Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΟΜΒΑ: Τεράστια "τρύπα" 7 δις - Που θα βρουν τα χρήματα και πως θα πληρωθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι;


Όσο η κυβέρνηση αρχίζει σιγά-σιγά να μιλάει με αριθμούς, τόσο πιο κοντά έρχονται τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας...

Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μάλιστα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας άνοιξε ξαφνικά χθες και θέμα «δημοσιονομικού κενού» ύψους 5-7 δισ. ευρώ.


Αν ίσχυε πάντως ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό, θα απαιτούσε να επιβληθούν, από φέτος κιόλας, τουλάχιστον άλλοι δύο φόροι τύπου "ΕΝΦΙΑ" (με απόδοση 2,5-3,5 δισ. ευρώ ετησίως για τα κρατικά ταμεία) προκειμένου να καλυφθεί!

Προκαλεί σοκ αλλά, μέσα στην ίδια ημέρα, τα δύο κορυφαία οικονομικά υπουργεία έριξαν χθες δύο βόμβες «μεγατόνων»: το μεν υπουργείο Οικονομικών και ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωναν το χθεσινό ρεπορτάζ του protothema.gr ότι πρέπει μέσα σε 10-15 μέρες να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα πού θα βρει λεφτά για να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους (αυτό είναι το χρηματοδοτικό κενό), ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομίας μιλούσε για «τρύπα» στον προϋπολογισμό 5-7 δισ. ευρώ («δημοσιονομικό κενό»).

Και ενώ μεν το πρόβλημα χρηματοδότησης «λύνεται» ίσως εύκολα, αν έρθουν τελικώς τα χρήματα από την Τρόικα των δανειστών, το δε δημοσιονομικό κενό των 5-7 δισ. ευρώ καλύπτεται μόνον με πρόσθετα σκληρά μέτρα, που η κυβέρνηση αρνείται καν να διανοηθεί!

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναγκάστηκε χθες να προβεί σε διάψευση της είδησης που μετέδωσε πρώτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.

Ο κύριος Σταθάκης, μέσω twitter, διέψευσε αργά το βράδυ ότι υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό και επικαλέστηκε επίσημη δήλωση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα πως σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων -με αφορμή τα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα» 1 δισ. στα έσοδα από τον πρώτο μόλις μήνα εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού.

Το «κενό»... πίσω από τις λέξεις

Αν και διέψευσε την «πηγή» του υπουργείου του (αντί να την «μαζέψει») ο κύριος Σταθάκης δεν διέψευσε και την συζήτηση που πράγματι είχαν χθες δημοσιογράφοι με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομίας. Άλλες πηγές μάλιστα επιβεβαίωναν ότι υπήρξε σχετική αναφορά σε «δημοσιονομικό κενό 5-7 δισ. ευρώ», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτή αφορούσε στην διετία 2015-2016.

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ, εφόσον η πηγή αναφερόταν όντως σε «δημοσιονομικό» και όχι «χρηματοδοτικό» κενό, φαντάζει υπερβολικό και τρομάζει, θα ήταν αδύνατον να καλυφθεί χωρίς τη λήψη έκτακτων σκληρών μέτρων, ακόμα και με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Μόνη λογική εξήγηση, μέσα στην γενικότερη ασάφεια που επιδιώκει η ίδια η νέα κυβέρνηση να καλλιεργεί για τους αριθμούς και τις λέξεις, θα ήταν να είχε κάνει λάθος το «κορυφαίο στέλεχος», είτε ως προς το ποσόν (να εννοούσε δηλαδή μικρότερο δημοσιονομικό κενό), είτε ως προς το αν τελικώς εννοούσε το «χρηματοδοτικό κενό» το οποίο και είναι ήδη λίγο-πολύ γνωστό και, πάντως, πολύ μεγαλύτερο.

Θα μπορούσε έτσι θεωρηθεί και σαν ένα «αθώο» φραστικό ολίσθημα, βαρύτατο μεν όταν προέρχεται από αρμόδια χείλη (αφού από αυτά εξαρτάται η διαπραγμάτευση και στέλνει λάθος μηνύματα σε δανειστές, αγορές και κοινή γνώμη), αλλά το οποίο εύκολα ανασκευάζεται, αν ομολογηθεί η αλήθεια (αν δηλαδή «μπερδεύουν» στην κυβέρνηση το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, πόσο είναι το πραγματικό δημοσιονομικό κενό, πόσο το χρηματοδοτικό κλπ για να φανεί και ποιο είναι τελικά το πρόβλημα της χώρας).

Την άποψη ότι πρόκειται περί "γκάφας", ενισχύει ενδεχομένως ότι στην ίδια δήλωση διάψευσης του κυρίου Γιώργου Σταθάκη, το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται να γίνεται σύγχυση ανάμεσα στο χρηματοδοτικό και στο δημοσιονομικό κενό.

Συγκεκριμένα, λέει ο κ. Σταθάκης στο Twitter: «Όποιος παρακολούθησε σήμερα στην τηλεόραση τις δηλώσεις μου (...) κατάλαβε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αναφέρονται σε δημοσίευμα, περί δήθεν δημοσιονομικού κενού 5-7 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας» τονίζει ο κ. Σταθάκης.

Ωστόσο στις δηλώσεις του στις κάμερες ο κύριος Σταθάκης είχε πει επί λέξει «θα υπάρξει λύση για την χρηματοδότηση της Οικονομίας με πολύ ομαλό και σταθερό τρόπο». Μιλώντας δηλαδή για «λύση για την χρηματοδότηση της Οικονομίας», απαντούσε για το χρηματοδοτικό κενό και όχι για το δημοσιονομικό (όπως έλεγε στο Twitter) τα οποία προφανώς -αν και υπουργός Οικονομίας- έδειχνε σαν να τα συγχέει μεταξύ τους.

«Καπνός χωρίς ...φωτιά»;

Επιμένοντας όμως στην διάψευση, το λάθος γίνεται χειρότερο και βάζει ίσως και σε υποψίες, αν προετοιμάζει ενδεχομένως με διαρροές το έδαφος για την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η όλη συζήτηση έγινε σε πραγματική βάση, δεδομένου ότι:

- Η «πηγή» του υπουργείου Οικονομίας φέρεται να σύγκρινε τα 5-7 δισ. ευρώ, με τα 2,5 δισ. που αφορούν στο «δημοσιονομικό» κενό που υπολόγιζε για το 2015 η Τρόικα πριν τις εκλογές. Άρα αποκλείεται να αναφέρεται σε χρηματοδοτικό κενό.

- Τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν υπολογισμός της Τρόικας και όχι της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή εμφανίζεται η σημερινή κυβέρνηση σαν να αποδέχεται και να «νομιμοποιεί» την εκτίμηση της ...πρώην Τρόικας.

- Τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούσαν μόνον στο έτος 2015 και όχι στην διετία 2015-2016, όπως ανέφερε η «πηγή», γιατί το ευρωπαϊκό μνημόνιο τελείωνε φέτος.

- Πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό 5-7 δισ. είχε γίνει πριν από πολλούς μήνες σε παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ (Ιούνιος 2014). Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκτείνεται ως το 2016, άρα φαίνεται να συμφωνεί με την αναφορά από την «πηγή» του υπουργείου. Το ΔΝΤ ζητούσε τότε να κοπούν μισθοί και συντάξεις. Προέβλεπε όμως μικρότερη ανάπτυξη για το 2014 (0,6% αντί 0,8%) και ενώ στην κυβέρνηση θεωρούν εξ ορισμού «λάθος» τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στα χρόνια του Μνημονίου.

- Το δημοσιονομικό κενό που υπολόγιζε ως τώρα η Τρόικα βασιζόταν στον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ εφέτος. Εφόσον η νέα κυβέρνηση πέτυχε να «χαλαρώσει» ο στόχος σε 1,5%, τότε το «δημοσιονομικό κενό» (και άρα η ανάγκη λήψεως νέων μέτρων» έπρεπε να είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ μικρότερο για φέτος. Με την έννοια αυτή δηλαδή, η «πηγή» θα έπρεπε να λέει πως το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (ή και το 2016 ακόμη) έχει μηδενιστεί.

Χάθηκαν και στους αριθμούς

Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, που γνωρίζουν ίσως καλύτερα τι εστί «χρηματοδοτικό κενό», σύγχυση προκαλούν οι δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο κλίμα για την προοπτικές της οικονομίας μια μέρα μετά την έγκριση της τετράμηνης παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα από το Eurorgroup της Τρίτης.

Πρώτα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα σχετικά με το πρόβλημα χρηματοδότησης τις προσεχείς εβδομάδες, ανέφερε ότι το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.

Και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης όμως, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha, παραδέχθηκε ότι σε λίγες μέρες η χώρα μπαίνει «στο κόκκινο» και τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα τον Μάρτιο να πληρώσει την δόση ύψους 1,4 δις ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ .

Εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το καλοκαίρι , ( δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο ) λέγοντας ότι το δημόσιο ταμείο δεν έχει τα χρήματα τα πληρώσει υποχρεώσεις χρέους συνολικού ύψους 11,4 δις ευρώ από τα οποία τα 1,9 δις ευρώ σε δόσεις δανείων του ΔΝΤ 6,7 δις ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ 1,9 δις ευρώ σε τόκους και 900 εκ ευρώ σε «κουρεμένα» ομόλογα του δημοσίου.

Παρόλα αυτά όμως ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι « Η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει για μερικά δισ. ευρώ»!

Ψάχνουν λύση

Χθες το απόγευμα πάντως, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συζητήθηκε και το πρόβλημα χρηματοδότησης, σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κύριο Γιάννη Δραγασάκη με τους κ.κ. Σταθάκη, Μάρδα και Βαλαβάνη (οι κύριο Βαρουφάκης και Λαφαζάνης ενημέρωναν την ίδια ώρα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ).

Παρά την αισιοδοξία των οικονομικών υπουργών στην χώρα μας πάντως, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών από το Βερολίνο τόνιζε ότι η Αθήνα μπορεί να πέτυχε να εξασφαλίσει την παράταση του χρηματοδοτικού πλαισίου που συνόδευε το μνημόνιο αλλά δεν θα πάρει καμία προκαταβολή αν δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα και δεν αξιολογηθεί για αυτό.

«Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά» προειδοποίησε ο, κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, και τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.

Πηγή tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Αναρτήθηκε στις 8:53:00 π.μ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...