Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο σκορπιός στο Βασιλικό Ταχυδρομείο


Του Γιάνη Βαρουφάκη

Πώς η παραβολή σκορπιού-βατράχου σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του βρετανικού οργανισμού.

Ο σκορπιός θέλει να περάσει το ποτάμι, αλλά δεν ξέρει κολύμπι (σύμφωνα με το ανέκδοτο που όλοι γνωρίζουμε, αλλά που δεν έχω άλλη επιλογή παρά να επαναλάβω εδώ).
Ζητά, λοιπόν, από τον βάτραχο να τον περάσει απέναντι για ένα σοβαρό ποσό, ο βάτραχος όμως διστάζει: «Φοβάμαι ότι θα με κεντρίσεις» του λέει.
«Μην είσαι χαζός» απαντά ο σκορπιός. «Εάν σε κεντρίσω, θα πεθάνεις εσύ από το δηλητήριό μου αλλά κι εγώ θα πνιγώ» καταλήγει καθησυχάζοντας τον βάτραχο, ο οποίος δέχεται εν τέλει να φορτωθεί τον σκορπιό στους ώμους του και να τον περάσει στην απέναντι όχθη.

Στη μέση της διαδρομής ο βάτραχος νιώθει το κεντρί του σκορπιού να βυθίζεται στα πλευρά του: «Μα, καλά, τόσο ηλίθιος είσαι, σκορπιέ;» κραυγάζει.
«Αγαπητέ μου βάτραχε», του απαντά ο σκορπιός καθώς βυθίζονται και οι δυο στα νερά του ποταμού, «ήξερες ότι είμαι σκορπιός – ήξερες ότι είναι στη φύση μου να κεντρίζω βατράχους».

Τι σχέση έχει αυτή η ιστορία του βατράχου και του σκορπιού με το Βασιλικό Ταχυδρομείο της Βρετανίας, το φημισμένο Royal Mail; Τεράστια. Και καμία! Ας ξεκινήσουμε, όμως, από το «μεγάλη». Ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση του Βασιλικού Ταχυδρομείου –ο βάτραχος της ιστορίας μας– είχε μια μεγάλη ανησυχία: να μην τον κεντρίσουν οι «οίκοι» που θα αναλάμβαναν τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
Βλέπετε, όταν ιδιωτικοποιείται ένας μεγάλος κρατικός οργανισμός (πόσο μάλιστα το αγαπητό στους Βρετανούς ταχυδρομείο, το οποίο μάλιστα φέρει και το βασιλικό οικόσημο), ο κίνδυνος είναι διττός: Από τη μια, να οριστεί μια τιμή των προς πώληση μετοχών τόσο υψηλή, που να μην αγοραστούν αρκετές και, έτσι, να αποτύχει η πώληση-ιδιωτικοποίηση. Από την άλλη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οριστεί μια τιμή τόσο χαμηλή, που οι μετοχές θα γίνουν ανάρπαστες, η τιμή θα ανέβει μετά την ιδιωτικοποίηση κατακόρυφα και οι πολίτες (στους οποίους ανήκε συλλογικά το ταχυδρομείο μέχρι πρότινος) θα νιώσουν ότι ξεπουλήθηκε σε λίγους επιτήδειους επενδυτές, και κοψοχρονιά, η κοινή περιουσία τους.
Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, μη εμπιστευόμενος τον εαυτό του για τον ορισμό της «ορθής» τιμής, ο Βάτραχος-Υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης προσπάθησε να λύσει το πρόβλημά του ως εξής: βρήκε έναν εκπρόσωπο των αγορών –τον οποίο θα ονομάσω Σκορπιό-Lazard (αναφερόμενος στη Lazard Asset Management)– που τις γνωρίζει καλύτερα και του είπε: «Καλέ μου φίλε, αν με βοηθήσεις να ορίσω τη σωστή τιμή πώλησης του Βασιλικού Ταχυδρομείου, θα σου δώσω ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό».

