθετες απορίες για τον τρόπο προσέγγισης και ανάπτυξης των θλιβερών για μας αυτών ιστορικών γεγονότων, που συνάμα αποτελούν και μια ντροπή της διεθνούς πολιτικής μέχρι σήμερα.

Ως σκεπτόμενη θέλω να πιστεύω μέση ελληνίδα, με απασχολεί ό τι έχει σχέση με τα εθνικά μας θέματα, γιατί κυρίως βλέπω τη συνέχιση της χώρας μας μέσα από αυτά. Σε ό τι αφορά το Κυπριακό, η κοινή αίσθηση του Έλληνα είναι ότι μία είναι η Κύπρος, μία είναι η εισβολή (άσχετο αν έχει δύο φάσεις), ένας είναι ο Αττίλας (άσχετο αν φέρει δύο αριθμήσεις), μία είναι η κατοχή και ένας είναι ο περιβόητος «φάκελος της Κύπρου», που κρατείται μυστηριωδώς κλειστός και που κατά τον αρθρογράφο είναι μυθώδης.

Εμείς οι απλοί πολίτες που πονάμε το ίδιο με τους άλλους συμπολίτες μας τούτον τον τόπο, περιμένουμε από τους ακαδημαϊκούς μας και τους μεγαλοσχήμονες εν γένει ερευνητές να μας διαφωτίζουν, ανασύροντας την αλήθεια από όποιους κλειστούς ή ανοιχτούς φακέλους. Αν πάλι πρόκειται για μυθεύματα και πλαστές συνωμοσίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση διατείνεται ο συντάκτης, ο ρόλος γίνεται ακόμα δυσκολότερος, αφού θα πρέπει να ξεριζώσουν από το μυαλό μας το μύθο με αδιάσειστα στοιχεία και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Πάντως με ένα αφήγημα προσωπικών θέσεων, το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει. Παραμένει θολό. Ίσως επί του προκειμένου, αν τη θέση των φωτογραφιών την έπαιρναν κάποιες μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν την περίοδο εκείνη, το άρθρο να ήταν πολύ πιο επωφελές για μας τους αναγνώστες.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να είναι ξεκαθαρισμένα από τη σκοπιά του αρθρογράφου. Καταπιάνεται μόνο με τη δεύτερη φάση της εισβολής, προσπερνώντας γρήγορα-γρήγορα την πρώτη με μια απλή φράση «Στον πρώτο Αττίλα, η αποτυχία της ελληνικής πλευράς ήταν απόλυτη». Στη δεύτερη όμως φάση, που εξάλλου είναι και ο τίτλος του άρθρου του, κάνει μεγάλη διαδρομή σε σχηματικό κύκλο, ξεκινώντας από τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και κλείνοντας πάλι με αυτόν. Ο λόγος του, τουλάχιστον κατά πως εγώ τον εισπράττω, βγάζει μια αγωνιώδη προσπάθεια που αφορά περισσότερο στην υστεροφημία του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού, παρά στην τεκμηριωμένη απόδειξη της ιστορικής αλήθειας. Επιρρίπτει όλες τις ευθύνες και μάλιστα με απόλυτο τρόπο, λίγο δεξιότερα-λίγο αριστερότερα από το πολιτικό στίγμα του εν λόγω πολιτικού, αρκεί να μείνει καθαρός ο προσωπικός του χώρος. Με μεγάλη μου χαρά θα δεχόμουνα την άποψή του, εφόσον συμπίπτει με την ιστορική αλήθεια, μια και συμβαίνει ο εν λόγω κ. Καθηγητής να ασχολείται σήμερα με την υστεροφημία του μεγάλου αυτού ανδρός, αλλά και εγώ να υπερασπίζομαι και να συμμερίζομαι εν πολλοίς τις θέσεις του όταν ήταν εν ζωή.

«Απόλυτη αδυναμία εμπλοκής σε πόλεμο», «Στρατός εκτός ελέγχου», «Τον Αύγουστο, στον δεύτερο «Αττίλα» των τριών ημερών, δεν υπήρχε στρατιωτική επιλογή» είναι μερικές θέσεις του που εκφράζει με απόλυτο τρόπο. «… τη φράση ‘’η Κύπρος είναι μακράν’’ δεν φαίνεται ποτέ να είπε ο ίδιος» αναφέρει όχι με απόλυτο τρόπο αυτή τη φορά. Για να φθάσει προς το τέλος και να γράψει «Βέβαια, ο Ιωαννίδης δεν πίστευε ότι η Κύπρος είναι «μακράν» και γι’ αυτό έκανε ό,τι έκανε…». «Εκείνες τις ημέρες υπήρχε πράγματι καλή αεροπορία….., καλό Πολεμικό Ναυτικό· και αξιόμαχες επίλεκτες μονάδες, όπως καταδρομείς κ.α.». «Η ακτίνα δράσεως δεν είναι ένας σταθερός «αριθμός», αλλά ένα τόξο πιθανών τιμών», είναι ακόμα μερικές θέσεις που εκφράζονται στο άρθρο. Και, τέλος, σχετικά με τον περιβόητο φάκελο (έναν, δύο, κανέναν, δεν είμαι σε θέση να καταλάβω) αναφέρει: «Η φημολογία περί του μυθώδους φακέλου της Κύπρου….», «… συγκροτήθηκε όχι ένας «φάκελος» με έγγραφα, αλλά μια σειρά μαρτυριών μεταγενέστερων….»

