Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βήματα προς ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Η εβδομάδα που πέρασε είχε δύο σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.

Στην Κύπρο ο Μουσταφά Ακιντζί, παλαιός κεντρώος Τουρκοκύπριος πολιτικός, πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές στα κατεχόμενα (60%), παρά τα αρνητικά αισθήματα του Ερντογάν απέναντί του, αισθήματα τα οποία εκδηλώθηκαν την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης με δημόσιες δηλώσεις.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι τα θετικά, καταρχάς, αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία κατά την οποία –αντιγράφω από αιγυπτιακή ιστοσελίδα– «Ο αλ Σίσι συμφωνεί με την πρόταση της Αθήνας για σχηματισμό επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».


Ήταν μια καλοδεχούμενη πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού η οποία παρουσιάζεται σε κατάλληλη στιγμή.
Το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον ευνοεί την παρουσίασή της, και η Τουρκία, η οποία αναμένεται να εκδηλώσει την ενόχλησή της, βρίσκεται σε μια άσχημη περίοδο στις σχέσεις της στην περιοχή εξαιτίας της μεγαλομανίας και της αλαζονείας του Ερντογάν.
Η προεδρική αλαζονεία είναι τόσο μεγάλη που δεν ανέχεται ούτε καν τη στοιχειώδη προσπάθεια του εγκαθέτου του στην κυβέρνηση Αχμέτ Νταβούτογλου να επιχειρεί, έστω με χαμηλούς τόνους, να δείξει ότι αυτός ασκεί την πρωθυπουργία και δεν υλοποιεί απλώς τις εντολές του προέδρου του.
Ο Νταβούτογλου θεωρείται «τελειωμένη υπόθεση» για τον Ερντογάν.
Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, στις 7 Ιουνίου, θα δείξει κατά πόσο θα αρχίσει και μια πορεία εξόδου από την απόλυτη μοναρχία και του ίδιου του Ερντογάν.
Προϋπόθεση, να μπει στη Βουλή, με τη συγκέντρωση του 10% των ψήφων, το κουρδικό κόμμα HDP.

Η Τουρκία με την πολιτική της ενοχλεί πολλούς γείτονές της και (κυρίως) άρχισε να ενοχλεί τις μεγάλες δυνάμεις.
Είναι η ιστορική οδός για τον μαθηματικό περιορισμό της.

Υπάρχουν δύο διαστάσεις στα συμφωνηθέντα στη Λευκωσία που θα πρέπει να επισημάνουμε.
Η πρώτη είναι η πρόσκληση, και στο θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών και στα θέματα οικονομικής συνεργασίας, προς τις άλλες χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν.
Και η δεύτερη, η αναφορά στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού περί ρύθμισης θαλάσσιων ζωνών και όχι «Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, συνεπώς δεν μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτησή της.
Οι διευκρινιστικές δηλώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου επιχειρούν μια διπλωματική, θέλουμε να πιστεύουμε, λείανση του κοινού ανακοινωθέντος.

Ευτυχή συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι στην προεδρία της Αιγύπτου βρίσκεται ο αλ Σίσι, ο οποίος βλέπει θετικά την ανάπτυξη των αιγυπτοελληνικών σχέσεων και προς την κυβέρνηση του οποίου η Τουρκία αντέδρασε, και συνεχίζει να αντιδρά, έντονα.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον αλ Σίσι στην Αίγυπτο και η άμεση επίσκεψη του τότε Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο Κάιρο, τη στιγμή που το αιγυπτιακό καθεστώς αναζητούσε διεθνή υποστήριξη, διευκόλυνε την ελληνοαιγυπτιακή προσέγγιση.

Η προηγούμενη επαφή Ελλάδας-Αιγύπτου για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών έγινε το 2009, όταν στην Αίγυπτο ασκούσαν την κυβερνητική εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, των οποίων διεθνή σπόνσορα αποτελεί η Τουρκία του Ερντογάν. Η συνάντηση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αποτέλεσε μια λανθασμένη επιλογή τής τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, παρά τη σαφή δήλωση των Αδελφών Μουσουλμάνων πως θα συζητήσουν το θέμα και με την τουρκική πλευρά, χωρίς καμιά διαμαρτυρία η Ελληνίδα υπουργός επισκέφθηκε το Κάιρο.