Ο Σκορπιός-Lazard χαμογέλασε και απάντησε: «Μα, βέβαια, φίλτατε Βάτραχε-Υπουργέ. Έχε μου απόλυτη εμπιστοσύνη!». Εκείνη τη στιγμή διαπέρασε ρίγος τη σπονδυλική στήλη του Βατράχου-Υπουργού, τόσο, που δεν κρατήθηκε και έθεσε το ερώτημα: «Ναι, αγαπητέ μου Σκορπιέ-Lazard, να σε εμπιστευτώ.
Όμως, πώς ξέρω ότι εσύ δεν θα με συμβουλεύσεις να ορίσω μια τιμή που γνωρίζεις ότι είναι χαμηλή και, έχοντας την εσωτερική αυτή πληροφόρηση, δεν θα αγοράσεις πολλές μετοχές, για να τις πουλήσεις αμέσως και να βγάλεις μεγάλο κέρδος σε βάρος του βρετανικού Δημοσίου και των Βρετανών πολιτών;».
Ο Σκορπιός-Lazard κοιτάζει τον Βάτραχο-Υπουργό με πονηρό, σαγηνευτικό βλέμμα και του απαντά: «Γιατί να το κάνω αυτό; Εσύ με πληρώνεις αδρά για τις συμβουλές μου. Αν σε προδώσω με αυτό τον τρόπο, θα αμαυρώσω τη φήμη μου στην αγορά. Δεν με συμφέρει να κάνω κάτι τέτοιο.
Και για να σε πείσω, θα ξοδέψω δικά μου χρήματα (ή, για να είμαι πιο ακριβής, χρήματα της τράπεζας της οποίας είμαι θυγατρική εταιρεία) για να αγοράσω μετοχές του Βασιλικού Ταχυδρομείου, τις οποίες υπόσχομαι ρητά ότι θα κρατήσω για πολύ-πολύ καιρό, ως μακροπρόθεσμος επενδυτής. Θα το κάνω αυτό για να μη φοβάσαι ότι θα σου τη φέρω, έχοντας ορίσει μια χαμηλή τιμή και πουλώντας αμέσως για να επωφεληθώ».
«Καλά τότε» ανταπαντά ο Βάτραχος-Υπουργός καθησυχασμένος. «Για να είμαστε, όμως, εντάξει και να προχωρήσει η συμφωνία μας, τι θα έλεγες να συνάψουμε δεσμευτικό συμβόλαιο που θα ορίζει πως όσες μετοχές του Βασιλικού Ταχυδρομείου αγοράσεις, θα τις κρατήσεις για τουλάχιστον δύο χρόνια; Συμφωνείς;».
«Βεβαίως» απαντά ο Σκορπιός-Lazard. «Θα τις κρατήσω και περισσότερο...» προσθέτει, χαμογελώντας πλατιά.
«Ναι, αλλά επιμένω. Μήπως θα έπρεπε να συνάψουμε κάποιο συμβόλαιο επ' αυτού;» ρωτά ο Βάτραχος-Υπουργός.
«Δεν έχω αντίρρηση, αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα είναι νομικά δύσκολο» αποκρίνεται ο Σκορπιός-Lazard.
«Μην ανησυχείς όμως», συνεχίζει, «θα βγάλω μια ανακοίνωση ότι, ο κόσμος να χαλάσει, εγώ δεν θα πουλήσω μετοχές του Βασιλικού Ταχυδρομείου για πολύ-πολύ καιρό μετά την ιδιωτικοποίησή του. Έχοντας προβεί σε αυτή την ανακοίνωση, θα καταστρέψω τη φήμη μου στην αγορά, αν την παραβώ. Άρα, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα κρατήσω τον λόγο μου, καθώς η φήμη μου στην αγορά έχει μεγαλύτερη δεσμευτική αξία από το συμβόλαιο που ζητάς».
Έτσι, ο Βάτραχος-Υπουργός πείστηκε και επέτρεψε στον Σκορπιό-Lazard και να ορίσει την τιμή πώλησης των μετοχών του Βασιλικού Ταχυδρομείου και να «επενδύσει» σε αυτές. Με το που πουλήθηκαν, όμως, οι μετοχές στην αρχή της εβδομάδας, απεδείχθη ότι η τιμή πώλησης ήταν όντως χαμηλή, καθώς η τιμή εκτοξεύτηκε αμέσως στα ουράνια. Δεν πρόλαβε να φτάσει η Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας και ο Σκορπιός-Lazard πούλησε όλες τις μετοχές του Βασιλικού Ταχυδρομείου που είχε αγοράσει, βγάζοντας ένα εντυπωσιακό κέρδος.

