Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr Μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές δυναμικές: το τρίγωνο Πακιστάν-ΗΠΑ-Ινδία


https://infognomonpolitics.gr
Ag Ch Γεωοικονομία , Γεωπολιτική , ΗΠΑ , Πακιστάν
Του Tridivesh Singh Maini

Ορισμένες ενδιαφέρουσες εξελίξεις έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων του Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες-ιδίως στο πλαίσιο των σχέσεών του με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και του Πακιστανού πρωθυπουργού Imran Khan στο περιθώριο των συζητήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, στις 21 Ιανουαρίου 2020, τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ-κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο.
Ενώ μιλούσε στον διεθνή Τύπο ο αμερικανός πρόεδρος προσέφερε την στήριξή του για την επίλυση του ζητήματος του Κασμίρ (είναι η τέταρτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος κάνει μία τέτοια προσφορά).
Οι παρατηρήσεις του Τραμπ δεν επάρθησαν ευγενικά από την Ινδία, η οποία επανέλαβε την θέση της, δηλώνοντας πως δεν επιτρέπει καμία διαμεσολάβηση στην περίπτωση του Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Βελτίωση των δεσμών ΗΠΑ-Πακιστάν

Αν και τα σχόλια του Τραμπ είναι απίθανο να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και του Πακιστάν, αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επαναλάβουν ένα πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, το λεγόμενο ΙΜΕΤ (Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης) για Πακιστανούς αξιωματούχους.

Το πρόγραμμα αυτό είχε ανασταλεί τον Αύγουστο του 2018 από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά ξεκίνησε ξανά τον Ιανουάριο του 2020. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με την επανάληψη αυτού του προγράμματος.
Στις 3 Ιανουαρίου 2020, ένας ανώτερος αξιωματούχος του State Department τουϊταρε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δώσει έγκριση για την επανάληψη του προγράμματος ΙΜΕΤ.
Αυτή η ανακοίνωση αποδεσμεύτηκε μετά από μία τηλεφωνική συνομιλία του Μάικ Πομπέο, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του αρχηγού του Πακιστανικού Στρατού Qamar Javed Bajwa. O Pompeo είχε κάνει έκκληση να ενημερώσει τον Bajwa για την στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ στο Ιράκ, στην οποία εδολοφονήθη ανώτερος ο Ιρανός στρατηγός Qaseem Soleimani και επίσης να συζητήσει για τις επιπτώσεις αυτής της ενέργειας σε θέματα ασφαλείας της Μέσης Ανατολής.

Κύρια συμπεράσματα των πρόσφατων επισκέψεων

Δύο επισκέψεις υψηλού επιπέδου -η επίσκεψη του Πακιστανού υπουργού εξωτερικών Shah Mehmood Qyreshi στις ΗΠΑ, καθώς και η επίσκεψη της κύριας αναπληρώτριας Υφυπουργού Εξωτερικών για την Νότια και Κεντρική Ασία, Alice Wells στο Πακιστάν- ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμες.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, εκτός από συζητήσεις για κρίσιμα στρατηγικά θέματα (όπως η ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή), ο Qureshi ζήτησε επίσης βοήθεια από τις ΗΠΑ για την απομάκρυνση από τον γκρίζο οικονομικό κατάλογο της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης FATF.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επαίνεσε το Πακιστάν για τις προσπάθειές του στην επίλυση της αφγανικής σύγκρουσης, αλλά δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη επιβεβαίωση όσον αφορά την απομάκρυνση του Πακιστάν από τον γκρίζο κατάλογο της FATF.

Η Alice Wells κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο Πακιστάν επαίνεσε τις προσπάθειες του Πακιστάν για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας επίσης πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ πρέπει να επανεξεταστούν.
Γι’αυτό είναι σημαντικό να αντικατασταθεί η σχέση ”Βοήθεια” με ”Εμπόριο” (ο Imran Khan έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη να μειώσει το Πακιστάν την εξάρτησή του από την αμερικανική εμπορική βοήθεια).
Κατά την διάρκεια μίας ενημέρωσης για την επίσκεψη της υφυπουργού στην Νότια Ασία στις 24 Ιανουαρίου 2020, η Wells αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Πακιστάν πρέπει να κάνει περισσότερα αν θέλει να αφαιρεθεί από την γκρίζα λίστα της FATF. Επεσήμανε επίσης ότι αν το Πακιστάν δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της FATF, δεν θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στις 24 Ιανουαρίου 2020, η Wells υπογράμμισε ορισμένα από τα βασικά βήματα που γίνονται για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών -αυτό περιλαμβάνει αμερικανικές επενδύσεις στο Πακιστάν μέσω πιο ισχυρών εμπορικών δεσμών- αλλά και μέσω ανοίγματος επιχειρηματικών πακιστανικών δραστηριοτήτων εντός των ΗΠΑ.

Πάντως είναι αλήθεια ότι το Πακιστάν δεν μπορεί να διαγραφεί από τον γκρίζο κατάλογο της FATF. Η βελτίωση των σχέσεων Πακιστάν-ΗΠΑ υπογραμμίζεται από ορισμένες προαναφερθείσες εξελίξεις.
Οι δεσμοί του Ισλαμαμπάντ με την Ρωσία (τόσο στον στρατηγικό όσο και στον οικονομικό τομέα) έχουν επίσης σημειώσει μία άνοδο και προς το παρτόν φαίνεται ότι η γεωπολιτική του θέση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Η ανάγκη του Πακιστάν να εξισορροπήσει τους δεσμούς του μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον

Την ίδια στιγμή το Πακιστάν πρέπει επίσης να βαδίσει με το σχοινί, ενώ οι δεσμοί του είναι με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό-τελευταίους μήνες.
Θα υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο όχι μόνο για το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και όσον αφορά το σχέδιο CPEC και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του.

