Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατεχόμενα: Έτοιμη να στείλει εμβάσματα η Τουρκία www.onalert.gr

www.onalert.gr
Η Άγκυρα ετοιμάζει τα εμβάσματα προς τα κατεχόμενα, τα οποία είχε παγώσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Εντός Ιουλίου θα υπογραφεί ενδιάμεσο πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους, για το 2019, και σε περίπτωση που το κατοχικό καθεστώς υλοποιήσει όλο το πρόγραμμα που στάλθηκε από την Άγκυρα.
Στη συνέχεια, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η υλοποίηση των εντολών, θα υπογραφεί πρωτόκολλο για την περίοδο 2020-2021.

Σημειώνεται συναφώς ότι σχετικά πρόσφατα οι νέοι εγκάθετοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Τατάρ και Οζερσάι, μετέβησαν στην Άγκυρα.
Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν να ξεκινήσουν ξανά τα εμβάσματα από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος. Ο Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκαν, τους είπε πως η Τουρκία θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες, θα κάνει έμβασμα 1,5 δισ. τουρκικών λιρών, περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κύριο πρόβλημα είναι το μισθολόγιο, το οποίο το ψευδοκράτος κάλυπτε με εσωτερικό δανεισμό (τράπεζες και ταμεία). Μέχρι και ο κατοχικός στρατός έχει οκτώ περίπου μήνες να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ταμεία φαίνεται να έχουν αδειάσει και μόνο το χέρι βοηθείας από την Τουρκία θα… σώσει την κατάσταση.

Η Τουρκία, λοιπόν, ζήτησε μια σειρά ζητήματα να γίνουν, τα οποία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει η προηγούμενη ψευδοκυβέρνηση. Οι Τατάρ και Οζερσάι είναι πανέτοιμοι να ικανοποιήσουν τις εντολές της Άγκυρας, και επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και γιατί πρέπει να πάρουν το… ζεστό χρήμα από την Τουρκία.

Ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, όπως η «αρχή ηλεκτρισμού», λιμάνια και φιλέτα στη θάλασσα, για να τα πάρουν φίλοι του Ερντογάν.
Τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Ερντογάν, έχουν προχωρήσει στην αγορά ζωτικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα.

Διαπιστώνεται «απόβαση» τουρκικών εταιρειών στον κατασκευαστικό τομέα. Στο θέμα των δύο λιμανιών έχουν γίνει κάποιες διεργασίες, ενώ υπενθυμίζεται πως μαρίνες έχουν δοθεί σε ξένους επενδυτές, όπως στον Ισραηλινό, στον οποίο δόθηκε αυτή στην κατεχόμενη Γιαλούσα.

Να δοθούν «υπηκοότητες» σε Τούρκους εποίκους. Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο ο Ερντογάν είναι απόλυτος και δεν δέχεται ενστάσεις. Σημειώνεται η παλαιότερη προειδοποίηση Τούρκου Προέδρου για «πολιτογράφηση» 26.500 εποίκων.

Κατάργηση ωφελημάτων «δημοσίων» υπαλλήλων. Στην Τουρκία ενοχλούνται και το λένε, κιόλας, καθώς θεωρούν τους λεγόμενους δημόσιους υπαλλήλους προνομιούχους σε σχέση με τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και, ως αποτέλεσμα τούτου, και των συντεχνιών που δρουν στον «δημόσιο» τομέα.
Υποδείξεις για τον λεγόμενο τραπεζικό τομέα, αλλά και για τα ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Αξιοποίηση» εποίκων σε ψηλές θέσεις.

