Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

https://infognomonpolitics.gr Το Αιγαίον με Αριθμούς


https://infognomonpolitics.gr
skal
Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΡΙΛΛΑΣ
Σμήναρχος ε.α. 1ης ΣΥΔ

Σύμφωνα με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, τα όρια του Αιγαίου πελάγους προσδιορίζονται από μια γραμμή η οποία ξεκινά, από το Ακρωτήριο Άσπρο (Beyaz Burun) στις μικρασιατικές ακτές, συνεχίζεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου και στο νησί Πρασονήσι (Ρόδου), ακολούθως περνά από την Κάρπαθο (Ακρωτήριο Βρόντη) και από το ακρωτήριο Πλάκα του νομού Λασιθίου.
Στη συνέχεια η γραμμή, μέσω της Κρήτης, ενώνει την Άγρια Γραμβούσα στον νομό Χανίων, με το ακρωτήριο Απολυτάραις στο νοτιότερο άκρο των Αντικυθήρων και δια μέσου του νησιού, φτάνει ως τη νήσο Ψείρα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο των Αντικυθήρων και μεταβαίνει στο ακρωτήριο Τράχηλος των Κυθήρων.
Ακολούθως, από το ακρωτήριο Καραμπογιά στο βορειοδυτικό άκρο των Κυθήρων, η γραμμή ενώνει το ακρωτήριο Αγία Μαρίνα στην Ελαφόνησο με την Πελοποννησιακή ακτή.
Στο Αιγαίο υπάρχουν 9838 νησιά. Ο μεγάλος αριθμός δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση. Κατά το διεθνές δίκαιο των Θαλασσών, νησί είναι οποιαδήποτε έκταση γης, βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα. Νησί είναι η Κρήτη, νησί είναι ακόμα και ένας μικρός βράχος ενός τετραγωνικού μέτρου τα οποία είναι βράχοι ή πολύ μικρά νησάκια 1000 τετρ. μέτρων (ενός στρέμματος).

Στην Τουρκία ανήκουν περίπου 450 νησιά. Τα πιο αξιόλογα είναι η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες στην είσοδο των Δαρδαναλίων, καθώς και μερικά μικρού μεγέθους νησιά, εντός του κόλπου της Σμύρνης. Αντιστοίχως, τρία είναι τα νησιά που, έχουν αξιόλογο πληθυσμό: η Ίμβρος, η Τένεδος και το Μοσχονήσι (Αϊβαλί). Στην Ελλάδα ανήκουν τα υπόλοιπα νησιά. (δηλαδή 9838 – 450 = 9388).

Συνολική έκταση Αιγαίου 190.000 τετρ. χλμ. Με 6 ΝΜ χωρικά ύδατα το 43,5% ανήκει στην Ελλάδα και το 7,5% στην Τουρκία. Με 10 ΝΜ χωρικά ύδατα το 63,9% πηγαίνει στην Ελλάδα και το 8,5% στην Τουρκία. τώρα με 12 ΝΜ χωρικά ύδατα το 71,5% πηγαίνει στην Ελλάδα και μόλις 8,7% στην Τουρκία και το υπόλοιπο 19,8% γίνεται ανοιχτή Θάλασσα (Διεθνή Ύδατα).

Απ’ όλα τα νησιά σήμερα κατοικούνται τα 97 με συνολικό πληθυσμό 1.526.575. Απογραφή 2011. Στην Τουρκία 7 με πληθυσμό 12.682. Απογραφή και εδώ 2011.

Το καθεστώς του Αιγαίου και όλες οι λειτουργίες που, δημιουργούνται σε τούτο ρυθμίζονται ως ακολούθως:

