Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου...


Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος <Μπαρμπαρός> (Βarbaros) εισήλθε στο οικόπεδο ..
3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) συνοδευόμενο από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τη Τουρκία να <ανακρούσει πρύμνα> και την κατηγόρησε ότι <ενεργώντας εξ΄ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους επί της ουσίας αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και την διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης>.

Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε επίσης ότι, ενεργώντας έτσι η Τουρκία <υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μία εστία κρίσης, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στο Κομπάνε…….>


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι Ελληνο-κύπριοι αποσύρονται από τις διακοινοτικές συνομιλίες. Η δε Κυπριακή Κυβέρνηση καταρτίζει πρόγραμμα δράσης κατά της Τουρκίας στους διεθνείς οργανισμούς.

Η δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ότι η Τουρκία <επί της ουσίας αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας> δημιουργεί την αλγεινή εντύπωση ότι η ελληνική διπλωματία τώρα ανακάλυψε την Εσπερία!

Το γεγονός ότι η Τουρκία <αρνείται> να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ούτε κάτι το καινούργιο, ούτε αποκάλυψη κάποιας <κρυφής ατζέντας> του βαθέως τουρκικού κράτους!

Μετά τα γεγονότα της 21ης Δεκεμβρίου 1963 στη τουρκο-κυπριακή συνοικία της Λευκωσίας, ακολούθως των οποίων ο μετριοπαθής τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος Φαζίλ Κιουτσούκ και οι τουρκο-κύπριοι υπουργοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση, οι τουρκο-κύπριοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν από τις δημόσιες υπηρεσίες και οι τουρκο-κύπριοι αστυνομικοί αποχώρησαν από την κυπριακή αστυνομία και γενικά, οι τουρκο-κύπριοι ταμπουρώθηκαν στις τουρκο-κυπριακές συνοικίες, η Τουρκία <ανακάλεσε> την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή , με άλλα λόγια, έπαυσε να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με το σκεπτικό ότι, η (τότε) νέα μορφή συνθέσεως της κυβερνήσεως και της διοικήσεως, αποτελούμενες αποκλειστικά από ελληνο-κύπριους αντετίθετο στις τριμερείς ιδρυτικές συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959.

Επομένως, η <άρνηση> της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία χρονολογείται από τότε, δηλαδή συναπτά έτη πεντήκοντα-ένα (51).

Κατά δεύτερον λόγον, η <άρνηση>της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί την επίσημη πολιτική της Τουρκίας. Δεν το έκρυψε ποτέ! Το διαλαλεί σε όλους τους τόνους όπου σταθεί και όπου βρεθεί!

Συνεπώς, μία τέτοια δήλωση υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως <πολιτική καταγγελία> στη διεθνή κοινότητα. Απλώς δίνει την εντύπωση ότι, η χώρα του, δηλαδή η Ελλάδα ανακάλυψε μόλις τώρα την Αρκτική!

Συναφώς, σκόπιμο κρίνεται να υπενθυμίσω ότι, εκείνα τα μοιραία γεγονότα της 21ης Δεκεμβρίου 1963 στη Κύπρο αποτέλεσαν την αφετηρία της δραματικής συρρικνώσεως του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Μία άκρως δυσμενής εξέλιξη, την οποία αυτό το δύσμοιρο Ελλαδικό κράτος δεν μπόρεσε να αποτρέψει.

Σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιδίωξη της είναι να δημιουργήσει μία <ελεγχόμενη ένταση> στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.[i]

Το γεγονός ότι η Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στη κρίση στη Συρία, στο Ιράκ, στο Κομπάνι, έχει ανοικτό μέτωπο με το PΚΚ στις νοτιο-ανατολικές επαρχίες της και επιδιώκει την δημιουργία <ελεγχόμενης έντασης> στην ΑΟΖ της Κύπρου δείχνει ότι δεν φοβάται την πολλαπλή εμπλοκή της, δηλαδή δεν αποφεύγει την εμπλοκή της σε πολλές κρίσεις ταυτοχρόνως, δεν αποφεύγει το άνοιγμα συγχρόνως πολλών μετώπων.

Αυτό ας το έχουν υπόψη τους και στην Αθήνα και στην Λευκωσία.

Ακολούθως θα προσπαθήσω να αναπτύξω τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, η κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Χριστόφια δήλωνε ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα εξορυχθούν θα είναι πλούτος για <όλη την Κύπρο>, ότι τα υπό διερεύνηση κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι ευλογία για <όλη την Κύπρο>, εξυπακούοντας ωφέλεια εξ΄αυτών και για τους Τουρκο-κύπριους και όχι μόνο για τους Ελληνο-κύπριους, και γενικά κρατούσε χαμηλούς τόνους.

Δεν γνωρίζω εάν αυτή εξακολουθεί να είναι η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει, αυτή ήταν η ενδεδειγμένη πολιτική στάση στη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία της Κύπρου.

Φαίνεται όμως, ότι τα μυαλά κάποιων και στην Κύπρο και στην Ελλάδα πήραν αέρα και ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβαπτίσαμε, θεωρώντας την Κύπρο ένα καινούργιο Εμιράτο, μία μικρογραφία της Σαουδικής Αραβίας έκαναν λόγο για εξόρυξη και εξαγωγή από την Κυπριακή Δημοκρατία[ii] τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, για κοινή αποκλειστική οικονομική ζώνη Κύπρου- Ελλάδος, που ούτε λίγο ούτε πολύ θα μετέβαλε την ανατολική Μεσόγειο σε ένα Ελλάδος και Κύπρου, με άλλα λόγια σε ένα , παραγκωνιζομένων όχι μόνο των Τουρκο-κυπρίων, αλλά και αυτής της Τουρκίας ως παράκτιας χώρας!