Αν και το Πακιστάν χρειάζεται την Ουάσινγκτον για διάφορους λόγους, με την πιο σημαντική να είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της γκρίζας λίστας, το Ισλαμαμπάντ εξαρτάται οικονομικά από το Πεκίνο, με το οποίο έχει επίσης στρατηγικούς δεσμούς.

Η σημασία που αποδίδει το Ισλαμαμπάντ στο Πεκίνο αντικατοπτρίζεται στις έντονες αντιδράσεις κορυφαίων Πακιστανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστανού πρωθυπουργού Imran Khan, στην πρόσφατη κριτική του προγράμματος CPEC της Alice Wells. O Khan χαρακτήρισε την κριτική για το σχέδιο ”ανοησία”.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Γουέλς ενώ μιλούσε σε εμπειρογνώμων που εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ, είχε επικρίνει την CPEC για έλλειψη διαφάνειας και υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους.

Όταν ο Γουέλς είχε επικρίνει το έργο της CPEC τον Νοέμβριο του 2019, ενώ μιλούσε σε εμπειρογνώμων των ΗΠΑ, το Woodrow Wilson Center, ο Κινέζος πρέσβης στο Πακιστάν, Yao Jing αντέδρασε έντονα, απορρίπτοντας τις αμερικανικές επικρίσεις ως απλή ”προπαγάνδα”. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας του Πακιστάν Mushahid Hussain έφτασε στο σημείο να πει ότ, εκτός από ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ισλαμαμπάντ, η CPEC έθεσε επίσης τα εθμέλια για μία ”βιομηχανική επανάσταση” στο Πακιστάν.

Υπάρχουν τάξεις του Πακιστάν (συμπεριλαμβανομένου και του εσωτερικού κατεστημένου) που κατανοούν ότι δεν μπορεί να εξαρτάται οικονομικά μόνο από το Πεκίνο, αλλά και ούτε να εξαρτάται οικονομικά σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.
Επίσης δήλωσε πως η στρατιωτική βοήθεια δεν θα βλάψει ούτως ή άλλως το Πακιστάν, αντιθέτως θα ενισχύσει την οικονομική του κατάσταση. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Alic Wells υπογράμμισε ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή το Ισλαμαμπάντ μοιράζεται πολύ πιο στενούς δεσμούς στρατηγικά με το Πεκίνο, απ’ότι με την Ουάσινγκτον.
Αν κάποιος εξετάσει συγκεκριμένα το γεωπολιτικό πλαίσιο της Νότιας Ασίας, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δεσμών του Ισλαμαμπάντ, σε αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ουάσινγκτον.

Το τρίγωνο Πακιστάν-ΗΠΑ-Κίνα είναι περίπλοκο και το Πακιστάν σίγουρα δεν θέλει να χάσει την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς αυτό θα ωφελούσε την οικονομία της. Το Ισλαμαμπάντ πρέπει να καλλιεργήσει την οικονομική του σχέση με την Ουάσινγκτον, χωρίς να ”προσβάλλει” το Πεκίνο.
Αν και η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και οι εξαναγκασμοί των ΗΠΑ μπορεί αν έχουν δώσει μία ανάσα για αρκετό καιρό, μένει να δούμε πως το Ισλαμαμπάντ θα επιτύχει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον μακροπρόθεσμα. Μένει επίσης να δούμε πως βλέπει η Ινδία τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την σχέση Ουάσινγκτον-Ισλαμαμπάντ.

Σχόλιο: Ο μεταφραστής επιδιώκει να καταδείξει πως στα παράλια του Πακιστάν εδράζεται μία κινεζική ναυτική βάση, η οποία αποκλείει τους εμπορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ινδίας, δίνοντας άμεσα ναυτικά οφέλη στην Κίνα.
Η στρατιωτική ενίσχυση του Πακιστάν θα μετουσιωθεί μέσω τουρκικών στρατευμάτων καθώς αυτές οι δύο χώρες διεξάγουν πλήθος ναυτικών γυμνασίων αλλά και ασκήσεων ξηράς και αέρος.
Το Πακιστάν είναι από τις μόνες χώρες οι οποίες δοκιμάζουν τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα, βάζοντας την Τουρκία εντός της γεωπολιτικής δυναμικής Πακιστάν-Κίνα. Μία δυναμική που θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει να εντάξει στο οπλοστάσιό της Κινεζικές τεχνολογίες.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας είχε δείξει ενδιαφέρον για την τεχνογνωσία του πυραύλου CM-302 καθώς και για το ναυτικό ραντάρ Badoin που κατευθύνει κεφαλές πυραύλων.
Σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος ήθελε να χτίσει και αυτό μία σημαντική γεωπολιτική δυναμική, σε συνδυασμό με τις ναυτικές του ικανότητες, θα μπορούσε να προσεγγίσει τον ήδη υπάρχον άξονα Ινδίας-Ισραήλ.
Πέραν τον τεχνογνωστικών απολαβών θα απολαμβάναμε είναι σύμμαχο στο κομμάτι του θαλάσσιου δικαίου καθώς το Πακιστάν κάνει παρόμοιες κινήσεις με την Τουρκία στα θαλάσσια σύνορα με την Ινδία.

μετάφραση-σχόλιο Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: https://thegeopolitics.com/

See more https://infognomonpolitics.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...