Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τύρισσα: Το αρχαίο όνομα της Κοζάνης




Tου Σταύρου Καπλάνογλου.


Το 1948 έγινε διάνοιξη της οδού Φιλίππου, νοτίως του νεκροταφείου του Αγ. Γεωργίου, στην πόλη της Κοζάνης.
Ο χειριστής του μηχανήματος, που εκτελούσε αυτή την εργασία αντελήφθη, ότι υπήρχαν τάφοι και ειδοποίησε το Δήμο. Όμως μέχρι να το αντιληφθεί οι τάφοι είχαν ήδη καταστραφεί.

Τύρισσα: Ο Διευθυντής της βιβλιοθήκης, Ν ΔΕΛΙΑΛΗΣ, προσέτρεξε στο χώρο και περισυνέλεξε ο,τι βρήκε. Ειδοποίησε κατόπιν την αρχαιολογική υπηρεσία και σύντομα άρχισαν κάποιες ανασκαφές. Έγιναν συστηματικές έρευνες από τους Β.Καλλιπολίτη-D.Feytmans 1948-1949, Β. Καλλιπολίτη 1950,1958 και Φ.Πέτσα 1960,1963 και έτσι αποκαλύφθηκε η αρχαία νεκρόπολη με τάφους που χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του σιδήρου (1600 πχ),αλλά και στα αρχαϊκά κλασσικά και πρώιμα ελληνιστικά χρόνια(300 πχ).

Αν συνδυάσει κανείς αυτά τα ευρήματα με ο,τι έχει βρεθεί κατά καιρούς στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και ανήκουν κυρίως στην Ρωμαϊκή εποχή έως το 300 μ.Χ., δεν είναι δύσκολο να να σκεφθεί την μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης αρχαίας πόλης στην θέση της σημερινής Κοζάνης .

Οι ΠΡΩΤΟΙ ανασκαφείς υπέθεσαν ότι η πόλη, στην οποία ανήκει το νεκροταφείο ήταν: ''Η πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας- ΕΛΙΜΕΙΑ» που τότε δεν είχε βρεθεί και αναζητείται ακόμη και σήμερα.

Εμείς, έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν και προσπαθώντας να γράψουμε την Ιστορία της Κοζάνης, όπως ήδη έχουμε πει, να βρούμε το όνομα αυτής , χρησιμοποιήσαμε ολίγον ανορθόδοξους τρόπους από εκείνους των αρχαιολόγων, αφού ούτε τις γνώσεις τους έχουμε άλλα ούτε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, γνωρίζαμε.

Η πίστη μας ότι θα καταλήγαμε σε κάποιο αποτέλεσμα βασιζόταν στην καθαρά πρακτική αντιμετώπιση του θέματος και, βέβαια, λίγο στην τύχη.

Αρχίσαμε να ψάχνουμε χάρτες σε ιστοσελίδες όλης της υφηλίου ,αναγράφοντας στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου σε όλες τις γλώσσες την φράση: «ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΣ» ή «Ancient Macedonia- GRECIA».

Στους χάρτες προσπαθούσαμε να διαπιστώσουμε, εάν στην θεση που υπάρχει σήμερα η Κοζάνη, υπήρχε άλλη πόλη. Βρήκαμε εκατοντάδες χάρτες, φθάνοντας μέχρι το 159 μ.Χ. περίπου και ,ως εκ θαύματος, σε πάρα πολλούς από αυτούς υπήρχε πόλη και μάλιστα, από ο,τι φαινόταν όχι ιδιαίτερα μικρή , την έλεγαν δε, ΤΥΡΙΣΣΑ-TYRISSA.

Από το σημείο εκείνο και έπειτα, χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια και έρευνα , ώστε να διασταυρώσουμε το εύρημα αυτό με την βοήθεια και άλλων πηγών, που θα επιβεβαίωναν του λόγου του αληθές.

Αναζητήσαμε γραπτές πηγές στην Ελληνική βιβλιογραφία και στο διαδίκτυο , προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια ήταν η Τύρισσα.

Είδαμε τους αρχαιολόγους να την αναζητούν κοντά στα Γιαννιτσά αλλά στην συνέχεια και μετά παρέλευση ετών , οι ίδιοι να ανακαλούν την αρχική εκτίμηση τους.

