Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr Η ενεργειακή στρατηγική της Ιταλίας στην Αν. Μεσόγειο – Διαφωτιστικό άρθρο Ιταλού αξκού ε.α.


https://infognomonpolitics.gr
skal
Του Fabio Caffio

[Απόστρατος Αξιωματικός του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ειδικός στο Θαλάσσιο Δίκαιο]

Απόδοση/Μετάφραση -Ιωάννης Ε. Χρυσάφης, δημοσιογράφος

Ο πόλεμος των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών [ΑΟΖ]

Ο εν εξελίξει πόλεμος για την κατοχύρωση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών [ΑΟΖ στο εξής] της Μεσογείου [https://www.affarinternazionali.it/2019/08/mediterraneo-allargato-mare-disordine/ ] γίνεται ολοένα και πιο ασύμμετρος. Στον κυπριακό δυναμισμό αντιπαρατίθεται ο τουρκικός τυχοδιωκτισμός. Η Τρίπολη υπεραμύνεται της συμφωνίας με την Άγκυρα [https://www.affarinternazionali.it/2019/12/libia-turchia-spartizione-zee/] διεκδικώντας το δικαίωμα να ορίσει τη δική της ΑΟΖ. Η Αθήνα εκτοξεύει έντονες προειδοποιήσεις επιδιώκοντας την εμπλοκή της ΕΕ.


Η ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι η θαλάσσια ζώνη με μέγιστη έκταση 200 μιλίων στην οποία το παραθαλάσσιο κράτος ασκεί κυρίαρχα δικαιώματα επί της υδάτινης μάζας για τη διαχείριση των φυσικών αποθεμάτων [κυρίως αλιευτικών] και για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Το εξωτερικό όριο της ΑΟΖ , αν δεν έχει καθορισθεί με διαφορετικό τρόπο, συμπίπτει με το όριο της υποκείμενης υφαλοκρηπίδας στην οποία το ίδιο το κράτος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα ορυκτά αποθέματα. Η ΑΟΖ μπορεί να μην ανακηρυχθεί: Σε αυτήν την περίπτωση το κράτος είναι καθ’όλα κάτοχος των αρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας.

Η Ιταλία, ως συνήθως, είναι συγκρατημένη: Εκ των πραγμάτων, με το να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Καίρου [https://www.diplomatie.gouv.fr/en/country-files/egypt/news/article/meeting-of-the-foreign-ministers-of-egypt-france-cyprus-and-greece-final?xtor=RSS-1 ] της 8ης Ιανουαρίου 2020 στο οποίο επισημαίνονται ως άκυρες οι τουρκο-λιβυκές απαιτήσεις, φαίνεται να τηρεί αποστάσεις από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο όπως επίσης και από τη Γαλλία. Η προσοχή μας [ΣΗΜ.Μ. της Ιταλίας] για τις ΑΟΖ φαίνεται να περιορίζονται μόνον έναντι των απαιτήσεων της Αλγερίας οι οποίες συζητήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του [Ιταλού] πρωθυπουργού Giuseppe Conte στο Αλγέρι. Το χαμηλό προφίλ της Ιταλίας εκφράζει οπωσδήποτε μια σωστή θεώρηση επίλυσης των θαλασσίων διενέξεων.

Τώρα που η Άγκυρα διέβη τον Ρουβίκωνα της Ανατολικής Μεσογείου γεννάται το ερώτημα αν η πρωτοβουλία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ελιγμός εντυπωσιασμού. Στην πραγματικότητα, από το 2009 υπάρχει μια λιβυκή ΑΟΖ που ανακηρύχθηκε μονομερώς, η οποία ενσωματώνει τη Ζώνη Προστασίας της Αλιείας [https://www.affarinternazionali.it/2019/09/pesca-acque-libiche/ ] του 2005 και που απλώνεται «μέχρι τα επιτρεπτά από το διεθνές δίκαιο όρια» εκτός αν υπάρχει συμφωνία με τις γειτονικές χώρες. Η Τρίπολη το διευκρινίζει σε ένα έγγραφο [https://undocs.org/en/A/74/634 ] που απέστειλε στον ΟΗΕ στο οποίο αναφέρεται ότι μέχρι το 2014 υπήρξε σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με την Ελλάδα: Η συμφωνία δεν κατέληξε εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Αθήνας με την απαίτησή της ότι ένα νησάκι κάτω από την Κρήτη [η Γαύδος] επηρέαζε τη χάραξη μιας γραμμής ισαπόστασης που την ευνοούσε.