Από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 (Παραχώρηση συμπλέγματος Δωδεκανήσου).
Ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932 για τα Δωδεκάνησα που, τότε κατείχαν οι Ιταλοί.
Από το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών του Μοντέγκο Μπέϊ (ΤΖΑΜΑΪΚΑ) του 1982.
Και από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization – ICAO), ο οποίος με τη σειρά του, έχει εκχωρήσει στη Χώρα μας την περιοχή πληροφοριών πτήσεων (Flight Information Region – FIR). Το γνωστό μας FIR Αθηνών, αρμόδιο να ελέγχει τις πάσης φύσεως πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή του όπου, ανήκει βεβαίως και το Αιγαίο.
Στην υδρόγειο σφαίρα υπάρχουν 149 Κράτη που, έχουν πρόσβαση στη Θάλασσα και στους Ωκεανούς και έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και Χάραξη Θαλασσίων Ζωνών. (Χωρικά ύδατα 12 ΝΜ – Συνορεύουσα Ζώνη 24 ΝΜ και ΑΟΖ 200 ΝΜ). Το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών το εψήφισαν και στη συνέχεια το επικύρωσαν 130 Χώρες. 15 απείχαν και τέσσερις (4) ΗΠΑ – Τουρκία – Βενεζουέλα και Ισραήλ το κατεψήφισαν. Πάρα ταύτα η Τουρκία έχει κάνει χρήση διατάξεων τούτου και έχει οριοθετήσει στη Μαύρη Θάλασσα ΑΟΖ 200 ΝΜ και χωρικά ύδατα 12 ΝΜ σε αυτήν και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την Χώρα μας την απειλεί συγχρόνως με casus belli (Αιτία πολέμου), εάν αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ΝΜ που, είναι σήμερα.

Η Τουρκία διαθέτει στο Αιγαίο ακτογραμμή 3.327 χλμ. και η Ελλάδα 11.790 χλμ.

Επιγραμματικά οι διαφορές μας με την Τουρκία στο Αιγαίο είναι:

Η αύξηση των χωρικών μας υδάτων πέραν των 6ΝΜ που, είναι σήμερα.

Η οριοθέτηση των Θαλασσίων συνόρων βορείως της Δωδεκανήσου μέχρι του κόλπου της Αλεξανδρούπολης (Στα Δωδεκάνησα τούτο ρυθμίζεται με τις Ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932).

Η έρευνα και διάσωση.

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ο Εθνικός Εναέριος Χώρος (ΕΕΧ) και τέλος η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τούτου.

Καίτοι όλες οι συνθήκες, οι συμβάσεις και όλα τα θεσμικά κείμενα που, μνημονεύω στο παρόν κείμενο καθιστούν το Αιγαίο σχεδόν Ελληνική Λίμνη (71,5%) εντούτοις όμως η Τουρκία με τη μεγάλη ακτογραμμή που, όντως διαθέτει σε τούτο (3.327 χλμ) μεγάλο εδαφικό όγκο, στο χώρο και μεγάλο πληθυσμό κατά μήκος των παραλίων της, δημιουργούν εκ των πραγμάτων γι’ αυτήν (Τουρκία) ορισμένα ζωτικά συμφέροντα τα οποία ως Χώρα, δεν μπορούμε να τις τα αρνηθούμε. Συνεπώς εκτιμώ ότι παρά τους παληκαρισμούς και τα νταηλίκια της Τουρκίας οδηγούμεθα εκ των πραγμάτων σε έναν επιβεβλημένο ιστορικό ειρηνικό συμβιβασμό χωρίς νικητές και ηττημένους. Λύση δηλαδή θετικού αθροίσματος. Πιστεύω ότι ήλθε ο καιρός και από τις δύο πλευρές και ιδιαίτερα στην Τουρκία να επικρατήσουν λογικές φωνές και ο ρεαλισμός ώστε, να επιλυθεί επιτέλους ειρηνικά αυτό το σύνθετο και όντως πολύπλοκο θέμα που, ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών περισσότερα από 45 χρόνια. Οι διαφορές των Κρατών επιλύονται ειρηνικά με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Διαφορετικά ένας πόλεμος γι’ αυτά τα ζητήματα θα είναι σκέτος παραλογισμός και σίγουρα καταστροφικός και για τις δύο χώρες.

Ανεξάρτητα όλων αυτών η ρήση του Θουκυδίδη «Εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» παραμένει πάντοτε επίκαιρη.

Από την ιστοσελίδα της Ένωσης Αποστράτων του Στρατού Ξηράς


See more https://infognomonpolitics.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...