Δημοσιεύθηκαν και παρουσιάσθηκαν δημοσίως σε πολυπληθείς συνάξεις χάρτες,- έργο κάποιου εκ Γαλλίας ορμωμένου, αγνώστου επιστημονικής ειδικότητος- τουλάχιστον εις εμέ- που έδειχναν όλο το Αιγαίο μαζί με τους Κόλπους όλης της δυτικής ακτής της Τουρκίας από του Κόλπου της Εδρεμίτης μέχρι και του Κόλπου της Αττάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του Κόλπου της Σμύρνης, ως Ελληνική ΑΟΖ.

Διεκήρυττε μάλιστα το εν λόγω πρόσωπο ότι, η Ελλάδα θα έπρεπε να κηρύξει μονομερώς την Ελληνική ΑΟΖ σύμφωνα με τους χάρτες του!!! λες και η Ελλάδα είναι Αργεντινή ή Βραζιλία ή Χιλή να έχει μπροστά της τον απέραντο ωκεανό και ότι η έναντι της Ελλάδος χώρα, οκταπλάσια της Ελλάδος και σε εδαφική έκταση και σε πληθυσμό θα παρέμενε άναυδη και άπραγη εμπρός σε ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα!!!!!

Το εκπληκτικότερο είναι ότι το εν λόγω πρόσωπο εκαλείτο- δεν γνωρίζω αν εξακολουθεί να καλείται- να διδάξει στις Στρατιωτικές Σχολές και να…… φωτίσει επιστημονικά συνέδρια!!! παρά τις αντιρρήσεις συναδέλφων μου ειδικών σε θέματα του Δικαίου της Θάλασσας και τις δικές μου.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι, τέτοιοι <ισχυρισμοί> μόνο θυμηδίαν δύνανται να προκαλέσουν. Δεν είναι δυνατόν να ληφθούν υπόψη στα σοβαρά!

Το Διεθνές Δικαστήριο δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες <έξαλλες> αξιώσεις και φυσικά η Τουρκία δεν πρόκειται να τις δεχθεί!

Ο Πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου δήλωσε:< η Τουρκία στη βάση της συμφωνίας που έκανε με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα>.

Αυτό που λέει ο κ. Νταβούτογλου το εννοεί και θα το πράξει, δηλαδή θα προχωρήσει στην δημιουργία μίας έντασης, την οποία η κυβέρνησή του πιστεύει ή ελπίζει ότι θα μπορέσει να «ελέγξει».

Σκόπιμο κρίνεται να έχουμε υπόψη τα εξής:

Ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1920, ο Ισμέτ Ίνονου διατύπωσε την άποψη ότι, εάν το κράτος που ελέγχει τα νησιά του Αιγαίου, ελέγξει και την Κύπρο, «περικυκλώνει ασφυκτικά» την Τουρκία, εις βάρος της οποίας δημιουργείται μία «επικίνδυνη κατάσταση».[iii]

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έπρεπε και πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί!

Έκτοτε, η εκτίμηση αυτή αποτελεί το πάγιο δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Σε συνδυασμό με την στρατιωτική παρουσία της στη Βόρεια Κύπρο, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ΜΗΝ επιτρέψει τον αποκλεισμό της ή τον παραμερισμό της ή τον παραγκωνισμό της από την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας των θαλασσών, που βρέχουν τις ακτές της και συγκεκριμένα του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Για τον λόγο αυτόν, η Τουρκία θα εμμείνει στην πολιτική έντασης στην ΑΟΖ της Κύπρου, όποιες κι΄αν είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών και δεν πρόκειται να μεταπεισθεί ή να πτοηθεί από πρωτοβουλίες, όπως τα κοινά θαλάσσια γυμνάσια Ρωσίας-Ισραήλ.

Του Δρα Βύρωνα Ματαράγκα
Διεθνολόγου


[i] Κάτι τέτοιο ,βέβαια, σημαίνει <παιγχνίδια με την φωτιά>. Το 1974, μετά τα γεγονότα της Κύπρου και την ένταση στο Αιγαίο ένεκα της υφαλοκρηπίδας αυτού, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μιλήσει για <φρενοκομείο> διευκρινίζοντας ότι, αυτός που θα ανοίξει πρώτος την πόρτα του φρενοκομείου θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλοι οι τρελοί θα βγουν έξω! Μία πολύ σοφή μεταφορά, η περιγραφική αξία της οποίας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αντιθέτως αυξήθηκε με την πάροδο τόσων ετών από τότε.

[ii] Υπονοώντας όμως μόνο τους Ελληνο-κύπριους και αποφεύγοντας οποιαδήποτε, έστω και συμβολική κίνηση συνεννοήσεως επί του θέματος αυτού με τους Τουρκο-κύπριους.

[iii] Σημειωτέον ότι, όταν διετυπώθη η άποψη αυτή η Δωδεκάνησος ήταν υπό την κυριαρχία της Ιταλίας. Βλ. Baskın ORAN, Türk Dış Politikası (Τουρκική Εξωτερική Πολιτική), 1919-1980, Τόμος Α, σελ.602 (στα τουρκικά). Στο γνωστό βιβλίο του, που μεταφράστηκε στα ελληνικά, ο κ. Νταβούτογλου απλώς παραθέτει αυτή την εκτίμηση.


tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Αναρτήθηκε στις 1:10:00 μ.μ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...