Η αμετακίνητη ισαπόσταση που παρέχει ισχύ στα νησιά είναι η απαραβίαστη αρχή των ελληνικών απαιτήσεων, παρά την τάση προς ένα ισομερές αποτέλεσμα σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μια αναλογικότητα ανάμεσα στις επιφάνειες που πρέπει να κατανεμηθούν και το μήκος των ακτών που τις περιβάλλουν. Η Άγκυρα συνεπώς πρόσφερε στην Τρίπολη ένα συνοριακό όριο πιο βόρεια σε σχέση με εκείνο που απαίτησε η Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψη τις ακτές της Κυρηναϊκής και της Ανατολίας, παραβιάζοντας όμως τα δικαιώματα των Δωδεκανήσων και της Κρήτης στις δικές τους ζώνες.

Οι ελληνοκυπριακές στρατηγικές

Με διακεκομμένη γραμμή οι εκατέρωθεν απαιτήσεις. Με συνεχή γραμμή ό,τι έχει καθορισθεί με συμφωνίες. Η διεκδικούμενη από την Τουρκία ΑΟΖ επικαλύπτει την ελληνο-κυπριακή που βασίζεται στην ισαπόσταση. Τα σημεία ΑΒ προέκυψαν από την ανάλυση του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου. [η επεξεργασία του χάρτη έγινε από τον S. Ferrero πάνω σε μια ανεπίσημη χαρτογραφική βάση]

Η Αθήνα εκδηλώνει την αβεβαιότητά της στο να ανακηρύξει ΑΟΖ όχι τόσο στο Αιγαίο [η κατάσταση του οποίου φαίνεται να έχει παγώσει εξαιτίας διάφορων πολιτικο-στρατιωτικών βέτο] όσο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει τις έρευνες σε ζώνες υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης. Επιπλέον, η Ελλάδα επιζητεί μια επαφή [http://www.ekathimerini.com/247945/article/ekathimerini/news/ankaras-regional-plan-prompts-athens-diplomacy ] με την Ιταλία και την Αλβανία για τον καθορισμό ΑΟΖ. Αυτό δεν κατέστη ακόμη εφικτό τόσο γιατί εμείς [ΣΗΜ.Μ. οι Ιταλοί] επιδιώκουμε την προστασία των δικαιωμάτων μας στην αλιεία, όσο και γιατί τα Τίρανα δεν επικύρωσαν ποτέ τη συμφωνία του 2009 που έκριναν, εκ των υστέρων, άνιση.

Βεβαίως δεν πέρασε απαρατήρητος ο ελληνικός ελιγμός να προταθεί ως ένας γεωπολιτικός παίκτης πέρα από τη Μεσόγειο, δηλώνοντας συμμετοχή στη Mission Europeenne de Surveillance Maritime dans le Detroit d’ Ormuz [EMASOH] που θα επιτηρεί τη διέλευση στο Στενό του Χορμούζ [https://www.affarinternazionali.it/2019/05/golfo-hormuz-ritorno-passato/].

Μέχρι τώρα η Αθήνα είχε ευνοηθεί από την αποφασιστικότητα της Κύπρου προκαλώντας την Τουρκία στη Θάλασσα της Ανατολής [https://www.affarinternazionali.it/2019/06/mediterraneo-marosi-contenzioso/] , παραχωρώντας άδειες έρευνας σε περιοχές νότια της Κύπρου, στα όρια με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η Άγκυρα αμφισβητεί αυτές τις περιοχές –υποστηρίζοντας το δικαίωμα της τουρκο-κυπριακής κοινότητας να προσπορισθεί μέρος των εσόδων- όπως επίσης και εκείνες δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ όπου ήδη έχει αρχίσει τις διερευνητικές γεωτρήσεις.

Το κοινό μέτωπο που συγκροτήθηκε από την Κύπρο με τον EastMed Gas Forum [EMGF] φαίνεται στέρεο, μια και συμμετέχουν σε αυτό η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Άγκυρα απειλεί την έναρξη γεωτρήσεων στη Μεσόγειο: Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αφορούν στις περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, που μοιράζεται με τη Λιβύη, αλλά σε εκείνες που περιβάλλουν την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά στην χάραξη του αγωγού EastMed [https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-energy/7.3.1-0025-elcy-s-m-15 ] –στον οποίο εναντιώνεται η Άγκυρα- νομικά η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη διέλευση.

Ερωτηματικά της Ε.Ε.

