Τι αλλάζει η "σκανδαλώδης" διάταξη για τις offshore εταιρείες Βουλευτών,υπουργών και άλλων αξιωματούχων
Γράφει ο
Χρήστος Ηλ. Τσίχλης,
Δικηγόρος Αθηνών
Το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων ....... ..... για τα προαπαιτούμενα, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία,προβλέπει πως...
υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ ή οι Βερμούδες, όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Ενδεχομένως η διάταξη να έχει και αναδρομική ισχύ.Δηλαδή,Το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, περιλάμβανε ρύθμιση με την οποία αίρεται η καθολική απαγόρευση του νόμου και επιτρέπει πλέον, υπό προϋποθέσεις, σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore εταιρείες.
Με το άρθρο 178 η κυβέρνηση τροποποίησε τον σχετικό νόμο του 2013, ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες εκτός χώρας, ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.
Η συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, όχι μόνο επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες, αλλά ανοίγει και το δρόμο για αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων.Το άρθρο 178 του νόμου για τον «δημοσιονομικό κόφτη», τροποποιεί νομοθετική ρύθμιση και επιτρέπει σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, όπως και σε άλλες εταιρείες, που έχουν έδρα οποιοδήποτε κράτος συνεργάσιμο φορολογικά.Με άλλα λόγια, αν ένας φορολογικός παράδεισος χαρακτηρισθεί «συνεργάσιμο φορολογικά κράτος», με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός θα μπορούσε να βρεθεί στη χώρα αυτή με offshore εταιρεία.
Με το νόμο 3849/2010 προστέθηκε νέο άρθρο στο νόμο 3213/2003, με το οποίο απαγορεύτηκε πλήρως η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.Αν, συνεπώς, μια χώρα χαρακτηρισθεί με απλή απόφαση του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών ως συνεργάσιμη φορολογικά, τότε επιτρέπεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες, άρα η πράξη δεν τιμωρείται.Η ομάδα GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην τέταρτη αξιολόγησή της, συνιστά να γίνει ακριβής ορισμός της έννοιας των «εξωχωρίων εταιρειών».Η σύσταση της GRECO είναι άνευ νοήματος, διότι η έννοια των εξωχώριων εταιρειών ορίζεται στο ελληνικό δίκαιο και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παρ.7 του νόμου 3091. Γι΄ αυτό και ο νομοθέτης το 2010 δεν επανέλαβε τον ορισμό των offshore στο κείμενο του ν.3849.
Έτσι, η κυβέρνηση ανοίγει τεράστιο παράθυρο συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που σχετίζονται με χώρες φορολογικά συνεργάσιμες.
Offshore είναι μια μορφή ξένης εταιρίας, αναγνωρισμένη πλήρως από το διεθνές δίκαιο ως ένα νομικό πρόσωπο το οποίο έχει δικαίωμα να προβαίνει σε οιασδήποτε μορφής δικαιοπραξίες.
Έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής, εφ' όσον βεβαίως καλύπτει τις υποχρεώσεις της έναντι του κράτους στο οποίο έγινε η σύστασή της.
Πλεονεκτήματα της Offshore:
-Προστασία του ιδιοκτήτη από προσωπική ευθύνη δεδομένου ότι όλες οι πράξεις, συμβάσεις, συμβόλαια και οι άλλες δραστηριότητες γίνονται εξ ονόματος της εταιρίας.
- Απόλυτη κάλυψη των δραστηριοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων του πραγματικού ιδιοκτήτου.
- Μείωση της φορολογίας.
- Μεγαλύτερη ευελιξία επειδή οι διάφορες δραστηριότητες γίνονται μέσω της Υπεράκτιας Εταιρίας, παρά από αυτόν τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ως φυσικό πρόσωπο.
- Πλήρης ανωνυμία και προστασία έναντι τρίτων.
– Ηυξημένη οικονομική απομόνωση σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών.
- Εύκολη και ανώνυμη μεταφορά όλων σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων.
- Μείωση οικονομικών και πολιτικών κινδύνων.
See more tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Αναρτήθηκε στις 4:11:00 π.μ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου