Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προτεραιότητες για την βουλγαρική προεδρία: Brexit, μεταναστευτικό και Δ. Βαλκάνια

Την 1η Ιανουαρίου του 2018, μια δεκαετία μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η Βουλγαρία ανέλαβε για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου ... ... της ΕΕ, με το σύνθημα «Ενωμένοι μένουμε δυνατοί», το οποίο απηχεί και το πνεύμα της προεδρίας, καθώς έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα, όπως το Brexit, η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και η προώθηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων, θέματα που απαιτούν ενότητα των 27 και κοινές προσπάθειες.

Το στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας προεδρίας έδωσαν από τον Δεκέμβριο οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και -της απερχόμενης προεδρίας- της Εσθονίας, Μπόικο Μπορίσοφ και Γιούρι Ράτας, οι οποίοι συμφώνησαν να επιμείνουν στις προτεραιότητες του τρίο των προεδριών -Εσθονίας, Βουλγαρίας, Αυστρίας- σχετικά με την ασφάλεια, την αύξηση της απασχόλησης, την ανάπτυξη και συνοχή και τη σταθεροποίηση των γειτονικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρών.

«Όλοι έχουμε συμφέρον να είναι πιο ασφαλής αυτή η περιοχή, πιο σταθερή και προοδεύουσα. Είναι ζωτικής σημασίας οι κάτοικοι των Δυτικών Βαλκανίων να γνωρίζουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην Ευρώπη και την αλληλεγγύη της» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη συνάντηση.
Ενδεικτική είναι επίσης και η δήλωση του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με τη μορφή σύστασης, ότι «η βουλγαρική προεδρία πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως δύο προτεραιότητες σχετικές με την απόδοση ασύλου -να εκτιμήσει καλύτερα την ανάγκη προστασίας και να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ».

Κρίσιμη θα είναι η τρέχουσα προεδρία και ως προς το Brexit, όπως δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, στην Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, λέγοντας ότι «η βουλγαρική προεδρία συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας.
Στις 29 Ιανουαρίου, πρέπει να οριστεί η εντολή για διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς για την μεταβατική περίοδο και τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει κατευθύνσεις για τις μελλοντικές σχέσεις με τη χώρα».

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Βουλγαρία θα πρέπει να διατηρήσει την ενότητα μεταξύ των 27 κρατών-μελών, να διασφαλίζει τον συνεχή διάλογο μεταξύ τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και να φροντίσει να αποφύγει τυχόν παράλληλες ή τομεακές συζητήσεις».
Για έξι μήνες, η Βουλγαρία θα είναι στο τιμόνι για την εκτέλεση της ατζέντας της ΕΕ και «θα λειτουργήσει ως έντιμος μεσολαβητής, πολιτικός ηγέτης, εκπρόσωπος και συντονιστής» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της βουλγαρικής προεδρίας.

Κατά το τρέχον εξάμηνο, η προεδρία θα εστιάσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: το μέλλον της Ευρώπης και των νέων, τα Δυτικά Βαλκάνια, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την ψηφιακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο, «σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια, αλληλεγγύη και σταθερότητα.
Ασφάλεια, γιατί η μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατία μας έχουν δείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Σταθερότητα, γιατί οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν ότι η ΕΕ φροντίζει για την ευημερία και την ευζωία τους.
Αλληλεγγύη, γιατί τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες μπορούν να απαντήσουν μόνον με κοινές δράσεις, όχι σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο».

Αναλυτικά, οι προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας, όπως αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο, είναι οι ακόλουθες:

Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή
Παρά την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, των επενδύσεων και της απασχόλησης, υπάρχουν προκλήσεις, όπως το υψηλό χρέος και οι μικρές αυξήσεις μισθών. Είναι επίσης σημαντικό, τα κράτη να συμμετάσχουν στις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα αν αποτελούν μέλη της.

Πρέπει ακόμη, σημειώνεται, να εργαστούμε για την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των διαφορών μεταξύ μας, κάτι που εγγυάται την επιτυχία του ευρωπαϊκού μοντέλου. Για τον λόγο αυτό, η προεδρία μας θα μετάσχει εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πρέπει να επιδιώξουμε την ισορροπία μεταξύ των νέων κεφαλαίων και των ήδη υπαρχόντων, μεταξύ των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δωρεάν επιδοτήσεων.

Δυτικά Βαλκάνια

Φιλοδοξία της βουλγαρικής προεδρίας είναι να διαμορφώσει ένα καθαρό σχέδιο δράσης για κάθε χώρα απ΄ αυτές, χωρίς να δημιουργήσουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Αυτός είναι ο δρόμος για διαρκή ειρήνη, ασφάλεια, και ευημερία στην περιοχή.
Στόχος είναι να παράσχουμε συνδεσιμότητα των χωρών των Δ. Βαλκανίων στις μεταφορές, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την ψηφιακή οικονομία. Η Βουλγαρία θα προωθήσει τις ψηφιακές πολιτικές στην περιοχή, μέσω, για παράδειγμα, της σταδιακής μείωσης των τελών roaming και της αύξησης των δυνατοτήτων ευρυζωνικής διασύνδεσης στο ίντερνετ.
Η Λιλιάνα Πάβλοβα, υπουργός της βουλγαρικής προεδρίας, έχει ανακοινώσει ότι η βούληση της χώρας της είναι, στα τέλη της βουλγαρικής προεδρίας, να ψηφιστεί μια ισχυρή δήλωση από τη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Αυτό θεωρείται πιθανόν να γίνει την 17η Μαΐου, όταν θα έρθουν στη Σόφια οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων

Εξάλλου, στο κεφάλαιο για τη διεύρυνση και τα Δ. Βαλκάνια, που περιλαμβάνεται στο στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για το δεκαοκτάμηνο που λήγει στο τέλος του 2018, αναφέρονται τα εξής:
«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διαδικασία διεύρυνσης αποτελεί στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της περιοχής και, ως εκ τούτου, η ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών. Στόχος της ΕΕ είναι η απτή πρόοδος κάθε χώρας στον δρόμο προς την ΕΕ, βάσει αξιοκρατικής μέτρησης επιδόσεων. Η ΕΕ θα συνεργάζεται με όλες τις χώρες της περιοχής, δίδοντας έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών, της χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου, αναπτύσσοντας σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακή συνεργασία, χωρίς αποκλεισμούς, μετριάζοντας τους κινδύνους για την σταθερότητα εξαιτίας της πολιτικής πόλωσης και προάγοντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη».

Ασφάλεια και σταθερότητα

Στις πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση χρειαζόμαστε συναίνεση και κοινές προσπάθειες. Η βουλγαρική προεδρία θα εργαστεί για έντιμες και διαρκείς λύσεις στο θέμα του ασύλου, για ισορροπημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές, που στοχεύουν και στα αίτια του φαινομένου.
Χωρίς σταθερότητα και ασφάλεια δεν μπορούν να επιβιώσουν οι ευρωπαϊκές αξίες, γι΄ αυτό θα δώσουμε έμφαση στον έλεγχο των συνόρων, στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων σωμάτων και στην πρόληψη. Είναι σημαντικό να εργαστούμε για αποτελεσματική, γρήγορη και δίκαιη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το στρατηγικό θεματολόγιο, «οι τρεις προεδρίες θα προωθήσουν τις εργασίες για την ασφάλεια, με στόχο την οικοδόμηση μιας ουσιαστικής Ένωσης Ασφαλείας, πχ ενισχύοντας την ασφάλεια μέσω της συμμετοχής των πολιτών, αξιοποιώντας έννοιες όπως η αστυνομία της γειτονιάς, ή ενεργότερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, όπου περιλαμβάνονται και θρησκευτικές κοινότητες, και ένα υπερσύγχρονο σύστημα ασφαλείας στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο.
Παράλληλα, πρέπει να προωθηθεί η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού: οι τρεις προεδρίες αποβλέπουν σε μια συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, η οποία εστιάζει επίσης στον ρόλο της εκπαίδευσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και στον σεβασμό και τη διαφύλαξη των κοινών αξιών, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Ψηφιακή οικονομία και δεξιότητες για το μέλλον

Ο ρόλος της Ευρώπης συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Η ενιαία ψηφιακή αγορά, η πρόσβαση στην καινοτομία, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, είναι η βάση της τεχνολογικής εξέλιξης.
Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή αποτελεί κοινή προτεραιότητα του τρίο των προεδριών Εσθονίας, Βουλγαρίας, Αυστρίας.
Η ηλεκτρονική επικοινωνία, η οποία παρέχει διασυνοριακές υπηρεσίες, κυρίως στις Μμε, κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, προστασία των δεδομένων και κυβερνοασφάλεια, είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αποφασίσουμε. Η σύνδεση της εκπαίδευσης των νέων με την μάθηση «των δεξιοτήτων του μέλλοντος» είναι ο τρόπος να επιτύχουμε ανταγωνιστική, ευέλικτη και επιτυχημένη Ευρώπη.
Η νεολαία είναι η επένδυση για το μέλλον μας.
Πρέπει να της δώσουμε τις ευκαιρίες της εκπαίδευσης. Ενισχύοντας από νωρίς την παιδική μάθηση, τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων και των βιογραφικών, ενισχύοντας την κοινωνική συμπεριληπτικότητα μέσω επίσημης και ανεπίσημης μάθησης, είναι μερικά από τα καθήκοντα που δεν πρέπει να αναβάλουμε.
Η ευρεία εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος αυτών των τεχνολογιών είναι condition sine qua non, τονίζεται στην ιστοσελίδα της βουλγαρικής προεδρίας.

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Με τη βουλγαρική προεδρία συμπίπτει και ο εορτασμός του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» για την «προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καλύτερη κατανόηση της ΕΕ μέσω του πολιτισμού».
Τα εγκαίνια του εορτασμού θα γίνουν στη Σόφια στις 11 Ιανουαρίου, μαζί με την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας, όπως ανακοίνωσε η κ. Πάβλοβα.
Η υπουργός επεσήμανε, ότι ο Δήμος της Σόφιας έχει προετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα για να δείξει τους επισκέπτες, παράλληλα με την βαρυφορτωμένη πολιτική ατζέντα, «όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες. Το τμήμα του κτιρίου του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού, όπου θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και οι άλλες εκδηλώσεις της ατζέντας της προεδρίας, έχει ανακαινιστεί, καθώς και τα έργα τέχνης που το κοσμούν.
Τα γεγονότα της ατζέντας είναι περισσότερα από 270, με περισσότερους από 22.000 αντιπροσώπους οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στη Βουλγαρία. Το σύγχρονο σύστημα ασφαλείας που κατασκευάστηκε στο κτίριο είναι το καλύτερο που έχει λειτουργήσει στη Βουλγαρία.

See more www.onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...