Αλλαγές στους «δήμους», με μείωση του αριθμού μέσα από… μεταρρυθμίσεις.
Εναρμόνιση του συστήματος «διακυβέρνησης» με αυτό της Τουρκίας.
Η αλλαγή «πολιτειακού συστήματος» και η πλήρης εναρμόνιση με το τουρκικό συνιστά βήμα προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού για ενσωμάτωση των κατεχομένων.
Δεν είναι καινούργιο, η Άγκυρα προχωρεί σταδιακά, αλλά με συστηματικό τρόπο, για να μην προκαλούνται αντιδράσεις (όχι πως υπολογίζει και κανένα ο Ερντογάν).
Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζεται από πλευράς της Άγκυρας ο έλεγχος στους τομείς της παιδείας και υγείας.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο και συνδέεται με τους σχεδιασμούς η, βήμα προς βήμα, ισλαμοποίηση των κατεχομένων.
Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετά.
Παράλληλα με τα πιο πάνω, η Τουρκία σε μια προσπάθειά της να «νομιμοποιήσει» το κατοχικό καθεστώς, προχωρεί σε «διμερείς» συμφωνίες για μια σειρά από ζητήματα, στα οποία ούτως ή άλλως η κατοχική δύναμη κάνει πλήρως κουμάντο.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, γίνεται και πάλιν λόγος σε «ταϊβανοποίηση» των κατεχομένων. Μοντέλο που θα επιβιώσει, όπως αναφέρεται, με αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας (τουρκικό κεφάλαιο και απόλυτο πολιτικό έλεγχο) στα κατεχόμενα, αλλά και με αυξημένες διεθνείς σχέσεις των Τουρκοκυπρίων.
Ξεκαθαρίζεται δε πως η Άγκυρα δεν φλερτάρει με σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων, καθώς η τουρκική διπλωματία θεωρεί πως ένα τέτοιο βήμα δεν θα είναι διαχειρίσιμο.
Την ίδια ώρα, αν και δεν προκρίνεται το σενάριο των δύο κρατών από την Άγκυρα, αλλά αυτό της συνομοσπονδίας, συντηρείται επειδή θεωρούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά!
Οι Τούρκοι προφανώς θεωρούν πως ενδεχομένως η ελληνική πλευρά θα πέσει στην παγίδα για έναρξη συζητήσεων στη βάση αυτή, όπως έγινε –υποστηρίζουν– και παρασκηνιακά.
Περιμένοντας το επόμενο βήμα
Το θέμα της Αμμοχώστου συντηρείται από την τουρκική πλευρά προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και αναστάτωση στις ελεύθερες περιοχές. Είναι ξεκάθαρο πως ο Κουντρέτ Οζερσάι κινήθηκε και κινείται με εντολές της Άγκυρας, που δεν είναι σαφές μέχρι πού θα τραβήξει το ζήτημα τούτο.
Θα υπάρξει συνέχεια μετά την καταγραφή των περιουσιών από την ομάδα των ειδικών; Ούτως ή άλλως έχουν τα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες και εκθέσεις που ισχυρίζονταν πως οι περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου τούς ανήκουν.
Σημειώνεται πως το θέμα του ΕΒΚΑΦ και της περιουσίας του έχει ξεκαθαρίσει με την αγορά τους από το αποικιοκρατικό καθεστώς το 1920 έναντι σημαντικού ποσού. Επί τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μελέτες, ως αποτέλεσμα έρευνας, αλλά και γνωματεύσεις ειδικών, Κυπρίων και ξένων.
Προκύπτει από δηλώσεις και ενέργειες πως εάν ανοίξει η τουρκική πλευρά την περίκλειστη περιοχή, αυτό θα γίνει για να τεθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ αντιφατικές είναι οι απόψεις που διατυπώνονται για το θέμα των Ελληνοκύπριων νόμιμων κατοίκων.
Την ίδια στιγμή η διαφωνία Ακιντζί κι άλλων στην κίνηση Άγκυρας και Οζερσάι δεν επηρεάζει την πορεία των πραγμάτων εκτός κι εάν ο κατοχικός ηγέτης προβεί σε μια ενέργεια ανατροπής: Να συζητήσει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για Ανοικοδόμηση και Επανεγκατάσταση της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου. Θέλει; Μπορεί;

ΣΚΗΝΙΚΟ «ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ», ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ «ΦΑΓΩΜΑ» ΑΚΙΝΤΖΙ
Το σκηνικό για τις λεγόμενες προεδρικές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον Μάρτιο του 2020, στήνεται σιγά-σιγά και με την παρέμβαση της Άγκυρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εκλεκτός της Τουρκίας, Κουντρέτ Οζερσάι, χάνει έδαφος και, κυρίως, μετά και το μυστικό δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η δημοτικότητά του μειώθηκε.
Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν θέλει τον Ακιντζί, το καθεστώς Ερντογάν φέρεται να στρέφεται προς τον ηγέτη του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν, καθώς τυχόν «υποψηφιότητα» του θα μειώσει τις πιθανότητες Ακιντζί.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Ερχιουρμάν φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα και ενόψει τούτου ρίχνει γέφυρες προς την Άγκυρα. Σημειώνεται πως το τοπίο θα επηρεασθεί και από τις αποφάσεις της δεξιάς και πιθανή «υποψηφιότητα» Τατάρ. Αυτό θα εκτροχιάσει, εκ των πραγμάτων, τον Οζερσάι.
Πηγή: Philenews/ Κώστας Βενιζέλος

See more www.onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...