Προσωπικά, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω ιδέα από στρατιωτικά θέματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνομαι θέματα κοινής λογικής που αναφέρονται σ αυτά. Δικαιούμαι, λοιπόν, νομίζω να σχολιάσω και να ρωτήσω. Δεχόμαστε ότι ο Στρατός μας, με την έννοια της ολοκληρωμένης ένοπλης δύναμης, ήταν αξιόμαχος. Και φυσικά αυτός ο Στρατός ήταν ο ίδιος και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Τι είχε αλλάξει; Η πολιτική του ηγεσία. Άρα και η στρατηγική του. Έχουμε, ως εκ τούτου, δύο στρατηγικές για το ίδιο θέμα με συμπληρωματικά καταστροφικά αποτελέσματα. Πώς είναι δυνατόν τότε η δεύτερη στρατηγική να αποκαθαίρεται τελείως, επιφορτίζοντας εξ ολοκλήρου την πρώτη;

Ίσως ο αρθρογράφος να απαντούσε, ότι αυτό προσπαθεί να μας πείσει ότι η δεύτερη και τεράστια καταστροφή ήταν αναγκαστική συνέπεια της πρώτης. Δεν είναι διατεθειμένος να το δεχτεί ακριβώς έτσι ο εαυτός μου, γιατί χρειάζεται περισσότερα στοιχεία να γνωρίζει, που δεν τα γνωρίζει, ενώ δικαιούται να τα γνωρίζει. Και αυτό είναι που ζητάει από τους αξιόλογους ερευνητές, να του προσκομίσουν. Οι αυτόπτες μάρτυρες-πρωταγωνιστές έχουν αξιοποιηθεί αρκούντως; Γιατί και σ αυτό το θέμα υπάρχει ασάφεια για τους απλούς πολίτες. Ή τα γεγονότα θα σβήνουν από τις μνήμες, καθώς και οι ζωντανοί μάρτυρες σιγά-σιγά θα αποχωρούν; Και να ρωτήσω κάτι ακόμα; Υπάρχει κάποια μεγάλη ιστορική στιγμή της χώρας μας, που να μην είχε δυσμενή στρατηγικά δεδομένα, όταν οι ηγέτες της έπαιρναν αποφάσεις και έγραφαν λαμπρές σελίδες δόξας; Εγώ δεν ξέρω. Όπως δεν ξέρω, μαζί και με πάρα πολλούς άλλους σαν και μένα, αν μια διαφορετική απόφαση για το Κυπριακό θα έφερνε καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα. Αυτό αναζητούμε.

Τέλος, γι αυτές τις εγκάρδιες αγωνίες μας, να μην εκπλήσσει τον κ. Καθηγητή γιατί αναβιώνουν συζητήσεις αμφισβήτησης σχετικά με το αν η διαχείριση της κρίσης του Κυπριακού το 1974, είτε αφορά την πρώτη είτε τη δεύτερη φάση, έγινε με τον καλύτερο τρόπο από όποιον υπεύθυνο. Θα παραμένει ζητούμενο, όσο το θέμα θα βρίσκεται στο ημίφως. Όσο για την εξήγηση που μόνος του δίνει κλείνοντας το άρθρο του «….απλώς αποδεικνύει ότι αποδεχόμαστε τη «λογική» του Ιωαννίδη και τον τυχοδιωκτισμό του….», αρνούμαι να τη συζητήσω, παρότι χρησιμοποιεί ρήμα σε πρώτο πληθυντικό.

Κλείνοντας, και με κάθε σεβασμό προς τις πολλές θεσμικές ιδιότητές του αρθρογράφου, λέω ότι δεν έχω καμία απολύτως κακή προαίρεση και προπαντός καμία αντιπολιτευτική διάθεση να σταθώ απέναντί του. Η κριτική μου διάθεση προήλθε από μία άκρα μεροληψία που διέκρινα στο κείμενό του, με μία παράλληλη τροφοδότηση κομματικών διχασμών σε μια εποχή που δεν έχουμε την παραμικρή πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Θα προτιμούσα την άκριτη προβολή του πόθου του να την εκφράζει περισσότερο για την ιστορία μας και λιγότερο για τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν, έστω κι αν αυτά αγγίζουν το επίπεδο ακόμα και μιάς εθνικής προσωπικότητας.

Σας ευχαριστώ

Μια απλή πολίτης, πρώην Πολιτική Αναλύτρια στο Δημόσιο Τομέα

Φρίντα Δημουλή


see more https://infognomonpolitics.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...