Είδαμε επίσης όμως, ένας ιστορικός ερευνητής από την Θεσσαλονίκη, ο Οδυσσέας Γκίλλης, να την τοποθετεί στον Νομό Κοζάνης.

Οι ιστορικός Πολύβιος, που έζησε από το 23 μ. Χ. έως το 79 μ. Χ. , την αναφέρει λέγοντας:

'' Πόλεις στο εσωτερικό της Μακεδονίας είναι η Aloritae, Vallaei,(πιθανόν το Βελβενδ'ο) Phylacaei,(πιθανόν τα Σέρβια) Cyrrestae και Tyrissaei,(πιθανόν η Κοζάνη)1» . Επίσης, πολλά ξένα λεξικά του 19ου αιώνα , καθώς και ένα εγχειρίδιο με νομίσματα, την αναφέρουν ως Τύρισσα .

Καταλήγουμε εν τέλει στο βιβλίο του Πτολεμαίου, «Γεωγραφική Υφήγησις» , που εκδόθηκε ανάμεσα στο 127-151 μ. Χ. Εκεί,βρίσκουμε την Τύρισσα να φέρει συγκεκριμένες συντεταγμένες -όχι φυσικά τις σημερινές, αλλά, σύμφωνα με το σύστημα και βέβαια με τις γνώσεις εκείνης της εποχής, που πρέσβευαν ότι η Γη ήταν σφαιρική, δεν περιστρέφεται- άρχιζε από τα Κανάρια Νησιά και έφθανε μέχρι την Κίνα, αλλά και η ίδια η σφαιρικότητά της να μην είναι πλήρης, αλλά ελαφρά ελλειψοειδής.

Αν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τις συντεταγμένες του Πτολεμαίου, με βάση τις οποίες ο Αος μεσημβρινός βρισκόταν όχι στο Αστεροσκοπείο Greenwich που βρίσκεται σήμερα , αλλά 25 μοίρες δυτικότερα , δηλ. στα Κανάρια Νησιά. Kάνοντας την σύγκριση μεταξύ των συντεταγμένων της Τύρισσας και των συντεταγμένων της Κοζάνης και διαπιστώνοντας εάν συνέπιπταν ή ήταν πολύ κοντά, τότε θα επρόκειτο για δύο πόλεις που έχουν δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Έτσι, εξετάσαμε τις συντεταγμένες της ΤΥΡΙΣΣΑΣ κατά τον Πτολεμαίο,
οι οποίες ήταν: ΜΗΚΟΣ 47 o και 30''
ΠΛΑΤΟΣ 39ο // 55΄΄

μετά την αφαίρεση των 25 μοιρών να γίνονται:
ΜΗΚΟΣ 22 ο και 14΄΄
ΠΛΑΤΟΣ 39 ο και 55΄΄

Συγκρίνοντας με τις αντίστοιχες της ΚΟΖΑΝΗΣ που είναι:

ΜΗΚΟΣ 21 ο και 47'' και 11''
ΠΛΑΤΟΣ 40 ο και 18'' και 4''
είδαμε να βρίσκονται πολύ κοντά.

Μετατρέποντας τις συντεταγμένες γνωστών πόλεων, τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα, σε χιλιόμετρα, αλλά και, διορθώνοντας τα σφάλματα που υπήρχαν στις μετρήσεις του Πτολεμαίου λόγω της ελλείψεως οργάνων και άλλων λόγων ,καταλήξαμε στον παρακάτω χάρτη που τοποθετεί την Τύρισσα στη θέση της Κοζάνης.

Έτσι , τοποθετώντας τα υπόλοιπα γράμματα από το Τ……στην επιγραφή που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία Τ.... Υ Ρ Ι Σ Σ Α, οδηγούμαστε σε αυτό που στο παρελθόν είπαν οι αρχαιολόγοι: “ Άν είχαμε όλο το κείμενο της επιγραφής θα ξέραμε ποια ήταν η αρχαία πόλη στην θέση της Κοζάνης”.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΣΣΑ

Θα τολμούσαμε, βάζοντας την φαντασία μας να δουλέψει, να δώσουμε κάποια στοιχεία για αυτή την πολύ παλιά "Κοζάνη" ,την ΤΥΡΙΣΣΑ ,στηριζόμενοι στα ευρήματα που υπέπεσαν στην αντίληψή μας.

ΤΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΙΧΕ

Τον 4ο αιώνα π. Χ. και σε νεώτερους χρόνους.
Το αντίστοιχο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας: ΒΟΥΛΗ- ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
Από την επιγραφή στην Κεντρική πλατεία και τις πήλινες ψήφους της οδού Φιλίππου.

ΟΙ ΘΕΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΑΝ

Από διάφορες επιγραφές στην πόλη και τον Αγ. Ελευθέριο, μεταξύ των θεών στους οποίους πίστευαν αναφέρονται ο Ύψιστος Δίας ή Κρονίδης Δίας , τη θεά της Υγείας,τον ημίθεο Ηρακλή.

Η ύπαρξη αγιασμένων δένδρων στην Κοζάνη (Αγ. .Κωνσταντίνος -Αγ. Χριστόφορος), κατάλοιπο των ρωμαϊκών χρόνων, μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα και η κατάργησή τους από τον Μητροπολίτη Κωνστάντιο Ματουλόπουλο από τον φόβο επαναφοράς της ειδωλολατρίας, ενδεχομένως να ήταν κάποια σύνθεση εθίμων των κατοίκων της παλιάς πόλης που παρέμειναν στην γύρω περιοχή και από γενιά σε γενιά μεταφέρθηκε μέχρι την ίδρυση της νέας πόλης.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Από διάφορες επιγραφές που βρέθηκαν στην πόλη και τον Άγιο Ελευθέριο, οι γυναίκες είχαν τα εξής ονόματα:
Ἀγασικλείᾳ -Κρισπείνα-Κλεοπάτραν- Εαρίνη -Εὐτυχὶς

Οι άνδρες

Εὔμαιος-Φιλοίτιος-Μελάνθιο̣ς.-Νεοπτόλεμος̣ - Φιλήμων-Ὀρέστης-Φιλίππος- Πολύστρατος - Ἀττάλος - Ἐρδάρριος-Διομήδης-Διονυσίος-Ἀλέξανδρος

-Κάνειος- Ῥυμητάλκος-Ῥῆγλος-Τιβέρις-Κλαυδ̣ιος-Ἀπολλων-Ἀμύντας--Χρυσέρως- Φιλίππος- Ἀπολλο̣δώρος- Ἀγρίππας-Πρε̣ῖ̣μ̣ο̣ς̣-Παρμενέας -Εὔπορος-Εὐτύχις-Αμμαλεινος

Να σημειώσουμε ότι αντί επιθέτου , θα πρέπει να γινόταν χρήση του ονόματος του πατέρα ή της μητέρας, δηλ:

Χρυσερως του Φιλιππου η
Αμμαλεινος Απολλοδωρου η
Κρισπος (θυγατηρ ) Κρισπεινα

ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Υπήρχαν καλλιέργειες από αμπέλια και σιτηρά.

Από τις επιγραφές στην πόλη και τα πιθάρια που βρέθηκαν για την αποθήκευση των σιτηρών στον Αγ .Ελευθέριο.

Κατά τον αρχαιολόγο Π. Χρυσοστόμου , που χρόνια αναζητά την Τύρισσα στην περιοχή της Πέλλας, Τύρισσα σημαίνει η πόλη του τυριού.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ισχυρή κτηνοτροφία και μάλιστα αιγών και προβάτων και δεν αποκλείεται η εκδοχή, ότι η ονομασία Κοζάνη προέρχεται από την αίγα=κόζα να διαθέτει κάποια ψήγματα αλήθειας.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Στην περιοχή Κασλάς που βρίσκεται ανάμεσα στην Κοζάνη και τον Αγ. Ελευθέριο στη θέση Κιτρινιαρκ'α υπήρχε αρχαίο λατομείο2, από το οποίο έβγαινε κίτρινος πωρόλιθος- με αυτό το υλικό άλλωστε κτίστηκε και η Ακρόπολη του Αγ .Ελευθερίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Μουσική- Στην οδό Φιλίππου βρέθηκε σπασμένος αυλός(φλογέρα).

ΒΙΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Το βιωτικό επίπεδο ήταν προφανώς υψηλό, γεγονός που καταδεικνύεται από ευρήματα όπως ήταν τα κοσμήματα, τα Λουτρά- είδη ατομικής περιποίησης, το Δίκτυο ύδρευσης, τα περίτεχνα αγάλματα και διάφορα αγγεία, που βρέθηκαν διάσπαρτα, σε πολλά σημεία.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ
Ορισμένα από τα νομίσματα που βρέθηκαν ανήκουν στην εποχή του του Φιλίππου.

ΟΠΛΑ
Σπαθιά-Μακεδονικά ακόντια (Σάρισσες).
Ελπίζω να βρούμε χρόνο για να συνεχίσουμε την έρευνα και να βρούμε περισσότερα στοιχεία για την αρχαία μας πόλη ,στηριζόμενοι πάντοτε σε ευρήματα ή γραπτά κείμενα.



kozanilife.gr

Αναρτήθηκε στις 7:13:00 μ.μ.


tro-mr-ktio.blogspot.com



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O εξαίρετος ήχος της Επιδαύρου οφείλεται στην μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας Αρχαία Ελλάδα https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλια του (στα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει η έρευνα ειδικών επιστημόνων. Ήδη από τον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος θαύμαζε το πώς οι αρχαίοι Ελληνες είχαν διαρυθμίσει τα καθίσματα της Επιδαύρου «σύμφωνα με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Ακόμα και ο παραμικρότερος ψίθυρος στη σκηνή του θεάτρου ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων. Εκτός από τις αρχαίες πηγές, «σύγχρονες ακουστικές έρευνες αποδεικνύουν ότι στα αρχαία θέατρα έχουν εφαρμοστεί βασικές αρχές σχεδιασμού που εξασφαλίζουν ηχοπροστασία, ακουστική ζωντάνια, διαύγεια και καταληπτότητα του θεατρικού λόγου. ellkosmtheatro Μια από τις βασικότερες αρχές είναι η ενίσχυση της φωνής με έγκαιρες, θετικ...

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Η ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή ...

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ….Έχουμε το γονίδιο Έψιλον που δεν υπάρχει σε άλλο λαό. (βίντεο)

Το D.N.A μας που από ότι αποφάνθηκαν στις 19/11/2012 Γάλλοι ... ... βιολόγοι ότι στο D.N.A των Ελλήνων υπάρχουν κάποια χρωματοσώματα που μας καθιστούν διαφορετικούς. Θα μπορούσε να ήταν το ΙΧΩΡ. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών και της Παβίας της Ιταλίας το D.N.A των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρή φυλή που δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, Τούρκους ή οποιουσδήποτε άλλους. Αυτό είναι που τους ενοχλεί. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο νοών νοείτο. Το D.N.A. των Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Υπάρχει μία ομάδα στο χρωμόσωμα Υ. Στο χρωμόσωμα αυτό υπάρχον γνωρίσματα που μεταβιβάζονται μόνο από τον άνδρα. Γνωρίζουμε από την εποχή του Ομήρου ακόμη ό,τι ο ΙΧΩΡ μεταβιβάζεται μόνον από τον άνδρα. Έτσι λοιπόν επιτέλους η επιστήμη μπόρεσε και ταυτοποίησε το γονίδιο Έψιλον. Το γονίδιο Έψιλον βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ και η συγκεκριμένη τοποθεσία του ονομάζεται Ε 1Β 1Β. Εκτος από την Ελλάδα αυ...

Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Ελληνική Γλώσσα Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες) Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft) Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική ...

Εξαιρετικό κείμενο των New York Times 1975: «Οι Έλληνες έστησαν τον άνθρωπο στα πόδια του» ελληνισμός https://www.tilestwra.com

https://www.tilestwra.com Στην -παγκόσμιας κυκλοφορίας- Αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 1975 ένα άρθρο-ύμνος για τον Ελληνισμό, πού έχει ως εξής: «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος… Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμ...