Συνεχώς η Ελλάδα και η Κύπρος παραθέτουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιτίθεται στο Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο. Οι Βρυξέλλες ακόμη δεν έχουν εκφράσει “null and void”, αλλά απλά απείλησαν με κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, το 2013 οι δύο χώρες, μαζί με τη Μάλτα [αλλά όχι την Ιταλία] , επιδίωξαν να εμπλέξουν την ΕΕ στο πρότζεκτ για τη δημιουργία μιας υποτιθέμενης Ευρωπαϊκής ΑΟΖ.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντικρούσει τρίτες χώρες που διατυπώνουν υπερβολικές θαλάσσιες απαιτήσεις και ούτε μπορεί να υιοθετήσει μέτρα για την επίλυση διενέξεων. Το πολύ-πολύ μπορεί να ασκήσει πολιτικές πιέσεις ή να διευκολύνει τον διάλογο. Αυτό ακριβώς συνέβη όταν ανέκυψε η διένεξη Σλοβενίας Κροατίας για τoν Κόλπο του Πιράνο [https://www.lastampa.it/esteri/2017/07/03/news/la-baia-di-pirano-fa-litigare-ancora-slovenia-e-croazia-1.34446049 ] . Εξάλλου, η ΕΕ δεν παίρνει θέση σε ανάλογα θέματα, όπως προκύπτει από την περίπτωση των αλγερινών απαιτήσεων για μια ΑΟΖ που επικάλυπτε περιοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η ΕΕ, αντίθετα, υποστηρίζει την ανάπτυξη της ενεργειακής αυτονομίας των κρατών μελών, παρέχοντας σε αυτά έμμεση υποστήριξη στις offshore θαλάσσιες απαιτήσεις.

Ο ρόλος της Ιταλίας

Η σημασία της μη υπογραφής της Ιταλίας στο κοινό ανακοινωθέν του Καϊρου της 8ης Ιανουαρίου δεν εκτιμήθηκε δεόντως. Η χώρα μας [ΣΗΜ.Μ. η Ιταλία] –έστω και αν συνειδητοποιεί το θαλάσσιο τυχοδιωκτισμό της Άγκυρας – φάνηκε να τηρεί τις αποστάσεις από την ελληνο-κυπριακή αυτοπεποίθηση, διαφοροποιούμενη ταυτόχρονα από τη Γαλλία η οποία προστατεύει τα ενεργειακά συμφέροντα της TOTAL στο Ιόνιο, στην Κρήτη και –μαζί με την ΕΝΙ [https://www.affarinternazionali.it/2019/10/italia-eni-turco-cipriota/ ] – στα νότια της Κύπρου. Οι επιφυλάξεις μας για τον αγωγό EastMed σχετίζονται ίσως μόνο για το τελικό τμήμα της προς το Ότραντο. Αλλά, σίγουρα, θεωρούμε πρωτεύον το θέμα της ροής αερίου από την Τριπολιτάνια [ΣΗΜ. Μ. ζώνη της Λιβύης όπου και η πρωτεύουσα Τρίπολη] μέσω του GreenStream [https://www.greenstreambv.com/it/gasdotto-greenstream.html ] πέρα από την ολοκλήρωση του αγωγού Tap [https://www.affarinternazionali.it/2018/08/tap-polemiche-strategia-italia/ ] .

Σε κάθε περίπτωση, η ιταλική ψυχρότητα στις εν εξελίξει διαμάχες θα μπορούσε να διευκολύνει ένα δικό μας [ΣΗΜ.Μ. ιταλικό] ρόλο νομικο-πολιτικής διαμεσολάβησης. Μια διπλωματική σύνοδος ή ακόμη και ένα απλό φόρουμ ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες σχετικό με τα θαλάσσια σύνορα θα διευκόλυνε κατά κάποιο τρόπο τον διάλογο. Η Τρίπολη, αναφορικά με την πολεμική για τη δική της ΑΟΖ, υπενθύμισε επιπλέον ότι έχει επιλύσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις δικές της διαφωνίες με την Τυνησία και τη Μάλτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην από το 2006 διαδικτυακή περιοδική έκδοση “AFFARI INTERNAZIONALI”, έντυπη έκφραση του ομώνυμου Think Tank. Το Ινστιτούτο «AFFARI INTERNAZIONALI» ιδρύθηκε το 1965 από τον Altiero Spinelli και στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του ήταν η προαγωγή με αναλύσεις, έρευνες και σχόλια της συζήτησης για διεθνή πολιτική, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ιταλική εξωτερική πολιτική, στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεσογείου, της παγκόσμιας ασφάλειας, προσθέτοντας στο διάβα του χρόνου την οικονομία του περιβάλλοντος, την ενέργεια και το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και τη διεθνή συνεργασία.

Ο Altiero Spinelli (1907-1986) υπήρξε Ιταλός πολιτικός, Ευρωπαίος φεντεραλιστής και από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως νέος υπήρξε κομμουνιστής και φυλακίστηκε επί 10 χρόνια από το φασιστικό καθεστώς. Το 1937 διαχώρισε τη θέση από το ΚΚΙταλίας και πέρασε στο σοσιαλιστικό χώρο. Μετά το Β’ΠΠ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κινήματος και αργότερα πρωτοστάτησε στη γέννηση και προώθηση της Ε.Ε. Το κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρει το όνομά του.


See more https://infognomonpolitics.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...