Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι «επίτιμοι κρατούμενοι του Φύρερ». Πολιτικοί, βασιλείς, αριστοκράτες που κρατούνταν ακόμη και σε κάστρα! Σε ποιο στρατόπεδο του Βερολίνου φυλακίστηκε ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος

http://www.mixanitouxronou.gr
Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου όσοι θεωρούνταν «εχθροί» των Ναζί κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Άτομα με νοητικά προβλήματα, άστεγοι, ομοφυλόφιλοι, μετανάστες, Εβραίοι, Πολωνοί, μάρτυρες του Ιεχωβά και αιχμάλωτοι του πολέμου κρατούνταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
Κάποιοι εκτελούνταν, ενώ πολλοί πέθαναν λόγω των βασανιστηρίων, του υποσιτισμού, της σκληρής καταναγκαστικής εργασίας και ασθενειών. Από τη στιγμή που πατούσαν το πόδι τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης έπρεπε να ξεχάσουν το όνομά τους.
Πλέον ήταν αριθμοί με διαφορετικές χρωματικές ενδείξεις πάνω στη στολή τους που υποδείκνυαν τον «χαρακτηριστικό λόγο» που τους οδήγησε στα στρατόπεδα.
Και το Νταχάου είχε ειδική πτέρυγα για τους επίτιμους κρατουμένους
Όμως, ανάμεσα στους κρατουμένους ήταν και κάποιοι που είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση και προνόμια.
Τους ονόμαζαν «επίτιμους ή ιδιαίτερους κρατουμένους του Φύρερ» και συνήθως ήταν πολιτικοί γερμανοκρατούμενων περιοχών, βασιλιάδες, πρωθυπουργοί, διπλωμάτες, κληρικοί, μεγαλοβιομήχανοι και συγγραφείς.
Φυσικά δεν έπαυαν να είναι κρατούμενοι και στο έλεος του Χίτλερ. Υπήρχαν ακόμη και οι «προσωπικοί κρατούμενοι του Χίτλερ», όπως ονομάζονταν εξέχοντες Γερμανοί αντίπαλοι του ναζιστικού καθεστώτος που δεν ήθελε την εξόντωσή τους, για διάφορους λόγους.
Οι επίτιμοι κρατούμενοι δεν υποχρεούνταν να κάνουν καταναγκαστικά έργα.
Μπορούσαν να φοράνε πολιτικά ρούχα ή την στολή τους, ανάλογα με τη θέση τους.
Οι κληρικοί μπορούσαν να φοράνε τα ράσα και δεν τους ξύριζαν.
Έτρωγαν το ίδιο φαγητό με τους φύλακες.
Μετά τον πόλεμο ο Αυστριακός Ερνστ Κάλτενμπρουνερ ισχυρίστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι «οι επίτιμοι κρατούμενοι έτρωγαν εννιά φορές μεγαλύτερη μερίδα από αυτή που έτρωγε ένας απλός Γερμανός κατά τη διάρκεια του πολέμου».
Σύμφωνα με εμπιστευτικά αρχεία του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, ένας κρατούμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έπαιρνε δυο κούπες καφέ, 300 γραμμάρια ψωμί χαμηλής ποιότητας, ένα πιάτο σούπα από λαχανικά κυρίως γογγύλια και ένα κομμάτι ψάρι ή τυρί δυο φορές την εβδομάδα.
Οι υψηλοί κρατούμενοι Όπως έγραψε ο Γερμανός ιστορικός Volker Koop στο βιβλίο του «Στα χέρια του Χίτλερ, ενώ οι περισσότεροι κρατούμενοι λιποθυμούσαν από τα βασανιστήρια και πέθαιναν στα κελιά της Γκεστάπο και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, υπήρχαν κάποιοι που έπαιρναν ένα μπουκάλι σαμπάνια κάθε μέρα, ουίσκι, τσιγάρα, σοκολάτες, βιβλία και ξένο τύπο, όπως την σκωτσέζικη εφημερίδα, The Scotsman.
Το κάστρο Itter που είχε μετατραπεί σε φυλακή πολυτελείας
Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons
Είχαν επαφές με τη διοίκηση των SS και δεν ζούσαν μαζί με τους υπόλοιπους.
Μεταφέρονταν σε άλλα απομονωμένα μέρη, όπως κάστρα, πρώην πολυτελή ξενοδοχεία και επαύλεις που είχαν μετατραπεί σε «πεντάστερες φυλακές», όπως ανέφερε ο Volker Koop.
Σε κάποιες περιπτώσεις διαμορφωνόταν ειδικός χώρος μέσα ή έξω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ανάμεσα στα κτίρια που μετατράπηκαν σε φυλακές πολυτελείας ήταν το κάστρο Schloss Hirschberg, το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Rheinhotel Dreesen, το ξενοδοχείο Ifen και Forelle στην Αυστρία και το κάστρο Schloss Itter στο Τιρόλο της Αυστρίας.
Είχαν ατομικά κελιά, δική τους τουαλέτα και κατά τη διάρκεια της μέρας η πόρτα του κελιού τους ήταν ξεκλείδωτη.
Ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να δεχτούν επισκέπτες.
Παρόλο που ούτε εκείνοι ήταν ελεύθεροι, κάποιοι μπορούσαν να ζητήσουν άδεια να φύγουν για λίγες μέρες.
Έτσι, είπε στη δίκη της Νυρεμβέργης ο γιατρός Βίντεσλο Χορν, συνεργάτης του Ναζί Γόλντερμαρ Χόβεν που ήταν ο γιατρός του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη. «Ερχόταν ο Χόβεν και έλεγε «μπορώ να αφήσω ελεύθερους τρεις επίτιμους κρατουμένους.
Γράψε μου τρεις άδειες». Όταν τον ρωτούσα ποιους ήθελε να αποφυλακίσουμε, απαντούσε «Παρ’ το πάνω σου και αποφάσισε.» Με άλλα λόγια γινόταν με μια πολύ δημοκρατική διαδικασία», είχε καταθέσει ο γιατρός σύμφωνα με τα αρχεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι περισσότεροι από τους επίτιμους κρατουμένους επέζησαν από τον πόλεμο.
Ένας από τους λόγους που ο Χίτλερ δεν τους εκτελούσε ήταν επειδή ήθελε να τους χρησιμοποιήσει ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση συνεργατών του που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους αντιπάλους.

«Επίτιμοι» κρατούμενοι Ανάμεσα στους «επίτιμους» κρατουμένους ήταν και ο Αλέξανδρος Παπάγος. Με την κήρυξη του πολέμου ο Παπάγος έγινε αρχιστράτηγος των δυνάμεων του στρατού ξηράς.
Παραιτήθηκε από τη θέση του στις 23 Απριλίου 1941, ώστε να μην εμπλακεί στη συνθηκολόγηση μετά την εισβολή των Γερμανών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ίδρυσε την αντιστασιακή ομάδα Στρατιωτική Ιεραρχία. Όταν η δράση του έγινε γνωστή, συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Μαζί του συνελήφθησαν και τέσσερις αντιστράτηγοι, ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, ο Ιωάννης Πιτσίκας, ο Γεώργιος Κοσμάς και ο Παναγιώτης Δεδές και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαξενχάουζεν. «Δίπλα από το στρατόπεδό μας ήταν ένα άλλο μικρότερο, όπου έμενε ο Παπάγος μαζί με τέσσερις έλληνες στρατηγούς.
Δεν τους βλέπαμε ποτέ» ανέφερε ο βρετανός αξιωματούχος Τζίμι Τζέιμς που είχε επίσης συλληφθεί.
Ο Παπάγος παρέμεινε κρατούμενος μέχρι τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Γαλλίας από τους Γερμανούς, συνελήφθη και ο Γάλλος διπλωμάτης Αντρέ- Φρανσουά Πόντσετ. Ο Πόντσετ μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Ifen στην Αυστρία, όπου κρατήθηκε για τρία χρόνια.
Όμως, ο Γάλλος διπλωμάτης μπορούσε να διαβάζει, να περπατά γύρω από τη λίμνη που βρισκόταν κοντά στο ξενοδοχείο χωρίς να φρουρείται, αλλά και να ακούει στο ραδιόφωνο ειδήσεις από ξένα μέσα, κάτι που απαγορευόταν στην υπόλοιπη Γερμανία και τιμωρούνταν με θάνατο.
Ένας ακόμη υψηλά ιστάμενος που στάλθηκε σε υπερπολυτελή φυλακή ήταν ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος Γ΄ του Βελγίου.
Μεταφέρθηκε με την οικογένειά του και το υπηρετικό τους προσωπικό σε σε ένα κάστρο στο Χιρστάιν της Σαξονίας από τον Ιούνιο του 1944 μέχρι το Μάρτιο του 1945, ενώ έπειτα τους μετέφεραν στο Στρομπλ της Αυστρίας.
Το 1941 όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Γιουγκοσλαβία, συνελήφθη και ο πατριάρχης Γαβρίλο Ντόζικ. Του πήραν οτιδήποτε αξίας είχε πάνω του και τον ανάγκασαν να περπατήσει γυμνός χιλιόμετρα κάτω από τον καυτό ήλιο.
Όμως, πολλοί υποστηρίζουν ότι είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους κρατουμένους.
Ζούσε σε ξεχωριστό κοιτώνα στο Νταχάου και το κελί του ήταν ξεκλείδωτο και είχε ελεύθερη πρόσβαση σε μια ξεχωριστή αυλή του στρατοπέδου.
Σύμφωνα με μαρτυρία του κρατουμένων των φυλακών Μπράνκο Ντορντέβικ που δημοσιεύτηκε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία το καλοκαίρι του 1946 ο πατριάρχης δεν δέχτηκε σωματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο στρατόπεδο. Πηγή αρχικής εικόνας pixabay...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/oi-quot-epitimoi-kratoymenoi-toy-fyrer-quot-politikoi-vasileis-aristokrates-poy-kratoyntan-akomi-kai-se-kastra-se-poio-stratopedo-toy-verolinoy-fylakistike-o-stratigos-alexandros-papagos/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...