Στο βυθό των Κυθήρων: Oι θησαυροί του Παρθενώνα που ο Λόρδος Έλγιν δεν πήρε ποτέ μαζί του (φωτό & βίντεο).ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟΥ «ΜΕΝΤΩΡ»

http://www.maiandrosnews.gr/post/4162-sto-bytho-ton-kythiron-oi-thisayroi-toy-parthenona-poy-o-lordos-elgin-den-pire-pote-mazi-toy-(foto--binteo)ypobryxies-li 26 Μαΐ 2017 19:40 ης Μαρίνας Νικολάκη Ένας ολόκληρος θησαυρός, που περιλαμβάνει από αιγυπτιακά αγάλματα μέχρι νομίσματα και αμφορείς, βρέθηκε στο ναυάγιο του «Mentor» (Μέντωρ), του πλοίου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα στην Αγγλία, με την άδεια των Οθωμανών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα-αφιέρωμα της ισραηλινής Haaretz, η βαρυφορτωμένη φρεγάτα βυθίστηκε νοτιοδυτικά των Κυθήρων, κατά το ταξίδι επιστροφής της στη Βρετανία. Τα μάρμαρα που μετέφερε διασώθηκαν (ο ίδιος ο Έλγιν ζήτησε βοήθεια σχετικά, αναφέροντας πως «είχε κάποιες ποσότητες κιβωτίων με πέτρες χωρίς αξία, αλλά μεγάλης σημασίας για εμένα»), ωστόσο είναι πολλά αυτά τα οποία έμειναν στο ναυάγιο, ακόμα και αν επί 200 χρόνια ήταν στο έλεος των απανταχού «ενδιαφερομένων». Ομάδα αρχαιολόγ...

Η σοφία και η κυριολεξία της ελληνικής γλώσσας https://www.newsone.gr

https://www.newsone.gr Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (τη λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να είναι και έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ...

Φράγκος Φραγκούλης: ''Θα ήθελα στο συλλαλητήριο τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες'

ROMFEA.GR | Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, μετά την επίθεση που έκανε κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Φράγκος στην δήλωσή του αναφέρει: "ΕΚΦΡΑΖΩ το παράπονο ότι θα ήθελα ναναι παρόντες στο συλλαλητήριο, όλοι οι Σεβάσμιοι Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο, μπροστάρηδες στον αγώνα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οπως ήταν πάντοτε η Εκκλησία ... See more http://www.romfea.gr/diafora/19584-fragkos-fragkoulis-tha-ithela-sto-sullalitirio-ton-arxiepiskopo-kai-tou-ierarxes

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Του Αντώνη Μπρισιμιτζή Ε : ε efendi = αφέντης [αρχ. ελλ. αυθέντης > μεσν. ελλ. αφέντης > τουρκ.]. efendilik = αφεντιά [μεσν. ελλ. αφέντης + τουρκ. -lik > τουρκ.]. egemen = κυρίαρχος, ανεξάρτητος [αρχ. ελλ. ηγεμών > τουρκ.]. egoist = εγωιστής [ελλ. > γαλλ. egoïste > τουρκ.]. egoizm = εγωισμός [ελλ. > γαλλ. egoïsme > τουρκ.]. egzama = έκζεμα [μετγν. ελλ. > τουρκ.]. egzogami = εξωγαμία [νεοελλ. > γαλλ. exogamie > τουρκ.]. egzotik = εξωτικός [αντιδ. αρχ. ελλ. έξω > αρχ. ελλ. εξωτικός > γαλλ. exotique > τουρκ., νεοελλ.]. eklektik = εκλεκτικός [μετγν. ελλ. > γαλλ. éclectique > τουρκ.]. eklektizm = εκλεκτισμός, εκλεκτικισμός [ελλ. > γαλλ. éclectisme > τουρκ.]. ekliptik = εκλειπτική [μετγν. ελλ. > γαλλ. écliptique > τουρκ.]. eko = ηχώ [αρχ. ελλ. > γαλλ. écho > τουρκ.]. ekol = σχολή, επιστημονικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα [αρχ. ελλ. σχολή > λατ. schola > γαλλ. école > τουρκ., πβ. okul]. ekolali = ηχολαλία [ελλ...