Κάπου εκεί ο Βάτραχος-Υπουργός, εμβρόντητος και κατα-εξευτελισμένος, ρώτησε τον Σκορπιό-Lazard: «Μα, εσύ δεν μου είχες υποσχεθεί ότι δεν θα πουλήσεις, βρέξει-χιονίσει, για δύο χρόνια;».
Οπότε ο Σκορπιός-Lazard του απάντησε: «Αγαπητέ μου Βάτραχε-Υπουργέ, ήξερες ότι είμαι Σκορπιός-Lazard, ήξερες ότι είναι στη φύση μου να κεντρίζω Βατράχους-Υπουργούς». Πιο πάνω είπα ότι η παραβολή του βατράχου και του σκορπιού έχει «τεράστια» και «καμία» σχέση με την πώληση του Βασιλικού Ταχυδρομείου. Εξήγησα το «τεράστια».
Γιατί όμως και «καμία»; Επειδή στην παραβολή του βατράχου και του σκορπιού πνίγονται και οι δύο.
Στην περίπτωση, όμως, της ιδιωτικοποίησης του Βασιλικού Ταχυδρομείου, όπως και γενικότερα στις περισσότερες των ιδιωτικοποιήσεων, οι σκορπιοί όχι μόνο δεν πνίγονται αλλά, αντίθετα, επικρατούν πλήρως. Οι αγορές τούς δοξάζουν όταν καταφέρνουν να «ρίχνουν» τους πολίτες. Όσο για τους βατράχους-υπουργούς, δεν τους καίγεται καρφάκι.
Ο εξευτελισμός τους διαρκεί έως τη νέα προεκλογική καμπάνια, την οποία χρηματοδοτούν οι σκορπιοί της ιστορίας. Έτσι, οι μόνοι χαμένοι είναι οι πολίτες, η δημοκρατία, η αλήθεια. Αυτή, δυστυχώς, είναι η δηλητηριώδης αλήθεια..

. Πηγή: www.lifo.gr

Ο βάτραχος και ο σκορπιός

Ξεκίνησε ένας βάτραχος ποτάμι να περάσει
κι ένα σκορπιό συμφώνησε στην πλάτη ν’ ανεβάσει.
Μα στα μισά της διαδρομής εκείνος τον τσιμπάει
και το φονιά του ο βάτραχος πριν βυθιστούν ρωτάει:
« Δε σκέφτηκες πως θα πνιγείς μ’ έναν πνιγμό δικό μου; »
« Μα δεν μπορώ να κάνω αλλιώς· είναι το φυσικό μου ».

*Ένα παράδοξο: ο πιο γνωστός μύθος του Αισώπου φαίνεται τελικά πως δεν είναι του Αισώπου, γι' αυτό και κατέλαβε την 100ή θέση στο βιβλίο.

**Ενδιαφέρουσα παραλλαγή του μύθου ως ιστορίας ζεν:
Η φύση των πραγμάτων
Δύο μοναχοί έπλεναν τις κούπες τους στο ποτάμι, όταν είδαν έναν σκορπιό να πνίγεται. Ο ένας μοναχός, αμέσως τον άρπαξε και τον άφησε δίπλα στην όχθη. Κατά την διάρκεια, ο σκορπιός τον τσίμπησε.
Καθώς συνέχισε να πλένει την κούπα του, ο σκορπιός και πάλι έπεσε στο νερό. Ο μοναχός και πάλι τον έσωσε, ενώ ο σκορπιός και πάλι τον τσίμπησε.
Ο άλλος μοναχός τον ρώτησε «αδελφέ μου, γιατί συνεχίζεις να τον σώζεις, αφού το γνωρίζεις ότι είναι στην φύση του σκορπιού να τσιμπάει;»
«Διότι είναι στην δική μου φύση να σώζω» απάντησε ο μοναχός.
(από εδώ)

Πηγή infognomonpolitics.blogspot.gr
Αναρτήθηκε από Andpik στις 5/25/2014 01:01:00 μ.μ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...