Η αναγνώριση από την τότε αιγυπτιακή κυβέρνηση της Τουρκίας ως συνομιλητή στο θέμα αυτό προδίκαζε και τη θέση της.
Ότι, δηλαδή, δεν αποδεχόταν πως το Καστελόριζο δικαιούται θαλάσσιας ζώνης.
Το αντίθετο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε σήμερα. Οι συνομιλίες, σε τεχνικό επίπεδο, Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων προϋποθέτει την αναγνώριση δικαιωμάτων και στο Καστελόριζο.

Βεβαίως, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και με την Κύπρο, κάτι που μέχρι σήμερα απέφυγε επιμελώς, παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις κυπριακών κυβερνήσεων.

Είναι το σημείο αυτό που δικαιολογεί τον τίτλο του σχολίου: η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει το δρόμο στην ελλαδική για το χειρισμό του θέματος των θαλάσσιων ζωνών και την υπέρβαση ενός φοβικού συνδρόμου προς την Τουρκία.

Η Αθήνα επενέβη αρνητικά στην κυπριακή προσπάθεια το 2003, επί κυβερνήσεως Κληρίδη, να μην κάνει τη σωστή οριοθέτηση με την Αίγυπτο γιατί θα φανούν –όπως γράφει ο Θ. Καρυώτης στο βιβλίο του για την ΑΟΖ– τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου, συνέστησε στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Ρολάνδη να περιοριστεί η Κύπρος στα 8 ναυτικά μίλια χωρικής θάλασσας και όχι στα 12, ώστε να μη δοθεί πλήρης επήρεια στο Καστελόριζο και δημιουργηθεί πρόβλημα με την Τουρκία.
Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο όταν ο αείμνηστος πρόεδρος της Κύπρου θα ανακήρυσσε ΑΟΖ. Φαίνεται πως η Αθήνα γυρίζει σελίδα στο θέμα αυτό.

Αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά, με την εκλογή Ακιντζί, θα επιχειρήσει να σταθεί στα πόδια της στις σχέσεις της με τη «μητέρα πατρίδα», την Τουρκία. Το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, διότι όπως υπενθύμισε ο Ερντογάν, το λογαριασμό των Κατεχομένων τον καταβάλλει η Άγκυρα.
Υπάρχει όμως η διαμόρφωση μιας τουρκοκυπριακής συνείδησης (κάτι ανάλογο, «κυπριακή συνείδηση», έχει διαμορφωθεί και στις ελεύθερες περιοχές), η οποία δεν αναιρείται και η οποία θα δώσει μια δυναμική στις εξελίξεις.
Δεν ισχυρίζεται κανείς πως το Κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί, αλλά αν αποδυναμωθεί στις εκλογές και ο Ερντογάν, δεν αποκλείεται να δούμε εξελίξεις που προς στιγμήν δεν είναι ορατές.

Υπάρχει τέλος και μια άλλη διάσταση της τριμερούς συνάντησης της Λευκωσίας, η οποία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η αναφορά στο θέμα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τόσο σε διεθνή φόρα όσο και στις διμερείς ή τριμερείς σχέσεις. Και γίνεται αναφορά συγκεκριμένα στους τζιχαντιστές.

Αποτελεί ευτύχημα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα από τους τζιχαντιστές στα Βαλκάνια.
Έχουν πλέον σημαντική παρουσία στη Βοσνία, το Σαντζάκ (Σερβία), τα Σκόπια, την Αλβανία και το Κόσοβο. Τίποτε δεν αποκλείει την εκτίμηση πως η αλβανική κυβέρνηση Ράμα υπονοεί τη συνεργασία μαζί τους όταν απειλεί την Ευρώπη πως τα Βαλκάνια θα αποσταθεροποιηθούν αν δεν προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου – αποσταθεροποίηση που θα επέλθει με την ένωση Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου σε ένα κράτος.

Να θυμίσω, απλώς, πως τόσο στα Σκόπια όσο και στις σερβικές περιοχές της Βοσνίας εισήλθαν σε αστυνομικά τμήματα ομάδα με στολή του UCK στην πρώτη περίπτωση και φανατικός μουσουλμάνος στην άλλη, και προέβησαν σε προειδοποιητικές βίαιες ενέργειες.

Η κρίσιμη μάζα για μια νέα αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων υπάρχει.
Απομένει, απλώς, η πολιτική κάλυψη και η εξωγενής ενθάρρυνση. Η κατάσταση δυσκολεύει.

See more http://www.pontos-news.gr/article/133613/vimata-pros-aoz-me-tin-aigypto

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...